Ingången    till växthuset är både inbjudande och lockar till   nyfikenhet. Det    stora citronträdet dignar av solgula frukter som  trivs  bakom glas.<br><p><br></p><p>Paret</p><p>2 Eva och Örjan framför huset i Mickels.</p>
1 av 7: Ingången till växthuset är både inbjudande och lockar till nyfikenhet. Det stora citronträdet dignar av solgula frukter som trivs bakom glas.<br><p><br></p><p>Paret</p><p>2 Eva och Örjan framför huset i Mickels.</p> Foto: Helena Blom
Växthuset är från England och går att köpa om man vill.<p><br></p><p><br></p>
2 av 7: Växthuset är från England och går att köpa om man vill.<p><br></p><p><br></p> Foto: Helena Blom
Ett vacker hörn av köket, med mässingsljusstakar och ett franskt keramikfat på ett slitet, gammalt sidobord.
3 av 7: Ett vacker hörn av köket, med mässingsljusstakar och ett franskt keramikfat på ett slitet, gammalt sidobord. Foto: Helena Blom
På tomten står trädgårdsmöbler och växtstöd till salu utplacerade lite varstans.
4 av 7: På tomten står trädgårdsmöbler och växtstöd till salu utplacerade lite varstans. Foto: Helena Blom
Fönster och dörrar på den gotländska gården är målade i en vacker blågrå färg.
5 av 7: Fönster och dörrar på den gotländska gården är målade i en vacker blågrå färg. Foto: Helena Blom
Evas och Örjans platsbyggda kök i gammal stil är ganska nygjort och matchas av en intilliggande matplats i 1700-talsstil.
6 av 7: Evas och Örjans platsbyggda kök i gammal stil är ganska nygjort och matchas av en intilliggande matplats i 1700-talsstil. Foto: Helena Blom
Eva von Sivers och Örjan Rudstedt framför sin gård i Mickels på södra Gotland.
7 av 7: Eva von Sivers och Örjan Rudstedt framför sin gård i Mickels på södra Gotland. Foto: Helena Blom

Längtade till landet – fick sin drömträdgård<br />

Det var den bördiga jorden som lockade Eva och Örjan till Gotland. Nu har de skapat ett trädgårdsparadis som drar till sig besökare från när och fjärran.

Det är en strålande augustidag i den trolska, grönskande trädgården i Mickels på södra Gotland. Sommaren är i allra högsta grad närvarande, även om blomningen har mattats av något efter många veckor av sol och torka. ­Örjan och Eva bjuder på kaffe och muffins ­utanför huset, i frukosthörnan som är omgiven av växter, krukor och papegojan Polly.

- Sommarens storsäljare förutom vissa tyger har ­varit en vattenspridare, säger Eva von Sivers som till­sammans med Örjan Rudstedt driver trädgårds­butiken Verdus ­veranda.

- Vi längtade till landet, säger Örjan, som förutom ­lärare i latin även jobbat som barnmorska. Den längtan går aldrig ur om man som jag är född på landet.

- Jag jobbade som chefsarkivarie, säger Eva. Men vi ville göra något annat, och från början tänkte jag driva ett bed & breakfast. Det var den typen av hus vi letade ­efter från första början.

Men eftersom båda två har ett intresse för odling och växter, växte möjligheten fram.

- Ska vi inte flytta till odlingszon 1, minns jag att Örjan frågade, säger Eva.

De hittade huset i Mickels som var ganska förfallet, men också billigt. Men Verdus veranda ser inte likadan ut som den gjorde i början på 2000-talet.

Från början såldes mest antikviteter. Den härliga trädgården med möbler, krukor och verktyg utplacerade här och var har växt till efter hand. Och den sällsynt vackra inredningsbutiken i orangeriet tillkom 2005.

Här är det som att vandra i ett vardagsrum i Frankrike eller England, med lampor, detaljer och kuddar i en stil som gör att man inte kan låta bli att påverkas, även om man råkar vara lagd åt den minimalistiska hållet.

- Jag vill gärna ha färg i inredningen, säger Eva. Och textilier. Jag har jobbat mycket med gamla tyger när jag jobbade på museum en gång i tiden och har fått mycket inspiration därifrån.

En hel avdelning i butiken består av just tyger, ­importerade från Frankrike och England bland annat.

- Jag är för tillfället mycket influerad av att blanda randigt med blommiga tyger. Det blir så fint, säger Eva.

En möjlighet att införskaffa lite udda saker ges verkligen här. Ett samarbete med en lokal tapetserare, Marina Melander som driver Tapetseri Cikoria, har ­resulterat i en serie med kuddar och lampskärmar i de mest fantastiska tyger.

Själv har Eva och Örjan ett hem i ständig förvandlig. Det platsbyggda köket i gammal stil är tämligen nygjort, och den intilliggande matplatsen passar till med möbler i 1700-talsstil. Överallt står vackra stilleben, en murgröna i en blåvit terrin, ett stort gammalt keramikfat bredvid en gul vas och franska mässingsljusstakar.

- Just nu längtar jag faktiskt också efter färg på ­väggarna, citrongult kanske, säger Eva.

- Jag är egentligen inte så förtjust i shabby chic, men däremot i det engelska uttrycket worn and thorn. Det måste vara lite slitet för att jag ska trivas. Jag är mycket förtjust i den engelska inredningsstilen, hemtrevnaden.

Verdus veranda med den omgivande trädgården är verkligen hemtrevlig, och så populär att Eva i somras fick vädja om att besökare skulle välja en annan tid att anlända.

Trädgårdsintresset har alltid funnits där. I det grönskande gotländska växthavet finns nu möbler och krukor utplacerade i en vacker ordning, som små installationer överallt. Färgglade möbler från Fermob i alla regnbågens färger, rostiga växtstöd, krukor i betong och lera.

Honungsrosen och den härliga, vita Madame Plantier har slutat att blomma. Nu är det gula rudbeckior, lila jätte­verbena och Afrikas liljor i krukor som står för blomprakten.

Att förändra sina liv och flytta till Gotland har paret inte ångrat.

- Nej, vi åker inte gärna härifrån, säger Örjan.

FAKTA

Hemma hos Eva & Örjan

"Vi längtade till landet"

Här bor: Eva von Sivers och Örjan Rudstedt.

Gör: Driver trädgårds- och interiörbutiken ­Verdus veranda.

Huset: Gammal ­Gotlandsgård på 200 kvadratmeter, med en inredningsbutik i orangeriet.

Var: I Mickels på södra Gotland.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande