1 av 4: Kyrkan på Mariatorget på Södermalm i Stockholm är till salu nu. Byggnaden är i nygotisk stil med torn och konstglasfönster. Foto: Björn Målsäter
2 av 4: Kyrkan byggdes 1876 och ligger mitt i Stockholm. Får kyrkan välja själv ska den säljas till Abba. Foto: Björn Målsäter
3 av 4: Intresset för kyrkan i Stockholm är oerhört stort, men vem som blir den nya ägaren är ännu inte klart. Mäklaren kommer sålla och styrelsen ska titta på vilka som blir lämpliga. Det är inte säkert att den som bjuder högst blir köparen. Foto: Björn Målsäter
4 av 4: Kyrkosalen har en invändig lokalyta på ca 245 kvadratmeter och ett läktarplan på ungefär 60 kvadratmeter. Foto: Björn Målsäter

Kyrka till salu mitt i centrala Stockholm

Alltid drömt om att köpa en kyrka? Nu har du chansen.

En nygotisk kyrka med stor trädgård, mitt i Stockholm, är till salu.

Fast får kyrkan själva önska blir det Abba som köper den.

Efter många vändor tvingades styrelsen för St Pauls församling till slut fatta det svåra beslutet att sälja kyrkan, som de äger och driver vid Mariatorget på Södermalm.

– Den kostar en miljon om året i fasta kostnader att driva, säger Bo Berglund, ordförande i St Pauls församling. Vi är inte mer än 40-talet medlemmar och av dem är vi bara tio stycken aktiva. Man får inte in så mycket intäkter då.

Intresset för kyrkan är enormt

I dag lades annonsen på kyrkan, som tillhör Ekumeniakyrkan (före detta Metodistkyrkan), ut och intresset har varit enormt, enligt både mäklaren och Bo själv som blivit nedringda.

– Det finns redan ett 60-tal intressenter, säger Bo. Mäklaren kommer att göra en första utsållning och sedan ska vi i styrelsen titta på vilka som kan vara lämpliga. Det är inte säkert att den som lägger högst bud får köpa den. För oss är det viktigaste att det blir en seriös verksamhet.

Så om någon vill köpa den och göra bostadsrätter i den, kommer ni inte att sälja till den personen?

– Nej det kommer vi inte. För det första får kyrkan inte ändras utifrån, men även om så var fallet så är svaret nej. Vår tanke är väl att man ska kunna ha den som utställningslokal eller konserthall eller liknande. Så gjorde han som köpte Trefaldighetskyrkan, vår andra kyrka, på Östermalm förra året.

Värderad till 30 miljoner kronor

Den köptes av konstnären, musikproducenten och regissören Jonas Åkerlund som berättat att han ska jobba med kultur i kyrkan. Vad han fick betala är inte känt.

– Vår kyrka är värderad till cirka 30 miljoner kronor. Kyrkan på Östermalm var större, tror den gick loss för runt 50 miljoner kronor. Pengarna kommer vi sedan att skänka till någon av våra verksamheter, ungdomar eller flyktingar till exempel.

Bo Berglund har redan en idé och önskan om vilka de skulle vilja sälja den till.

– Vår präst ska kontakta Abba-medlemmarna. De äger ju hotell Rival mitt emot vår kyrka så det skulle vara väldigt passande tycker vi. Då kan de kanske göra något musikcenter eller konserthus här.

St Pauls-kyrkan från 1876 på totalt 575 kvadratmeter är byggd i nygotisk stil med torn och konstglasfönster. Den består av två sammanbyggda huskroppar där en del utgörs av kyrkorum och den andra huskroppen inrymmer församlingsdel och kontor. Kyrkosalens yta ligger på 245 kvadratmeter och ett läktarplan på ca 60 kvadratmeter där det finns en stor kyrkoorgel.

Flera rum att nyttja

Högsta höjden till taket är elva meter och fönstren är blyinfattade konstglas i tvåglasfönster. Församlingsdelen är på 180 kvadratmeter med en större samlingssal på 70 kvadratmeter och 4,8 meters takhöjd.

Utöver det finns två kontors- eller sammanträdesrum och ett nyrenoverat kök, tre toaletter varav en är handikappanpassad. Övervåningen på 85 kvadratmeter är inrett med tre kontorsrum, pentry och ett duschrum med handfat och wc. Flera förråd och en källarvåning på 63 kvadratmeter finns också. Tomtarean ligger på 1 394 kvadratmeter. Alla anbud ska vara inne senast den 15 februari.

Förra året köptes också Elimkyrkan på Östermalm av Zlatan Ibrahimovic. Fotbollsstjärnan betalade 43 miljoner kronor för kyrkan som görs om till lyxbostad.

 

Läs också:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande