BYTTE BOLAG. Kent Fälth och Eva Josefsson bytte elbolag efter förra vinterns höga räkningar.

Kylan är på väg - så slipper du elchock

Kylan kommer och nu ökar oron för att elpriserna ska rusa i höjden också i vinter. 

Samtidigt har en miljon svenskar fel sorts elavtal - utan att veta om det. Satsa en kvart och byt avtal så kan du spara många tusenlappar. 

- Elräkningarna har gått upp väldigt mycket, säger Eva Josefsson, 52, i Jönköping, som därför bytt elleverantör.

Fler kunder än någonsin väljer att byta elleverantör. I augusti bytte 35 754 hushåll elleverantör - 3 procent fler än i augusti i fjol. Det visar färsk statistik från SCB, enligt elbytessajten Elskling.se.

 Men drygt en miljon svenska hushåll har ännu inte gjort ett aktivt val av elleverantör, enligt SCB. Det innebär att var fjärde hushåll Sverige har den dyraste avtalsformen på elmarknaden som kallas tillsvidareavtal. 

Högre än både rörligt och fast

 - Har man aldrig gjort ett val av elavtal hamnar man automatiskt på ett så kallat tillsvidarepris. Kunderna får i snitt betala 30 procent mer för sin el om de har ett tillsvidareavtal, säger Faraz Azima, vd på elskling.se.

 Tillsvidarepriser är högre än både rörliga och fasta elpriser.

 - För en lägenhetskund kan det röra sig om hela 1600 kronor per år. En normalstor villakund får betala upp till 5000 kronor per år för mycket. Det är en kostnad som enkelt kan sparas in om kunden väljer ett elavtal, säger Azima.

Flera kraftverk stod stilla

 Förra vintern stod flera svenska kärnkraftverk stilla samtidigt som vintern var kall. Som mest steg elpriset till rekordhöga 14:50 kronor med ett dagligt snittpris på över två kronor per kilowattimme. Normalt brukar priset vara 30-40 öre.

 Eva Josefsson, 52, i Jönköping bytte elbolag efter den rekordkalla vintern förra året, men har valt att inte binda elräkningen. Hon försöker att hålla elutgifterna nere så mycket det går genom att inte använda torktumlare, släcka lamporna när hon går ut och bara köra tvättmaskinen när den är full.

 - Men eftersom de fasta avgifterna är så höga är det svårt att påverka själv. Jag tycker inte att det gör så stor skillnad, säger hon. 

"Ska tas i drift före vintern"

 Kärnkraftverken går nu för halvfart samtidigt som det finns ett underskott på vattenkraft. Det har fått experter att larma för höga elpriser även i vinter.

 - Det är överdrivet. Flera kärnkraftverk står still för planerat underhåll och ska tas i drift före vintern. Risken för en upprepning av förra vinterns extrema elpriser är låg, säger Johan Öhnell, vd för Telge Energi och ordförande för Oberoende elhandlare.

 För den kommande tioårsperioden räknar Telge Energi med växande överskott på el.

 - Det byggs mycket ny kraftproduktion som bör leda till sjunkande elpriser. Därför rekommenderar vi rörligt pris, säger Öhnell.