Kvinnliga snickare till mansdominerat yrke

I Sverige är hela 99 procent av alla hantverkare inom byggbranschen män. Det vill inredaren och programledaren Isabelle McAllister ändra på och delar för tredje året i rad ut Isabellestipendiet.

- Det är en grov jargong i byggbranschen, säger hon.

Landets mest mansdominerade yrke är som hantverkare inom byggbranschen. Nu letar tv-profilen Isabelle McAllister efter nya duktiga kvinnliga snickare att hylla och lyfta fram.

– För mig handlar stipendiet om att ändra attityden inom byggsektorn som kan vara ganska förlegad. Att på det här sättet hylla de kvinnor som finns i branschen kan förhoppningsvis sporra fler kvinnor att utbilda sig till hantverkare, säger McAllister.

Både hon och flera av hennes kvinnliga kollegor har genom året stött på flera obehagliga fördomar. Isabelle McAllister berättar att de klassiska fördomarna är att de inte ska orka bära, att det är ett för smutsigt jobb eller att när de får barn inte kommer att komma tillbaka. Detta är något Isabelle McAllister vill ändra på.

- Det här är ett jobb som precis vilket annat som helst. Okej, vi kvinnor kan kanske inte bära lika tungt som männen alla gånger men vi kanske har snabbare och flinkare fingrar och därför lägger kakel betydligt snabbare än männen.

Hennes mål är att stipendiet får fler chefer att anställa kvinnor och ge kvinnor en bättre chans i branschen.

Nomineringsprocessen startar i dag, måndagen den 16 september, och sker via Rättviseförmedlingens sida på Facebook.

- Samarbetet med Rättviseförmedlingen gör att frågan hålls vid liv vid liv året om, det är superviktigt, säger Isabelle McAlllister.

Vill du nominera dig själv eller någon du känner? Klicka här.