Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kristi himmelsfärdsdag firas ofta med en friluftsgudstjänst. Tanken är att andakten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen.Kristi himmelsfärdsdag firas ofta med en friluftsgudstjänst. Tanken är att andakten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen.Kristi himmelsfärdsdag firas ofta med en friluftsgudstjänst. Tanken är att andakten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen.
Kristi himmelsfärdsdag firas ofta med en friluftsgudstjänst. Tanken är att andakten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen. Foto: Shutterstock

Kristi himmelsfärd 2023 – därför firar vi helgen

Kristi himmelsfärdsdag eller Kristi flygare – är en röd dag som ger oss ledigt.

2023 infaller dagen den 18 maj. Men vet du egentligen varför – och vad det står för?

Här får du reda på allt du behöver om Kristi himmel som dagen också kallas.

När är Kristi himmelfärdsdag?

Dagen har firats sedan 300-talet och infaller alltid på den 40:e dagen efter påskdagen. Helgerna bygger på måncyklerna vilket gör att de infaller vid olika datum olika år. Här i Sverige infaller Kristi himmelsfärdsdag tidigast den 30 april och senast den 3 juni. I år, 2023, infaller dagen torsdagen den 18 maj och sammanfaller ganska nära mors dag.

Helgdagen infaller dock alltid på en torsdag, vilket gör fredagen till en klämdag och möjliggör för många att ta ledigt och få en långhelg.

LÄS MER: Pingst då? När är är det och varför firar vi den dagen?

Vad är Kristi himmelfärdsdag?

Kristi himmelsfärdsdag firas till minne av att Jesus lämnade jorden och fördes till himlen inför elva av apostlarna. 40 dagar tidigare, på påskdagen, hade Jesus återuppstått, den kristna kyrkans största dag.

Hänger ihop med betessläpp

Kristi himmel eller Kristi flygare, som dagen kallas i vardagligt tal, har troligtvis firats sedan år 375. Den ligger på en dag kring vilken man på den tiden firade något som kallades betessläppningen och lät helt boskapen gå ut på bete.

Foto: Istock

Kristi himmelfärd i kyrkan

Livets seger över döden, med återuppståndelsen på påskdagen, symboliseras av ett stort ljus i kyrkans kor samma dag. Det får vara tänt vid varje gudstjänst, men släcks på Kristi himmelsfärds dag för att visa att Jesus lämnat jorden. Därefter flyttas ljuset till dopfunten där det tänds vid varje dop. Uppståndelsen och dopet hör ihop.

Under medeltiden dramatiserades ofta händelsen med ett himmelsfärdsspel. Man ville symbolisera att Kristus genom att kroppsligen lämna jorden är närvarande på ett andligt sätt. I Norden försvann det i samband med reformationen, men Kristi himmelsfärds dag förblev en helgdag.

Friluftsgudstjänst på Kristi himmelsfärdsdag

Själva Kristi himmelsfärdsdag firas ofta med en friluftsgudstjänst, ganska vanligt med gökotta på morgonen. Tanken är att andakten ska förenas med en naturupplevelse, att ta in värmen och ljuset när man vänder ansiktet mot himlen, precis som lärjungarna gjorde när Jesus lämnade dem.

LÄS MER: Så ska du fira mors dag – enligt gammal tradition 

Se även: