Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Om inte kristallkronor rengörs med jämna mellanrum tappar de snabbt sin glans. Det allra bästa är att damma dem ofta, då räcker djuprengöring ungefär var nionde månad.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Det finns olika typer av rengöringsmedel för kristallkronor. Ett förslag: Blanda lika delar citron, ättika och vatten i en sprayflaska. Spreja på kristallerna, låt vätskan rinna ner längs kristallen så damm, smuts och fett följer med. Torka sedan lätt.
Foto: Shutterstock

Kristallkrona – 7 tips på hur du rengör den

Kristallkronor är vackert och hänger i mångas hem.

Men många vet inte hur de ska rengöras, och prismorna blir fula.

Här får du alla rengörings-knep du behöver för en gnistrande krona!

Kristallkronor måste göras rena med jämna mellanrum, annars tappar de snabbt sin glans. Dammet gör nämligen att de ser både gråa och tråkiga ut. Det allra bästa är att damma dem ofta, då räcker djuprengöring ungefär var nionde månad. Men det har också lite att göra med kronans placering, form och typ av kristaller.

Antingen provar du dig fram eller så pratar du med tillverkaren.

Här får du olika tips på hur du gör, och vad du kan använda om du inte vill använda dyra och köpta specialmedel som innehåller massa kemikalier.

 

LÄS OCKSÅ: Fuskstäda och få skinande rent

Gör så här:

1. Antingen låter du ljuskronan hänga kvar eller så tar du ned den. Väljer du att låta den hänga kvar, häng ett paraply under kristallkronan om kristallerna skulle råka ramla av, den fångar även upp vätskan. Lägg även handdukar eller tidningspapper på golvet under.

 

2. Tar du ned lampan kan du lägga den på tidningspapper eller handdukar på golvet där den får stå och torka efter att du sprayat den. Lägg kronan försiktigt i en medsols rörelse så att kristallerna ligger åt ett håll. Säkerställ alltid att lampan är fullständigt torr innan du hänger upp den igen. Det kan ta flera dagar.

 

3. Om du planerar att ta isär ljuskronan rekommenderas att du först gör ett diagram över, eller märker bitarna så att du vet var de ska sitta när den ska monteras ihop igen.

 

4. Börja alltid med att damma av innan. Då slipper du få allt damm på trasan när du påbörjar den riktiga rengöringen. Ett vanligt sätt är att ta en kristall i taget och torka av med fuktigt sämskskinn. Eller så använder du en dammvippa.

 

5. Om du använder en sprej, se då till att strömmen är avstängd och undvik att spreja på kablar och andra elektriska komponenter. Låt sedan kristallerna dropptorka. Dock kan kupade delar behöva blöttorkas och större prismor torkas med mjuk trasa.

 

6. Det allra bästa sättet att rengöra en ljuskrona är att använda bomullshandskar (finns att köpa billigt på apoteket), gärna vita för att då ser man hur mycket smuts som lossnar. Gnid kristallerna med den handske som är fuktad och torka sedan med den andra handsken som är torr.

 

7. Många glömmer att torka av glödlamporna. Men de ska inte torkas med något vått eftersom det kan få dem att gå sönder.

 

LÄS OCKSÅ: Städa billigt och miljövänligt med ättika

 

Foto: Shutterstock

Tips på alternativa rengöringsmedel:

1. Blanda lika delar citron, ättika och vatten i en sprayflaska. Spreja på kristallerna, låt vätskan rinna ner längs kristallen så damm, smuts och fett följer med. Torka sedan lätt.

 

2. Ljummet vatten med lite diskmedel och vit vinäger tar bort smuts och ger glans. Torka kristallerna direkt efter rengöringen för att förhindra att det smetar ut sig.

 

3. Blanda till en rengöringslösning med en del isopropylalkohol och tre delar destillerat vatten. Häll blandningen i en sprayflaska.

 

4. Du kan också blanda bara vatten och diskmedel i en sprejflaska. Spreja, låt lampan vara i 10-15 minuter innan du spolar av kronan med ljummet vatten. Låt lufttorka.

 

5. Doppa ner hela kronan i ett spann med diskmedel och varmt vatten en stund, och låt den sen självtorka. OBS! Detta kan man endast göra på kristallkronor som inte är elektriska.

 

Källa: Tv4.se, Flyttstädskellefteå.se, Flyttstädningmalmö.se, Kristallkronor.eu, Smartavardagastips.se

 

LÄS OCKSÅ:

 Så lätt putsar du ditt silver – genom att se på
11 oväntade saker du kan göra med salt
Fixa stoppet i avloppet med ättika och bakpulver
Bästa tipsen du behöver för att putsa koppar