GODSHERRE. Carl Jan Granqvist är en riktig husfantast och äger tre herrgårdar, dock ingen av dem som är till salu just nu. Foto: Emil Nordin Foto: Emil Nordin

Köp ett slott – Carl Jan Granqvist har tre!

Vad är väl en bal på slottet?

"Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig och dötrist och tråkig och alldeles...alldeles underbar!".

En välfylld plånbok – eller en högvinst på lotto – kanske kan hjälpa dig att förverkliga drömmen om en egen slottsbal.

Just nu är nämligen flera maffiga slott, herrgårdar och gods till salu i Sydsverige, visar en kartläggning KvP gjort.

Alla har vi väl någon gång drömt om att bo i ett slott och strosa runt i finskor och frack inomhus.

Men dessa pampiga byggnader är nästan aldrig ute till försäljning eftersom de oftast går i arv i generationer.

Men det finns undantag. Den sociala rörligheten är större i dag än förr, och därför dyker dessa objekt upp allt oftare. Det kan till exempel röra sig om en herrgård med tillhörande mark eller en "corps de logi", vilket är det viktigaste bostadshuset på en större gård, herrgård eller gods.

- Man köper en miljö och livsstil och ofta ett familjeprojekt, berättar Dag Magnusson, VD på Skånegårdar.

Present till sig själv

Den kände krögaren Carl Jan Granqvist är ägare till tre herrgårdar i Bergslagen. Sin första herrgård Saxå bruk köpte han till sig själv i trettioårspresent.

- Att bo på en herrgård kostar utan räntor 50 000-60 000 kronor i månaden. Det vill till att få in lite kulor så man kan betala det här huset och dess omkostnader, säger Carl Jan i dokumentären "Slottsliv" på TV8.

Enligt Carl Jan krävs ett stort engagemang för att hålla herrgårdsdrömmen vid liv. Han gör saker i och kring gården för att få in kapital. Till exempel driver han ett gästgiveri. På en annan av hans herrgårdar ingår mark med skog och där räcker skogens avkastning för att hålla herrgården rullande.

Finansmän och lantbrukare

Dag Magnusson på Skånegårdar berättar att det finns en gammal tumregel för att driva ett slott.

- Man skall helst ha ett hektar mark till varje kvadratmeter slottsyta för att kunna leva på egendomen och ha råd att underhålla den.

Vem är det då som köper ett slott i dag?

- Framgångsrika företagare och lantbrukare är de vi främst ser som intressenter. Längre tillbaka var sällan lantbrukare med och slogs om herrgårdarna, men sedan 15 år tillbaka är de med som jämbördiga spekulanter. Finansmän och återvändande utlandssvenskar är också typiska kunder, säger Dag Magnusson.

- Trenden är att de letar efter något som är enskilt eftersom de är måna om sin integritet. Skåne och Mälardalen, samt platser där det bor mycket folk är mest attraktivt.

Vad ska man tänka på som slottsspekulant?

- Normalt sett gör man inte en besiktning av den här typen av byggnader. Man tittar på objektet och ser om det uppfyller kraven och drömmarna. Betydelsen av duktiga hantverkare är stor, "sämre" hantverkare kan förstöra en unik byggnad. Det krävs hantverkare som behärskar byggnadsstilen, säger Dag Magnusson.

 

BILDSPECIAL: Spana in Carl Jans slott


LÄS MER: Slottet reas ut till vrakpris - har du råd?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!