Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
2 AV 2

Konstnären Malin Mossberg mixar människor och natur

Bra konst som är tillgänglig för alla. NOA Gallery är ett nytt galleri som säljer unik konst online. Här säljs alla motiv i begränsad upplaga – alltid signerade av konstnären. Malin Mossberg gör stämningsfulla tavlor med färger och motiv från naturen.

–  Det viktigaste för mig är att det blir rätt stämning i bilden, säger Malin Mossberg till LEVA&BO.

På NOA, Nordic art Gallery, hittar du konst som lyfter ditt hem och som kommer att finnas med dig länge. NOA samarbetar med konstnärer som alla har sin egen, unika stil. Det är en blandning av etablerade och nya konstnärer och det finns original, grafik, fotokonst och skulpturer, allt i begränsade och signerade upplagor.  

Att inreda med konst är en av nycklarna till att skapa ett personligt och ombonat hem. På LEVA&BO hittar du massor av inspiration till ditt hem och i vår konstshop NOA Gallery gör vi bra konst tillgänglig för alla. Ramarna är utvalda och anpassade efter de olika motiven och du väljer själv om du vill köpa inramade verk med glas av hög kvalitet eller om du bara vill köpa motivet. På NOA Gallery är motiven unika, de flesta verk skapas exklusivt för NOA. Konstverken kan också bli personliga presenter eller julklappar som känns speciella att ge och unika att få.

Veckans konstnär: Malin Mossbergs målningar kopplar ihop människan med naturen 

Malin Mossberg sa upp sig från sitt jobb som mäklarassistent för att satsa på sitt konstnärskap. Nu målar hon på heltid.

- När jag väl ska måla har jag bilderna inne i huvudet. Det måste flöda fram och jag vill inte tänka för mycket, det är då det blir som bäst.

Det är akvarellfärg som är konstnären Malin Mossbergs främsta uttrycksmedel.

- Jag har fastnat för det, de färgerna gör det möjligt för mig att skapa det jag vill. Akvarellfärger är svåra att kontrollera, de lever sitt eget liv och det kan uppstå effekter under arbetets gång som gör mig överraskad, säger Malin Mossberg.

Hennes målningar präglas av lätta, gracila linjer, dämpade färger och mycket ljus. Det är anledningen till att hon fastnat för akvarell.

- Det finns ingen annan färg där man kan få fram en sådan lätthet. Det viktigaste för mig är att det blir rätt stämning i bilden. Det är viktigt att man inte dödar färgerna, att färgerna lyfter fram varandra och att det finns ljus i bilden.

"In the air". Ofta får Malin Mossbergs dotter, som utbildar sig till dansare, sitta modell för kvinnogestalterna.

KÖP HÄR: Köp Malin Mossbergs tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)  

Målar gärna vått i vått

Hon målar mest med tekniken vått i vått, blöt färg på fuktat papper, låter den torka och målar sen flera lager. På så sätt bygger hon djup i färgerna och hon börjar alltid med de ljusaste färgerna. Som många konstnärer inspireras hon av färger och mönster i naturen, men när det närmar sig själva processen att måla är det de inre bilderna som styr.

- När jag väl ska måla har jag bilderna inne i huvudet. Det måste flöda fram och jag vill inte tänka för mycket, det är då det blir som bäst.

Tankeprocessen sker innan, en process som Malin beskriver som ständigt pågående, mer intensiv under dagarna innan hon börjar måla. Hon samlar på sig material, fotografier och detaljer och gör ett slags mentalt moodboard.

- Det kan vara några speciella färgkombinationer som jag sett och vill testa, det kan vara vad som helst, säger Malin.

Fler olika processer

Att skapa målningarna med kvinnofigurer som hon ofta gör är egentligen två olika processer - en att skapa själva kroppen och en helt annan att måla det som finns inuti konturerna. Ofta får hennes dotter sitta modell för kvinnogestalterna. Dottern utbildar sig till dansare och har ett uttrycksfullt kroppsspråk, även om hennes tålamod som modell tryter ibland enligt Malin. Konturerna av kropparna skissar Malin väldigt tunt med blyerts och nästan suddar ut kanterna.

- Sen målar jag resten helt fritt. Det är då det blir bra, akvarellen rör sig lite som den vill och det uppstår effekter under arbetets gång, säger Malin.

Hon bor på Hisingen i Göteborg med sin familj. De bor i ett gammalt hus, och Malin har precis inrett en stor, ljus källare med fönster till ateljé hemma. Tidigare arbetade hon som mäklarassistent och målade på sin lediga tid. Hon hade flera estetiska utbildningar i bagaget. Bildskapandet och målandet tog gradvis allt mer tid, hon fick fler uppdrag och så småningom valde hon att säga upp sitt fasta jobb och satsa på konstnärskapet på heltid. Ett beslut som innebär mer frihet men också mer ansvar för att ständigt utveckla sig som konstnär.

- Jag arbetar varje dag, det är som vilket annat jobb som helst egentligen. Rutiner och disciplin är viktigt, det går inte att sitta och vänta på inspiration, man måste jobba varje dag med sina idéer. Det finns alltid något att göra även om jag inte målar just den dagen.

KÖP HÄR: Köp Malin Mossbergs tavlor i vår konstshop NOA Gallery (EXTERN LÄNK)  

Nyskapande akvarellmåleri

Akvarellmåleri har under perioder setts lite över axeln jämfört med andra tekniker. Konstnären Lars Lerin är en av de som varit med om att höja statusen på akvarell, men det finns många fler och dessutom har akvarellmönster synts hos modeskapare och på design de senaste åren.

- I skolan använde jag alla tekniker förutom akvarell, jag förknippade det med traditionellt landskapsmåleri, det lockade inte alls. Nu tycker jag det är roligt att måla landskap och att vara en av de som är med och utvecklar akvarellmåleriet, säger Malin Mossberg.

Hon har skapat två motiv direkt för NOA Gallery. Det är två litografiska tryck av hennes akvarellmålningar, “Early Morning” och “In the air”. Tavlorna finns i en begränsad upplaga, 150 exemplar, numrerade och signerade av konstnären.

 

""Early morning" handlar om ett ögonblick av total närvaro, att tänka på och känna kontakt med sin egen favoritplats."