Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 31 aug 2017 11:56

Konstnären Katarina Vintrafors "Barn har en oförstörbar livsglädje"

"Happy Soul". Klicka på plusset i bilden för att handla i LEVA&BO:s webbutik.

"Happy Soul". Klicka på plusset i bilden för att handla i LEVA&BO:s webbutik.

1/3

Konstnären i egen hög person

Konstnären i egen hög person

2/3

Foto: Peter Nilsson

"Grrr". Klicka på plusset i bilden för att handla i LEVA&BO:s webbutik.

"Grrr". Klicka på plusset i bilden för att handla i LEVA&BO:s webbutik.

3/3

Katarina Vintrafors konst är sagolik och lekfull. Nu släpper hon en ny kollektion som heter "Wild and free".

– Barn är fantastiskt bra på att leva här och nu. Vi vuxna kan verkligen lära av dem, säger hon. 

Berätta om kollektionen!

– Det är en hyllning till barn och deras oförstörbara livsglädje. I mina målningar för barn finns varelser med människokropp och djuransikte för att jag tror att det är lättare att identifiera sig med dem. Djur är otroligt uttrycksfulla och samtidigt mystiska. I "Happy soul" paddlar en av de små varelser kanot och flyter fram lycklig i nuet. I "Wild heart" leker en varelsen  med pilbåge. Den handlar om barns äventyrlighet och nyfikenhet. De utforskar världen med färre fördomar än vuxna. 

"Wild heart". Klicka på plusset i bilden för att handla i LEVA&BO:s webbutik.

 

– I "Free spirit" vandrar en av de små varelserna med en stav. Den handlar om hur det finns en miljon vägar att gå och om man följer sitt hjärta så går det bra. Barn kan vara väldigt intuitiva och visa och på det sättet bättre på att följa sin känsla än vuxna. 

"Free spirit". Klicka på plusset i bilden för att handla i LEVA&BO:s webbutik.

LÄS OCKSÅ: Katarina Vintrafors konst tar oss till sagornas värld 

Hur skulle du beskriva din konst?

–  Allt jag gör har sin grund i min kärlek till sagan. Jag har alltid älskat sagor och böcker. Det finns en respekt och kärlek till naturen i sagor. Jag tycker att människor, djur och natur bör leva i samklang. Sedan skiljer sig min konst för barn och vuxna åt lite. Målningarna för barn enklare, medan de för vuxna har fler detaljer och mönster. Det är ofta vilda kvinnor med grenar och blommor i håret. 

Hur kommer det sig att du är konstnär?

– Jag ville faktiskt bli författare och gick på författarskola när en av mina lärare rekommenderade mig som illustratör för ett bokförlag. Så jag gjorde några illustrationer och det gick bra. Sedan fick jag bra kunder och så rullade det på. 

"Owl" Klicka på plusset i bilden för att handla i LEVA&BO:s webbutik.

 

Vad får du för reaktioner?

– Jag jobbar med normbrytade böcker och konst där till exempel kön, sexuell läggning eller hudfärg inte spelar någon roll. De flesta är positivt inställda till detta och tycker det är fantastiskt och fint. Sedan finns det de som är negativa, men jag försöker få till en dialog om varför de reagerar så. Sedan träffat jag barn då och då som tycker om mina illustrationer och jag blir så rörd när de känner igen sig och säger att "den där bilden betyder väldigt mycket för mig". Det är därför jag jobbar med det här – så att jag får beröra barn och vuxna.  

LEVA&BO Shopping: Se alla posters av Vintrafors design

 

Gå direkt till webbutiken