Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
2 AV 2

Konsten som hyllar de svenska ikonerna

Marie Plosjö är känd för sin färgstarka och intensiva konst och har bland annat ställt ut på Ceasars Palace i Las Vegas. Hon har också skapat porträtt av välkända musikikoner som Swedish House Mafia och Avicii. 

Det var en speciell upplevelse och en omväg via en annan målning av en svensk musikikon som fick konstnären Marie Plosjö att måla Swedish House Mafia. I höstas skapade hon en målning av Avicii, som dog tidigare samma år. Hon hade haft tanken att måla honom under en längre tid, men efter att han gick bort hastigt vill hon vänta för att visa respekt mot familjen och de som sörjde honom. 

ANNONS: Här kan du hitta Marie Plosjös färgstarka hyllning till de svenska ikonerna! (EXTERN LÄNK)  

Hörde Avicii när hon vaknade upp

– Jag hade ett starkt personligt band, det var när jag födde min dotter och fick en väldigt stark utanför kroppen-upplevelse och det första jag hörde när jag kom tillbaka var ”Wake me up” med Avicii. 

Ganska snart föddes tanken på att måla honom. Tavlan köptes av en samlare och det var han som väckte tanken på att hon skulle måla Swedish House Mafia. Den extremt framgångsrika dj-gruppen slog igenom stort 2010 med låten ”One” och 2012 gjorde de sin sista spelning i Sverige inför över 100 000 fans. Nu är de för första gången sen dess tillbaka i Stockholm och publiktrycket gjorde att en spelning växte till tre.  

Var med när de dejtade

Konstnären Marie Plosjö med målningen ”Bowie”. För tillfället håller hon på med en målning av Freddie Mercury, sångare i bandet Queen. Foto: Karl Melander

Marie Plosjö har faktiskt en personlig koppling till gruppen. Hon och Isabel Adrian som är gift med en av medlemmarna, Steve Angello, umgicks flitigt i Stockholms uteliv för ett antal sedan.

– Jag var faktiskt med under den tiden då de började dejta varandra.

Målningen skapade hon efter ett antal bilder som hon studerade och skissade av innan hon målade med akrylfärg. Färgskalan är som alltid i hennes konst kraftfull, det är mycket och starka färger. 

– Jag ville föra in ett abstrakt moment i tavlan och målade fyrkanterna i nedre delen. Då kom jag på att de ser ut som såna volymstaplar som rör sig när musiken höjs, jag blev supernöjd!

Hon har tidigare skapat konst med välkända musikikoner som David Bowie och Mick Jagger, men säger att det är extra roligt att måla svenska artister som det går bra för internationellt.

– Det känns som ett sätt att hylla svenskar ute i världen.

Flyttat till Stockholm

Marie Plosjö och hennes familj har precis flyttat till Lidingö där hon också har sin ateljé. Foto: Karl Melander

Marie Plosjö och hennes familj har precis lämnat dubbla boenden i Visby och Stockholm och flyttat till Lidingö där Marie också har skapat en ateljé och ett showroom för sin konst. Hon har flera projekt på gång, bland annat håller på att skapa nya målningar för konstmässan Art Basel i Miami senare i år. Hon håller just nu på med ett porträtt av Queen-sångaren Freddie Mercury efter att ha sett den aktuella filmen om honom. 

– Jag blev helt såld efter att ha sett filmen så just nu lyssnar jag på Queen konstant. 

ANNONS: Här kan du hitta Marie Plosjös färgstarka hyllning till de svenska ikonerna! (EXTERN LÄNK)