Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 10
Välkommen. Genom en grind med två stenpelare som pryds av gjutjärnsurnor med pelargoner leds man in i Marias lilla oas. En avsmalnande grusgång med lite lavendel, ett körsbärsträd med en hängstol och massor av fjärilar som svärmar runt fjärilsbuskarna ger en härligt välkomnande känsla.
Foto: Ragnar Omarsson
2 AV 10
Maria njuter av sin trädgård.
Foto: Ragnar Omarsson
3 AV 10
Harmoniskt. Det stora allrummet är ett harmoniskt pussel av väl valda detaljer och möbler. Soffa, fåtöljer och vita fårskinn från Ikea. Virkade kuddar från Drömhuset, handsydd hissgardin, vit koskinnsmatta från Rusta, lilla fällbordet, Asko, skänken med korgar, Jysk och årorna i taket från Rosenhills  loppis.
Foto: Ragnar Omarsson
4 AV 10
Lantligt kök. När man står i allrummet och tittar ut mot farstukvisten och köket ser man den härliga spisstocken som hjärtat i hela stugan. Här syns även loftet som snart ska göras färdigt för övernattningsmöjligheter och perfekt ställe för barnbarn.
Foto: Ragnar Omarsson
5 AV 10
Mysig hörna. Den gamla gustavianska soffan kommer från en vän, kuddar från Himla, lampan, Ikea, nysilversaker i fönstret är loppisfynd och mässingsgrodorna kommer från Thailand, stolar och bord från Lins loppis.
Foto: Ragnar Omarsson
6 AV 10
Kika in i gästhuset. Tavlorna är från 40-talet och ett arv. Stol och korg är grovsopsfynd, trasmattan från mormor och dagbädden från Ikea.
Foto: Ragnar Omarsson
7 AV 10
Stilleben. Två vackert slitna psalmböcker och en fårullssax.
Foto: Ragnar Omarsson
8 AV 10
Mysigt lustrum. Marias lustrum är byggt av en träramsställning från Bauhaus och  inredd med Ikeas insektsgardiner. Möbelgruppen kommer också från Bauhaus och de stora krukorna från Rosenhill på Ekerö. Kuddarna från Studio S:t Paul och mjölkkannan från loppis.
Foto: Ragnar Omarsson
9 AV 10
Bada ute. Badhörnan är en liten pärla bland trädgårdens överraskningar. Här kan man ta ett skumbad under äppelgrenarna i solnedgången och skapa extra stämning genom att tända stearinljusen i den rostiga ljuskronan ovanför. Ishinken med skumpa står redo, och allt annat man kan tänkas behöva finns på den gamla trästegen.  Zinkbadkaret har hon hittat i en antikaffär på Österlen.
Foto: Ragnar Omarsson
10 AV 10
Gammalt skåp. Mellan köket och den gustavianska sittgruppen står det underbara gamla medicinskåpet, Marias första inköp av en antik möbel. Skåpet hittade hon i en antikaffär på Odengatan i Stockholm och har bland annat fyllt det med mormors gamla kaffeservis.  Lampan är från Ikea, den fantastiska gungstolen är ett grovsopsfynd och pryds av grå fårskinnsfällar från Fårskinnsboden i Äppelviken.
Foto: Ragnar Omarsson

Kolonistuga med äkta Bullerbykänsla

40 kvadratmeter hus på en kolonilott på Ekerö utanför Stockholm med allt man kan önska sig.

Compact sommarliving, helt enkelt.

– Här är min drömplats på jorden, säger Maria.

Fakta

Maria

Ålder: 50.
Familj: Två utflugna barn.
Gör: Driver en nätbutik, miaslivingroom.com.
Bor: I lägenhet i Stockholm och kolonistuga på Ekerö.
Tre bra saker med Marias drömstuga: Läget. En oas bara 40 minuter från Stockholms innerstad – bättre kan det inte bli. Magnolian – det första som blommar! Den härliga Bullerbykänslan med alla barn, röda stugor och grusvägar.

Maria har en kolonilott stor som ett mindre sommarställe på Ekerö utanför Stockholm. Här har Maria skapat en liten oas full av stora och små överraskningar nästan överallt. Trots en begränsad yta med många vackra ting samt flera kompositioner av grönska, blommor och arrangemang, känns allt perfekt doserat och helt naturligt.

– Här får jag både inspiration, ny energi och vila, säger Maria.

 

I koloniområdet på Ekerö har hon en komprimerad version av precis allt man kan önska sig! Ett falurött sommarhus och gästhus med vita knutar. En trädgård full av alla sorters blommor, fruktträd och bärbuskar. Här finns plommon, päron, äpplen och körsbärsträd. Här finns hallon, krusbär, vindruvor samt röda och svarta vinbär. Trots att det är ett koloniområde finns avskildheten. All lummig grönska runt om tomten och en vacker bergvägg på baksidan gör att det knappt finns någon insyn alls.

Maria köpte sin kolonistuga år 2003 efter att ha sett huset i en annons.

– Vi var några stycken som bjöd på huset trots att det var ett fullständigt ruckel! Jag tror vi alla såg potentialen och därför släppte ingen ”greppet”, men till slut blev det mitt, berättar Maria.

I koloniföreningen finns 125 stugor samt mycket allmän mark som ska skötas.

– Vi har några gemensamma städdagar per år och då är det bara att kavla upp ärmarna och sätta på sig arbetshandskarna, berättar Maria.

 

Huset var ett fullständigt renoveringsobjekt på totalt 40 kvadratmeter som ingen brytt sig om på väldigt länge. Det visade sig att huset byggts av gammalt spillvirke och att hela byggnationen bara var ett stort lappverk, till och med takstolarna var skarvade på ett flera ställen. Verandan höll helt på att rasa ihop så hela grundkonstruktionen fick gås igenom och mestadels göras om.

– Det är ju inte ett drömscenario precis att börja dränera om ett helt hus det första man gör, men jag hade inget val, berättar Maria.

Bland de stora förändringarna inomhus var att ta bort hela innertaket för att få fram takstolarna och riva nästan alla innerväggar för att skapa rymd.

– Skillnaden blev enorm, då huset egentligen är så litet! Utan väggar och med nästan dubbelt så mycket plats uppåt kändes det nästan som att gå från torp till kyrka, skrattar Maria.

 

I samband med att innertaket plockades bort byggdes ett loft på ungefär en tredjedel av den totala takytan. Kök, matplats, skrivplats och vardagsrum slogs ihop till ett jätterum. Väggarna kläddes helt i pärlspont som sedan målades i Stockholmsvitt. Förutom det stora rummet rymmer huset ett sovrum och en toalett.

I sju år har renovering och nya projekt pågått och Maria tror att det kommer ta minst tre år till innan det börjar bli klart. Det stundande stora projektet är att renovera källaren. Väldigt mycket av allt som gjorts har hon gjort själv, men även fått hjälp av vänner, murare och hantverkare.

Maria bor själv i en lägenhet i Birkastan mitt inne i centrala Stockholm när hon inte är ute i sin älskade kolonistuga. Hennes två barn Angelika, 24, och Christian, 21, är sedan länge utflugna.

– Just på grund av att jag bor mitt inne i stan ger kolonin en extra stor dos av  lugn och vila men även inspiration och energi då kontrasterna mot stan är så stora, tillägger Maria.

 

Maria har ett eget litet företag som heter Mias livingroom där hon plockar in udda, fina inredningsföremål och trädgårdsartiklar som säljs via nätet. Maria har kompletterat sitt ställe med både små och stora "karameller" som dyker upp lite överallt. Den största karamellen är det härliga lustrummet som skapades av bara en stor massiv träram som sedan klätts med Ikeas insektsgardiner.

– Jag kände att jag behövde en vacker plats utomhus där jag kunde samla mina vänner för både en kopp te, sköna pratstunder och härliga middagar.

– Här har jag  grillen, gott om utrymme och utsikten över trädgården som en härlig inramning, berättar Maria.

 

En annan överraskning i ett av trädgårdens hörn är zinkbadkaret. Det står lite lagom gömt under ett äppelträd med en rostig gjutjärnskrona hängandes över. Här får både badsugna gäster och Maria själv härliga, avkopplande stunder med äppelgrenar, himmel och fåglar som tak.

– Jag blev så lycklig när jag äntligen hittade badkaret i en antikaffär på Österlen. Jag hade letat så länge, säger Maria och ler.

Trädgården på cirka 500 kvadratmeter är ett pågående renoveringsprojekt. Här har det lagts ner många timmar, säckar med matjord, sandjord och gödsel. Fruktträden har varsamt under många år blivit beskurna enligt konstens alla regler. Bärbuskarna har ansats, häckarna har klippts och alla förvildade blommor har sparats men gallrats. Många nya blomster har även såtts, som till exempel all lavendel som kantar grusingången till trädgården.

– Jag vill att mina besökare skulle få sig ett litet ”doftrus” när de kommer in, och lavendel är en favorit, berättar hon.

– Det känns viktigt att försöka hitta en balans mellan det vilda och det genomtänkta, det får inte bli för "ordnat”, då blir det tråkigt, säger Maria.

Jordgubbar och smultron är också något som tillförts, nästan det enda som saknades för att Maria ska kunna leva ut alla sina saft-och-syltningskunskaper.

– En uppskattad favorit är min päronmarmelad som är så god till brie och dessertostar, tillägger Maria.

 

Gästhuset var från början en friggebod för barnen. Längs med stugans långsida står Marias planteringsbord aven gammal dörr hon hittat på Kungsholmen i Stockholm, ett par enkla träbockar och några gamla sockerlådor från en loppis på Öland.  Ovan och under står ihopsamlade favoriter och minnen. Vackra stenar, en fågelbur från Tunisien, vackra slitna terrakottakrukor och gamla antika tallrikar. Ett örtagårdsland är ännu ett tillskott i trädgården, här odlas alla krydd- och salladssorter man kan önska sig. Potatis är också något Maria sätter varje år och hon provar gärna nya sorter som hon hittar på årets trädgårdsmässa.

– Varje säsong har sin charm och sina ”ska-göralistor”, säger Maria.

När inte trädgården pockar på uppmärksamhet ägnar sig Maria åt sina andra intressen som pelargoner, loppisar, antikaffärer och inredning. Pelargonodlingar med sticklingar har fått mycket tid och omtanke under åren, som mest hade hon 22 olika sorter samtidigt. Att strosa runt i antikaffärer, på mässor och loppisar är ett stort intresse.

– En bra dag på loppis kan jag leva på länge, skrattar Maria.

 

Det ligger mycket jobb bakom allt på Marias kolonilott. En oas av loppisfynd, arvegods, antikviteter och containerfynd blandade och sorterade med stor känsla både inomhus och utomhus.

– Det här är min plats på jorden, säger Maria och breder ut armarna som en stor kram till sitt älskade koloniområde.

 

Av: Mikaela Gustrin