1 av 7: Familjen samlad. Efter ett års renoveringar och tillbyggnader står äntligen sommarstället klart. Nu kan familjen njuta. – Det blev mycket bättre än vad vi trodde, säger Alban. Foto: Evelina Carborn Exp
2 av 7: Uteplatsen är en stor del av "stugan". Foto: Evelina Carborn Exp
3 av 7: "Bara man tittar på poolen mår man bra", säger Alban. Foto: Evelina Carborn Exp
4 av 7: Törstsläckare. När vi besöker familjen ute på Ingarö är det närmare 30 grader varmt och gassande sol. Då passar det perfekt med en iskall törstsläckare. Foto: Evelina Carborn Exp
5 av 7: Sovrum. På övervåningen har Alban och Kin sitt sovrum. Men den färgglada tapeten gav paret mycket vånda innan beslut fattades. – Det var så där, ska man våga ta något annat än vitt, säger Kin som i dag är mycket nöjd med den turkosa fondväggen. Foto: Evelina Carborn Exp
6 av 7: Trevligt på terrassen. När solen gassar går det att söka skydd under det stora parasollet. För morfar Bror och mormor Astrid finns det alltid plats! Foto: Evelina Carborn Exp
7 av 7: Lila och rosa. På övervåningen har Jane och Julia ett varsitt rum, med gemensamt badrum i anslutning. Att Jane gillar lila och Julia rosa råder det ingen tvekan om – färgerna är genomgående i tjejernas rum. Foto: Evelina Carborn Exp

Kolla in i Dr Albans lyxiga skärgårdshus

Bara en halvtimme från den livliga innerstan ligger Dr Albans familjeoas.

I sommarvillan på Ingarö utanför Stockholm finns tid för både avkoppling, fest och bad.

– Det är ett favoritställe, säger han.

Efter att just ha lämnat den hektiska staden är det som att komma ut till en prunkande oas. Fågelkvitter i stället för trafikens brus, båtar som puttrar förbi i Strömma kanal – och en älg som lunkar några hundra meter bort bland vass och skog.

– Wow! Kolla älgen, ropar Julia, 5, och Jane, 9, i kör.

I matchande baddräkter och shorts tittar de blygt på mig och fotografen innan de i nästa stund ivrigt vill visa oss runt i huset.

Ut kommer plötsligt Dr Alban och hälsar oss välkomna med ett stadigt handslag.

Stor stuga

Den guldiga kostymen som han bar i vårens melodifestival hänger sedan länge i garderoben. Istället är det en avslappnad stjärna i foppatofflor, shorts och T-tröja som möter oss.

"Sommarstuga" är verkligen en underdrift när det kommer till att beskriva Dr Albans sommarställe. Förutom den 240 kvadratmeter stora huvudbyggnaden med två våningsplan finns på tomten en gäststuga och en stor träveranda med plats för både jacuzzi, grill och matplats.

Och så kronan på verket: den svalkande poolen.

– Bara man tittar på poolen mår man bra, säger Alban och flinar.

En förvandling

De senaste åren har det skett en totalförvandling av det som från början var just en klassisk sommarstuga.

När Dr Alban, 56, och sambon Kin, 40, kom hit som spekulanter för fyra år sedan fanns här mest bara sten och skog.

– När vi köpte det här stället såg vi inget vatten någonstans. Vi fällde ner 50 jättestora träd, säger Kin och pekar på den vidsträckta utsikten.

I midsomras stod huset så gott som klart efter ett års utbyggnad och totalrenovering. Då bjöd Alban och Kin in närmare 80 vänner på en stor fest. För visst finns det plats för gäster!

Fint besök

När vi är på plats är även Kins föräldrar Bror och Astrid på besök. Vanligtvis bor de i Hudiksvall. Men med barn och barnbarn i Stockholm blir det några turer till huvudstaden. Och i sommarhuset på Ingarö har de allt från egen ingång, till rum och badrum när de hälsar på.

– Det är suveränt att kunna komma hit, umgås med barnbarnen, säger Bror innan Julia och Jane tvingar honom att gå och byta om till badbyxor.

Samtidigt står Alban en bit bort och pratar med elektrikern som är där för att installera luftkonditionering. Det är det sista som ska fixas innan huset är helt klart.

Efter 90-talets hajp, med ständiga gig och turnéer, passar Dr Alban i dag på att hämta andan.

– Nu är det mycket mindre, och det känns skönt. Man passerar en viss ålder, skaffar familj och barn. Och det känns bra. Man är inte lika hungrig nu som då, när man var ensam. Allting har sin tid, säger Alban och blickar ut mot kanalen där båten mot Sandhamn lugnt puttrar förbi.

Studion på Östermalm i centrala Stockholm är såld, liksom krogen och nattklubben Stacy.

– Nu är det mest familjen som gäller, och lite turnéer på helgerna, säger han.

Hur ser du på framtiden?

– Det lutar åt att producera mer musik till andra artister, lyfta fram dem. Det är vad jag ser. Och ta det lugnare och lugnare med åren.

Blir ett arv

Det är inte svårt att förstå att han väljer att göra det här, på idylliska Ingarö i Stockholms skärgård.

– Huset kommer även att kunna gå i arv till barnen, det är så det är tänkt. Om det inte kommer en ekonomisk kris och vi måste sälja allting, haha.

Alban Uzoma Nwapa

Ålder: 56. Bor: Har lägenhet på Östermalm men vistas mest ute i sommarhuset på Ingarö om somrarna.

Gör: Artist och låtskrivare.

Familj: Sambon Kin, 40, och döttrarna Jane, 9, och Julia, 5.

Karriär: 1979 lämnade Alban sitt hemland Nigeria för att studera till tandläkare i Sverige. Med en farbror som jobbade på svenska ambassaden var det ett enkelt val. Men tandläkarkarriären blev knappast långvarig när Alban upptäckte musiken. Samtidigt som han drev en skivbutik i Stockholm, dj:ade han på olika klubbar och blev uppmärksammad när han började sjunga till låtarna han spelade. 1990 träffade han producenten Denniz Pop och inte långt därefter var artisten Dr Alban född. Samma år släpptes singeln "Hello Africa" som blev en hit. 1993 startade Alban sitt eget skivbolag "Dr Records" och 1999 bildade han kvartetten Friends in Need tillsammans med vännerna Mattias Frisk, Tomas Brolin och Björn Borg. De släppte en enda singel, "Alla vi". I våras deltog Alban i Melodifestivalen tillsammans med Jessica Folcker och framförde de bidraget "Around the world", som kom på en femteplats i deltävling tre. Aktuell: Som sommarpratare i P1.

Aktuellt just nu