Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lär du dig knepen för att välja rätt kassa kommer köandet vara betydigt trevligare. En av reglerna: skippa snabbkassan.Lär du dig knepen för att välja rätt kassa kommer köandet vara betydigt trevligare. En av reglerna: skippa snabbkassan.Lär du dig knepen för att välja rätt kassa kommer köandet vara betydigt trevligare. En av reglerna: skippa snabbkassan.
Vem blir inte irriterad av att välja fel kö? Ni vet, den kön där det går långsammast av alla.Vem blir inte irriterad av att välja fel kö? Ni vet, den kön där det går långsammast av alla.Vem blir inte irriterad av att välja fel kö? Ni vet, den kön där det går långsammast av alla.
1 AV 2
Lär du dig knepen för att välja rätt kassa kommer köandet vara betydigt trevligare. En av reglerna: skippa snabbkassan.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vem blir inte irriterad av att välja fel kö? Ni vet, den kön där det går långsammast av alla.
Foto: Shutterstock

Knepen för att lyckas välja rätt kö till kassan

Vem hatar inte att stå i kö?

Men det finns knep som lär dig att välja ”rätt” kö.

Den här undersökningen visar dig hur!

Ingen gillar att vänta, och speciellt inte när det ser ut som att alla andra går köer fortare fram. Hur gör man då, för att välja snabbaste kön? Kan man veta? Ja, det kan man, menar bloggaren och matteläraren Dan Meyer som har låtit göra en undersökning på temat.

 

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med dålig lukt i handdukarna

Snabbkassa inte alltid snabbast

De allra flesta av oss tror kanske att snabbkassan alltid är det bästa alternativet om man inte ska handla så mycket. Men, Dans undersökning visar tvärtemot att det är antalet köande personer som skapar mer väntan än antalet varor i varje kundkorg.

Så, undvik snabbkassan om det är kortare köer på andra ställen, även om de har fler varor i sina korgar.

 

LÄS OCKSÅ: Saker du inte visste att du kunde göra med ättika

En extra person tar mer tid

När du räknar in en till person i kön får du lägga på 48 sekunder extra till kötiden oavsett antalet varor som ligger i korgen. Samtidigt som en extra vara i korgen bara kostar 2,8 sekunder extra. Med den vetskapen kan du hellre lägga till 17 varor i kön i stället för en extra person.

Om du ska välja en riktning, höger eller vänster, har du oftast större tur om du går till vänster – eftersom köer tenderar att vara kortare på vänster sida. Det är ett tips som återkommer på många forum och i guideböcker.

 

LÄS MER: 10 saker du kan sluta slösa pengar på

Därför ska du välja vänsterkön

Teorin är att vänsterköer skulle vara kortare för att majoriteten av befolkningen är högerhänta och därmed omedvetet väljer saker till höger. Vi gör så när vi väljer film- och teaterplatser, liksom när vi handlar.

Och sen finns det en tredje sak att titta efter. Kassanumret. Kassa nummer 13 är alltid snabbare, på grund av skrock och vidskepelse. Men om andra undviker den kön kan det i stället bli din lyckosiffra.

Naturligtvis finns det lite annat som spelar in till viss del också, så som snabbhet och betalningssätt, kuponger, cigaretter med mera. Sist men inte minst, för att spara tid och pengar – försök att handla varannan vecka och ha en organiserad shoppinglista klar.

 

Källa: Lifehacker.com

 

LÄS OCKSÅ: Knepen för att spara pengar när du handlar