1 AV 5
Välkänt. Virrvarr är ett av Sveriges mest kända laminatmönster.
2 AV 5
Företaget Sassabrassa gör även prylar med det populära mönstret, allt ifrån kuddar till ljusstakar.
3 AV 5
Passar till Virrvarr: Klaffbord med bordsskiva i bambu, 80 centimeter bred med en maxläng på 138 centimeter, Ikea.
Foto: Mårten Linton
4 AV 5
Passar till Virrvarr: Skärbräda från Almedahls, med Marianne Westmans mönster Picknick, 195 kronor, Designtorget.
5 AV 5
Passar till Virrvarr: Mintgrön korg, 33 centimeter i diameter, 395 kronor, House doctor.

Klassikern: Kungligt populära streck i köket

En djärv design som blev en klassiker i var mans kök. När Sigvard Bernadottes mönster Virrvarr firar 55 år har det suttit på bänkskivor i många svenska hem.

Emmy Lundström

Sigvard Bernadotte

Sigvard Bernadotte (1907-2002) var son till kung Gustaf VI Adolf och kronprinsessan Margareta. Fram till sitt giftermål 1934 var han prins av Sverige. Han studerade vid Konstfack, är en av Sveriges mest kända formgivare, och har blivit internationellt erkänd. Han har arbetat med nästan alla typer av formgivning, från bruksföremål till entreprenadmaskiner. En tid var han konstnärlig ledare hos Georg Jensen.

Det var 1958 som den gråspräckliga Perstorpsplattan med mönstret Virrvarr såg dagens ljus. När bänkskivan lanserades blev den snabbt populär. Mönstret ansågs ha en djärv design och blev en naturlig del i många svenskars hem.

Och det slutade inte med en bänkskiva. Snart kunde man klä stora delar av hemmet med mönstret när det tog plats på köksbord, skärbrädor, fönsterbrädor och stänkplattor.

Bakom Virrvarr står en av Sveriges mest kända formgivare, designprinsen Sigvard Bernadotte. Han har gett liv till några av Sveriges mest använda och igenkända bruksföremål. Många känner också igen hans vägghängda konservöppnare Röda Clara och den rostfria Bernadottekannan.

Nu har Virrvarr fått något av en renässans. När många väljer att inreda sina hem med teakmöbler från 50-talet och stringhyllor får mönstret återigen en naturlig plats i svenskarnas hem.

I dag tillverkas bänkskivorna med laminatmönstret Virrvarr av Axiom och är ett av företagets mest storsäljande mönster. Och vill du inte stanna vid en köksskiva kan du även hitta mönstret på allt ifrån kuddar till ljusstakar.