Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Michela Castellari, känd från TV3:s "Småstadsdrottningar", myser hellre hemma än går ut på krogen. Foto: Leif Gustafsson

Kika in i småstads-drottningens lägenhet

Frispråkig och öppen om sitt kärleksliv på nätet. Expressen besöker den tidigare gymnasieläraren, Borås egen småstadsdrottning Michela Castellari i hennes mysiga trerumslya i ett 1800-talshus i Borås.

Mode, inredning och hästar är Michelas stora passion i livet vid sidan om jakten på den perfekta mannen som kanske finns där ute - på nätet.

När "småstadsdrottningen" Michela Castellari separerade från sin partner för fem år sedan hittade hon sitt dröm­boende i ett gammalt trähus från tidigt 1800-tal.

Men exmannen hittade inget nytt boende - så han fick följa med.

- Eftersom det var jag som lämnade honom och han inte kunde hitta en ny lägenhet fick han bo hos mig ett tag, säger Michela när Expressen hälsar på i Borås.

41-åringen är en profilerad och frispråkig bloggare som aldrig stuckit under stol med skönhetsoperationerna, kärleken till botox och äventyren på olika dejtingsidor.

Har social fobi

Under hösten 2012 blev hon rikskändis som en av deltagarna i TV3:s realitysåpa "Småstadsdrottningar" där den tidigare akademikern och gymnasieläraren tydligt visade att visst kan man vara fåfäng och bry sig om sitt yttre och ändå ha ett intellektuellt djup.

- Många tror jag är en tjej som älskar att festa och vara ute i svängen, men jag har faktiskt något av social fobi vad gäller den typen av större folksamlingar. Gillar inte att hänga på krogen och ragga, säger hon när vi går husesyn i det gamla trähuset i centrala Borås där Michela bor med sin 9-åriga dotter Nicole och dvärgspetsen Knut (som fått sitt namn efter Michelas första one-night-stand).

Huset är så gammalt och exklusivt att det är en av stadens turistattraktioner under guidade turer genom Borås. Numera kan guiden tillägga, "och här bor vår småstadsdrottning Michela Castellari".

Shabby chic

- Jag dricker inte alkohol så jag känner mig obekväm i barer och nattklubbar. I stället har jag valt att nätdejta, det känns bättre.

Så Michela satsar allt på hemmet och har ett genuint intresse för inredning.

Lite bohemiskt med inslag av "shabby chic" är min första reaktion.

Lägenheten, en bostadsrätt på 76 kvadratmeter, har tre rum och kök i fil mot gatan. Här finns även bastu och en genuin innergård i äkta 1800-talsstil.

Inredningen stämmer bra med Michelas stil. Antikbehandlade, vita skåp och stolar vid sidan om en serie moderna italienska Kartell-lampor i såväl plexiglas som guld.

En mjuk, pösig soffa dominerar vardagsrummet där det även finns ett antikbehandlat, rustikt soffbord och en orientalisk matta som fått en lätt vintagebehandling för att se så där lagom ingången och sliten ut.

- Jag tycker om att vara hemma och bara mysa. Min favoritplats är här i soffhörnet. Det är här jag tillbringar min mesta tid hemma, här läser jag, lyssnar på musik, tittar på tv och bloggar.

Öppnade butik

Efter en tid som gymnasielärare i Bäckängsgymnasiet i Borås hoppade Michela av för att ägna sig åt sin stora passion, mode. Tillsammans med sin väninna, lärarkollegan Jessica Söderberg, öppnade hon trendiga modebutiken Greta & Anna där man vid sidan om italienska designmärken som Dondup och Just Cavalli även säljer svenska designern Valerie Aflalos vackra festklänningar.

Vi förflyttar oss in i det romantiskt inredda sovrummet och där några av Michelas favoritklänningar hänger framme.

- Här är ett par av mina favoriter, säger Michela och visar en benvit, aftonklänning i chiffong och en kort, sexig klänning i guldlamé.

Utan att behöva övertalas hoppar Michela glatt i den vackra aftonblåsan från Valerie och antar plötsligt formen av brud - men några bröllopsplaner finns inte ännu.

- Min garderob är kanske inte så stor som man skulle kunna tro. Min garderob är ju butiken, säger hon.

Italiensk 

Michaela Castellari kom till Borås när hon var 20 år gammal. Hon är född och uppvuxen i Bologna i Norditalien, har en svensk mamma och italiensk pappa.

Hon började plugga på komvux och fortsatte sedan med att plugga beteendevetenskap på universitetet.

Hennes lillasyster, som bor kvar i Bologna, har tidigare jobbat som modell och är enligt Michela den snygga av systrarna. Systern är stadgad och lever i dag tryggt familjeliv.

Michela, som valde Sverige framför Italien, lever ett mer utåtriktat liv söker nya utmaningar.

- Egentligen har jag en ganska kluven personlighet, jag kan vara väldigt extrovert, men också introvert, lite av en ensamvarg.

- Ingen trodde att jag skulle lämna Italien, där var jag känd som den blonda svenskan - så varför flytta till Sverige? Men här blev jag snabbt känd som italienskan i Borås.

Från början kom Michela till Borås för att hälsa på sin mormor och lära sig svenska.

Men den svenska livsstilen, inte minst friheten, lockade och Michela var fast.

Efter några år blev hon kär och när hon var 31 blev hon gravid med dottern Nicole.

För fem år sedan separerade hon från sin partner sen sju år.

- Han har hittat en ny tjej, vi har en bra relation och delad vårdnad om Nicole.

Rasade i vikt

I samband med uppbrottet rasade Michela i vikt. Många trodde att det vara hennes nya "hobby", plastikkirurgi, som var orsaken till att midjemåttet blev mindre.

- Nej, det var separationen, och sen är jag inte så bra i köket. Blir mest pasta med parmesan.

- Jag gick från 74 till 64 kilo, men det skulle inte skada med ytterligare ett par kilo, säger hon innan det är dags att hugga in på årets första semlor.

Hur beskriver du din stil?

- Rockigt och väldressat. Gillar motsatser, glamoröst och lite tuffare, snällt och mer utmanande. Gillar westernstilen och klär mig gärna i jeans och cowboyboots. Om jag ska gå ut på en dejt kombinerar jag jeans med högklackat och en sexig topp eller bara en T-shirt.

I den långa gången mellan vardagsrummet och de båda sovrummen hänger ett par väl ingångna westernboots och en klassisk cowboyhatt.

Det är uppenbart att en av Michelas drömmar är att en dag få prova på livet som cowboy i Montana, USA. Ett mål hon tänker förverkliga – hon tränar regelbundet hos en vän med ridhästar utanför Borås

Men först ska hon se till att skriva sin bok, en verklighetsbaserad roman om hennes spännande kärleksliv.

MICHELA CASTELLARI

Ålder: 41 år.

Bor: I en lägenhet i ett 1800-talshus i centrala Borås.

Född: I Italien, flyttade till mormor och morfar i Borås som 20-åring.

Familj: Dottern Nicole, 9.

Bakgrund: Har akademisk examen i bland annat psykologi och sociologi. Har arbetat som gymnasielärare på Bäckängsgymnasiset i Borås.

Intressen: Skriva, läsa, blogga.

Beskriver mig själv som: En korsning av Nalle Puh, Samantha och Pippi Långstrump. Nalle Puh för att han gillar socker och är livsfilosof, Samantha för att hon gillar botox och yngre män, Pippi för att hon är helt tokig.

Favoritfilm: "Livet är underbart" med Roberto Benigni.

Musik: Lionel Richie, Kenny Rogers, Julio Iglesias och Kings of Leon när det ska vara lite mer rockigt.

Favoritdesigner: DSquared, Dondup, Armani, Valerie, Cavalli.

Framtidsplaner: Utveckla mitt bloggande och i framtiden hoppas jag kunna skriva en bok om mina spännande erfarenheter med nätdejting.

Aktuell: Var under hösten 2012 med i realitysåpan "Småstadsdrottningar" i TV3.