1 AV 3
Koppar blir skinande rent om du putsar det med ketchup. Massera ketchupen över kopparytan och titta sedan på när det löser upp allt fet och smuts, tack vare syran.
Foto: Philippe Ughetto/Colourbox
2 AV 3
Så här kanske du är van vid att det ser ut när du tvättar bilen. Men visste du att du fakiskt kan få bort fläckar och missfärgningar på bilen med bara ketchup?
Foto: Colourbox
3 AV 3
Ketchup kan användas till att återställa blekt hår som blivit grönfärgat av klor i simbassängen.
Foto: Colourbox

Ketchup – 6 oväntade saker att göra med den

Kasta aldrig gammal eller överbliven ketchup.

Du kan både putsa koppar, bilen och laga klorblekt hår med den.

Här ger vi dig 6 användbara husmorstips med ketchup.

Att ketchup är populärt världen över råder inga tvivel om. Det finns överallt. Men hur ofta kastar vi inte bort oöppnade förpackningar som vi får på snabbmatskedjor eller halvfulla flaskor i kylen som blivit gamla?

Och eftersom vi vill vara miljövänliga och inte kasta något i onödan ger det vi dig här 6 tips på vad du kan göra med överbliven ketchup. Det sparar dessutom pengar.

 

LÄS OCKSÅ: Husmorstips – 9 smarta saker du kan använda öl till!

 

1. Putsa koppar

De flesta av oss har någon form av koppar i hemmet. Är det inte botten på matkastruller är det gamla kokkärl som prydnader eller annat som behöver putsas då och då. Kasta alla giftiga dyra putsmedel du har hemma och använd i stället din gamla ketchup. Massera det över kopparytan och titta sedan på när det löser upp allt fett och smuts, tack vare syran. Skulle du ha väldigt envisa fläckar kan du även tillsätta en nypa salt.

 

2. Tvätta bilen

Enligt ”Tha cymbal book” av Hugo Pinksterboer ska man få fantastiska resultat på sin bil genom att gnugga den med ketchup. Enligt boken tar det bort fläckar och missfärgningar och gör bilen glänsande, men är däremot inte så bra på att ta bort smuts. Du kan behöva lite tvål och vatten också.

 

3. Fixa klor-förstört hår

Ketchup kan användas till att återställa blekt hår som blivit grönfärgat av klor i simbassängen. Smörj in ketchupen i håret, låt det sitta i 20 minuter, och skölj sedan ur grundligt. Allt enligt författaren Michael de Jong i ”Clean series of simple living books”.

 

4. Fusk-blod till barnen

Fråga vilken förskollärare eller Halloween-älskare som helst och de kommer att säga att ketchup är perfekt som fejkblod. Vi rekommenderar dock att du tränar lite innan eftersom det inte är roligt att bli sittande med svåra fläckar efteråt.

 

5. Ömma skador

Frys in överblivna små ketchup- och sojasås-paket som du sedan tar fram när barnen gjort illa sig och fått bulor. I stället för is. Om inte annat tycker barnen det är roligt.

 

6. Återanvänd flaskorna

Om du inte lämnar in dem för återvinning, återanvänd dem hemma i stället till överblivet vin, målarfärg eller andra vätskor. Går också utmärkt att använda för att tillreda pannkaksmix. Tänk bara på att tvätta ur flaskorna ordentligt först.

 

Källa: Goodhousekeeping.com

 

Läs också:

Lev miljövänligt och spara pengar – 11 smarta knep