1 av 4: Kerstin Ljungström blev mycket förvånad över vad hon hittade under sin skogspromenad. Foto: Privat
2 av 4: Håris eller vätteskägg kallas fenomenet som Kerstin såg i trädet. Foto: Privat
3 av 4: Inte många svenskar har sett vätteskägg eller håris i verkligheten, eller vet ens vad det är. Foto: Privat
4 av 4: Genom åren är det många som trott, en del gör det fortfarande, att det är just riktigt skägg. Från tomtar och vättar, som fastnat när de fått bråttom ned i sina hålor då solen har gått upp. Foto: Fotolia

Kerstin upptäckte mystiska fenomenet i skogen

Endast ett fåtal svenskar har sett det i verkligheten. 

När Kerstin såg det visste hon inte vad hon skulle tro.

Vätteskägg – ett naturens mysterium. Vad tror du?

Kerstin Ljungström från Dalsjöfors, 67, utanför Borås, bor med naturen in på knuten. Hon älskar att ta långa promenader i skogen och har alltid kameran med sig. Men en dag när hon var ute och gick såg hon något hon aldrig hade sett tidigare. 

– Det var vitt och luddigt, nästan som bomull, och hängde på en gren i trädet. Det såg väldigt konstigt ut. Det fanns heller ingen snö så det kunde det ju inte vara, berättar Kerstin.

 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du elda lagerblad hemma – magiska tricket! 

”Jag blev så till mig att jag glömde känna”

Hon blev så fascinerad, och eftersom hon hade kameran, fotade hon fenomenet och skickade in till lokaltidningen, Borås Tidning. 

Hur kändes det att ta på det?

– Jag blev så till mig att jag bara tänkte på att fota det och sprang hem till min man för att visa bilden, säger Kerstin och skrattar.

 

LÄS OCKSÅ: Malin: ”Ikea-tallrikarna går inte att äta på” 

Foto: Privat

Håris ett mytomspunnet naturfenomen

Sedan Borås Tidning skrev om det har bilden spridit sig och Kerstin har också fått reda på vad det är. Det är ett naturfenomen som kallas vätteskägg, håris, bomullsis, kamis eller sidenis. Ett hårlikt, vitt och fluffigt ”skägg” som alltid sitter på ruttna, döda trägrenar och kvistar. 

Fenomenet beskrevs första gången 1918 av meteorologen Alfred Wegener och han förmodade redan då att någon svamp hade med saken att göra.

Genom åren är det många som trott, en del gör det fortfarande, att det är just riktigt skägg. Från tomtar och vättar, som fastnat när de fått bråttom ned i sina hålor då solen har gått upp. Vad tror du? Kan det vara vätteskägg, eller?

 

LÄS OCKSÅ:

Nya trenden – nu ska vi odla TomTato! 

Så enkelt gör du din egen och giftfria doftspray 

Snuskiga sanningen om våra hem – så sällan städar vi 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!