Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 jul 2013 18:00

"Katt är lite slemmigt, det smakade inte gott"

<strong><span>7 FAVORITER FRÅN JONAS KÖK</span></strong><br><br>1. Lergrytan<br>I lergrytan tillagar Jonas majskyckling i ugn.

7 FAVORITER FRÅN JONAS KÖK

1. Lergrytan
I lergrytan tillagar Jonas majskyckling i ugn.

1/7

Foto: Nils Petter Nilsson

2. Matberedaren<br>I matberedaren mixas den kryddstarka chilimajonnäsen.

2. Matberedaren
I matberedaren mixas den kryddstarka chilimajonnäsen.

2/7

Foto: Nils Petter Nilsson

3. Chili<br>Chili är favoritkryddan, helst ska den vara från Nordkorea.

3. Chili
Chili är favoritkryddan, helst ska den vara från Nordkorea.

3/7

Foto: Nils Petter Nilsson

4. Frys med ismaskin<br>&quot;Jag använder mycket is, till allt från saft  till whiskey. En liten whiskey på morgonen är också bra att ta för magen  i många av de länder jag reser till.&quot;

4. Frys med ismaskin
"Jag använder mycket is, till allt från saft till whiskey. En liten whiskey på morgonen är också bra att ta för magen i många av de länder jag reser till."

4/7

Foto: Nils Petter Nilsson

6. Hummerknäckare<br>&quot;Det funkar med en nötknäckare också, men en riktig kloknäckare är bättre&quot;.

6. Hummerknäckare
"Det funkar med en nötknäckare också, men en riktig kloknäckare är bättre".

5/7

Foto: Nils Petter Nilsson

5. Hummergaffel<br>Ett måste när man ska äta hummer enligt Jonas.<span> </span>

5. Hummergaffel
Ett måste när man ska äta hummer enligt Jonas. 

6/7

Foto: Nils Petter Nilsson

7. Vinkylare<br>Vinkylaren har frun Christina köpt i en antikaffär. Den var en födelsedagspresent till Jonas.

7. Vinkylare
Vinkylaren har frun Christina köpt i en antikaffär. Den var en födelsedagspresent till Jonas.

7/7

Foto: Nils Petter Nilsson

Jonas Wahlström har rest jorden runt och ätit fler sorters kött än de flesta. Men när han är hemma äter han oftast varken frukost eller lunch. Fast om han ska bjuda på middag slår han till på hummer.

- Det är väldigt gott och lätt att göra. Man behöver inte ha invecklade recept med massa ingredienser, som stjärnkockarna har.

Att göra ett matreportage hos Skansenakvariets föreståndare Jonas Wahlström är speciellt. I alla fall om man som vi får lov att besöka hans hus söder om Stockholm. För här har Jonas och hans fru Christina i princip en djurpark.

På den stora tomten finns inhägnader med papegojor, kalkoner, höns, får, emuer (en strutsfågel) och alpackor. Dessutom finns det ett gäng lemurer som får springa fritt. På sommarhalvåret sover de helst i en tall uppe på en bergsknalle, på dagarna kommer de oblyga apdjuren gärna fram till verandan vid huset. Speciellt om Jonas kallar på dem och lockar med lite banan.

- När jag var liten läste jag böcker om djurparkschefer, de bodde alltid i djurparken och det ville jag göra. Men nu blev det ju inte så, alltså fick jag göra en egen djurpark, säger Jonas.

Provar det mesta på sina resor

Huset har han och frun haft sedan 1986. Den äldsta delen av huset är byggt i mitten av 1800-talet. Den nyaste delen är det nuvarande köket, som de byggde till 2005.

I mitten finns en stor köksö med marmorbänk och spis med induktionshäll. Från flera fönster och glasdörren ut mot verandan flödar ljuset in.

- Det gamla köket var för litet. Det viktiga när vi byggde ut var att få ett stort kök med en lång arbetsbänk och fönster vid diskhon. När kvinnor diskar tycker de att det blir roligare om de kan titta ut, säger Jonas skämtsamt.

Sedan ber han mig och fotografen att lyfta på locket till grytan som redan står på spisen när vi kommer. Försiktigt lyfter vi på locket och tar sedan två steg tillbaka. För i grytan ligger ett krokodilhuvud!

Vägrade äta aphjärna

Jonas ler stort och vi andas ut när vi inser att det är gjort av plast. Men att äta krokodil är inget konstigt för Jonas, det har han till exempel gjort på Kuba.

- Jag reser väldigt mycket och tycker att man ska ta sedan dit man kommer. Jag har nog ätit mig igenom största delen av djurvärlden. Det enda jag har vägrat äta var levande aphjärna.

När han beskriver hur den äts är det inte svårt att förstå att djurvännen Jonas tackade nej. Men annars har han ätit bland annat skalbaggslarver och sköldpadda i Colombia, ormar i alla varianter i Kina och Vietnam, och friterade grodor i Burma.

- Hund har jag ätit i Kina och Korea, det var helt okej. Men katt var lite slemmigt, det smakade inte gott.

"Burhöns är friskare"

Att göra skillnad på vilka djur han äter och tar hand om gör inte Jonas, och då har han ändå en hund, den strävhåriga dvärgtaxen Signhild. Däremot är han inte alls förtjust i den storskaliga djuruppfödningen av till exempel grisar. Han tar fram ett urklipp från en tidning som visar en bild från en grisfabrik där grisarna står tätt fastspända i långa rader.

- Folk kan tycka det är hemskt att äta till exempel hund, men det här tycker jag är värre. Det är förfärligt, därför försöker jag undvika kött från fabriker.

Istället köper han in kött från en bonde i närheten och äter kött från sina egna lamm. Ibland kan Jonas också skjuta ett rådjur eller vidsvin. Ägg får de från sina höns, Jonas äter helst inte ägg från butiken. Inte ens om de är från frigående höns.

- Frigående höns, vad är det? Jo, en massa höns som går runt på ett golv och som hackar på varandra. Det är därför industrin säger att burhöns är friskare, de ägnar sig i alla fall inte åt kannibalism.

Helst färsk, levande hummer

När vi besöker Jonas blir det varken krokodil eller vidsvin på tallriken, i stället lagar han hummer. Hummer gillar han för enkelheten, det är inte svårt att laga, men blir ändå en god och lyxig måltid.

- Det är väldigt gott och lätt att göra. Man behöver inte ha invecklade recept med massa ingredienser, som stjärnkockarna har. Överlag är skaldjur bra, enkelt och gott.

Han föredrar färska, levande humrar. Både för att han gärna vill koka dem själv och för att han hävdar att han får mer för pengarna. Enligt Jonas kan det vara samma pris för färska och färdigkokta humrar, men de färska ökar i vikt när de kokas, upp mot tjugo procent tyngre kan de bli, menar han.

Koreanskt huggormsbrännvin

Att stoppa ner dem levande i kokande vatten har han inga större problem med.

- Man kan inte vara allt för mycket djurvän när man stoppar ner dem, men tar man huvudet först så brukar det gå snabbt och bra. De kan rycka lite, men det är bara nervryckningar. De dör direkt.

Till hummern gör han chilimajonnäs, helst ska den vara gjord på ägg från hans strutsfåglar, emuerna. Men annars går det bra med hönsägg också.

Till maten bjuder han gärna på spännande drycker som han har tagit med sig hem från sina resor, till exempel ett colombianskt öl och ett brännvin kryddat med huggorm.

- Koreanskt huggormsbrännvin är faktiskt gott att dricka till, det smakar lite pyton och jordkällare. Men det är gott, det tycker jag i alla fall.

Konsult i Nordkorea

Förutom hummer är Jonas bra på att göra majskyckling, som han tillagar i en lergryta i ugnen. Kycklingen lagar han med ett äpple i magen och mycket vitlök och kryddor, han vill att den ska vara smakrik.

- Jag använder mycket nordkoreansk chili, den är bra. Jag är i Nordkorea titt som tätt eftersom jag är konsult för djurparkerna där. Oftast är jag där en gång per år, då tar jag alltid med mig två stora påsar chili hem.

Just kryddstarka rätter, gärna från östra Asien, är lite av Jonas favoritmat. Och så gillar han sushi, och då är det ju praktiskt att hans son driver en sushirestaurang i samma hus där de bor inne i Stockholm.

Att äta regelbundet är inte särskilt viktigt för Jonas. Eller att äta överhuvudtaget.

- Jag äter aldrig frukost, och lunch äter jag bara om jag ska äta tillsammans med någon. För mig är det inga problem att gå utan mat i ett dygn, det bekommer mig inte.

Hustrun lagar maten

Kanske hänger det lite ihop med att hans matlagningsrepertoar består av grillning, hummer och majskyckling i ugn. Den mesta maten lagas av hustrun Christina. Något intresse för att lära sig har han inte heller.

- Nej, då åker jag ju på att stå i köket. Nu kan jag skylla på att jag inte kan. Men min son, sushikocken, kan få spader på mig. När jag var med i ett matlagningsprogram på tv la jag smör i stekpannan när jag skulle steka bacon, då fick jag skäll i flera dagar efteråt.