I Piteå har menyn på restaurang Doktorsvillan precis slagit om till sommartid. En trerätters grillmeny är senaste tillskottet där grillad bruschetta med medelhavsgrönsaker följs av helgrillad entrecote och en efterrätt bestående av fruktspett med vaniljpanacotta.
Förebered en annan dag
- Sommar är grillning, nu grillas det i alla hörn. Jag grillar året om men nu kan man satsa på längre grillningar, säger Sara Dupuich.
Utöver att starta i tid tycker Sara att man ska ta tillvara även på regniga dagar för att undvika känslan av att grillkvällen hade kunnat bli så mycket mer.
- Förbered glazer och marinader liksom tillbehör såsom pajbottnar, då blir det inte så stressigt.
Hennes favoritmarinad består av soja, vitlök, sweetchilisås och olivolja.
- Superlätt och jättegott till fläskkött och mörkt nötkött. Låt köttet ligga i sex timmar sedan är det bara att köra.
Tillbehören är viktiga
Ett tips som alla kockar har haft gemensamt har varit att satsa på tillbehören. Ett annat knep som Leif Mannerström delar med sig av är att investera i en rejäl grill.
- Jag vill ha en grill med ett riktigt grillgaller i gjutjärn. På de billiga grillarna med stålgaller kallnar gallret så fort man lägger på köttet, då är det bara strålvärmen ifrån kolet som grillar.
Karolina Arenhäll