Kocken Sara Dupuich grillar året runt. Foto: Roger Åström

Kändiskockar bjuder på glödheta grilltips

En härligt saftig biff eller krispiga grönsaker gör succé i sommar.
Vi har samlat grillkockarnas bästa tips.
- Tänd grillen i tid och låt det ta tid. Det låter enkelt, men det är vad de flesta misslyckas med, säger Sara Dupuich, krögare på Doktorsvillan i Piteå.

I Piteå har menyn på restaurang Doktorsvillan precis slagit om till sommartid. En trerätters grillmeny är senaste tillskottet där grillad bruschetta med medelhavsgrönsaker följs av helgrillad entrecote och en efterrätt bestående av fruktspett med vaniljpanacotta.

Förebered en annan dag

- Sommar är grillning, nu grillas det i alla hörn. Jag grillar året om men nu kan man satsa på längre grillningar, säger Sara Dupuich.

Utöver att starta i tid tycker Sara att man ska ta tillvara även på regniga dagar för att undvika känslan av att grillkvällen hade kunnat bli så mycket mer.

- Förbered glazer och marinader liksom tillbehör såsom pajbottnar, då blir det inte så stressigt.

Hennes favoritmarinad består av soja, vitlök, sweetchilisås och olivolja.

- Superlätt och jättegott till fläskkött och mörkt nötkött. Låt köttet ligga i sex timmar sedan är det bara att köra.

Tillbehören är viktiga

Ett tips som alla kockar har haft gemensamt har varit att satsa på tillbehören. Ett annat knep som Leif Mannerström delar med sig av är att investera i en rejäl grill.

- Jag vill ha en grill med ett riktigt grillgaller i gjutjärn. På de billiga grillarna med stålgaller kallnar gallret så fort man lägger på köttet, då är det bara strålvärmen ifrån kolet som grillar.

 

 

Karolina Arenhäll

Kändiskockarna tipsar

Leif Mannerström:
"Galler i gjutjärn håller värmen"

- Jag vill ha en grill med ett riktigt grillgaller i gjutjärn. På de billiga grillarna med stålgaller kallnar gallret så fort man lägger på köttet, då är det bara strålvärmen ifrån kolet som grillar.

Melker Andersson:
"Strunta i Flintasteken"

- Skit i flintasteken! Allt går att grilla, se grillen som en spis eller ugn. Släng in en hel lax kryddad med lite dill, citron, salt, peppar och riven pepparrot. Gnid in den med en god rapsolja och låt den ligga på en fin glöd i en och en halv timma.

Alexandra Zazzi: "Satsa på salsor"

- Något av det viktigaste är bra tillbehör, jag brukar göra flera såser och gärna salsor med frukt i. Mango, papaya och äpplen har en sötsyra går oerhört bra ihop grillat. Utgå från en bas av tomat, chili och lök.

Jon Widegren: "Gör tacos på grillen"

- Grilla en bit flankstek som fått ligga i texmexmarinad. När köttet är klart skär du upp det i tunna bitar och äter det som tacos. Egengjord guacamole, riven ost och tunna, mjuka majstortillas är perfekta tillbehör.

Sara Dupuich: "Utnyttja regn­dagarna"

- Ta tillvara på regndagarna. Förbered glazer och marinader liksom tillbehör såsom pajbottnar, då blir det inte så stressigt när det blir grillväder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!