1 AV 6
Personligt. "Bakom varje vin finns en tanke och en person. Ofta smakar vinet bäst när man står i vingården med peronen som gjort det", säger Kajsa Bergqvist.
Foto: Torbjörn Selander
2 AV 6
Kajsa Bergqvist, 35, vinimportör och föreläsare. Utbildad sommelier.
Foto: Johanna Berglund
3 AV 6
Vingården. Sedan två år tillbaka driver Kajsa Bergqvist företaget Kajsa wines som importerar viner från flera olika länder. Här på Saronsberg vingård i Sydafrika produceras ett av hennes viner.
Foto: Torbjörn Selander
4 AV 6
Vinkunskaper. Kajsa Bergqvist är utbildad sommelier och pratar gärna om lite vin.
Foto: Torbjörn Selander
5 AV 6
Import. Kajsa wines samarbetar med vinproducenter i Sydafrika, Frankrike och Spanien.
Foto: Torbjörn Selander
6 AV 6
Variation. "Smaken ändras hela tiden. Om våren kan jag känna för vin med högre syra och grönare toner", säger Kajsa Bergqvist.
Foto: Torbjörn Selander

Kajsa Bergqvists nya liv bland vinrankorna

Hon är höjdhopperskan som efter olympisk medalj och VM-guld sadlade om och utbildade sig till sommelier.

I dag driver Kajsa Bergqvist importbolag. Passionen för mat och vin lockar henne att ständigt söka nya viner utomlands.

Sofia Ståhlspets
Torbjörn Selander

DET HÄR ÄR KAJSA BERGQVIST

Ålder: 35

Gör: Vinimportör och föreläsare. Utbildad sommelier.

Bor: I lägenhet på Söder och i Stockholms skärgård på sommaren.

Kajsas favoritdruva: Just nu är det riesling men det varierar.

Kajsa Bergqvists vinintresse väcktes när hon befann sig på träningsläger som elitidrottare i Sydafrika.

- Vi var i Sydafrika med landslaget varje år och bodde praktiskt taget på en vingård. På den tiden var mat mitt största intresse, men så började jag prova, testa och läsa allt mer om vin.

När det var dags avsluta idrottskarriären vid årsskiftet 2007/08 var kalendern plötsligt tom. Kajsa Bergqvist minns det som en fantastisk frihet.

- Jag började se mig om efter kurser och fick tips om en sommelierutbildning på Restaurang­akademin. Då tänkte jag inte på en karriär, men kände sedan att jag ville lära mig mer och mer.

Utbildningen, som varade ett år, gästades bland annat av flera föreläsare, alla experter inom sitt vinområde. Som sommelier är man utbildad att para ihop vin med mat men Kajsa Bergqvists kände hon att hon ville ta det ett steg till.

Sedan två år tillbaka driver hon företaget Kajsa wines som importerar viner från flera olika länder, nu senast ett vin som släpptes hos Systembolaget i början av april. De flesta producenterna har hon besökt själv. Det är viktigt att känna ett personligt engagemang när man köper in, säger hon.

- Bakom varje vin finns en tanke och en person. Ofta smakar vinet bäst när man står i vingården med personen som har gjort det, men det gäller att inte bli "carried away".

Känslan för vad som är gångbart och värt att köpa in kommer alltmer med erfarenheten, tycker hon. Men ska man generalisera är vi svenskar förtjusta i fruktiga, röda viner.

- I Sverige är vi väldigt mottagliga för nya saker. Vi har inte samma vinkultur som vissa andra länder, utan har bara haft vin för den stora allmänheten de senaste 30-35 åren. Nu är det mycket bag-in-box som gäller men jag föredrar personligen mindre kvantitet och bättre viner.

Själv tycker hon att det var lättare att lista sina favoriter innan vinkarriären satte fart. Kunskapen har gjort det svårare att kategorisera.

- Smaken ändras hela tiden. Om våren kan jag känna för vin med högre syra och grönare toner, medan tyngre smaker känns bättre på vintern. Jag älskar även vin från Piemonte och Sydafrika, det var ju där allt började.

Ska hon ge tips till den som vill para ihop vin med mat är det att gå efter anvisningarna på flaskorna - men inte slaviskt.

- En köttbit med pepparsås går bra ihop med ett vin med mycket smak. Gröna smaker som krusbär och nässlor passar ofta med lättare mat såsom sallad, medan gula smaker som aprikos och fikon gör sig bra till kyckling och fisk.

Ett av sina bästa vinminnen har hon från ett besök hos en producent i Rioja. Solen höll på att gå ner och de grillade lamm som de åt med bara händerna.

- Allt doftade. Fina vinminnen har jag ofta i kombination med mat.