1 AV 3
Ett enkelt och fint pyssel i juletid
2 AV 3
Ge barnen något annat än massor av leksaker som de redan har överflöd av. Varför inte böcker eller spel som är bra för hjärnan, motoriken, koncentrationen och mycket annat.
Foto: Colourbox
3 AV 3
Något annat som är roligt att ge bort är att slå in hemmagjorda presentkort, eller kanske ge bort en kurs eller ett medlemskap på ett lekland, nöjesfält eller liknande.
Foto: Colourbox

Julklappar till barnen – 10 kloka julklappstips

Julklappstips! Det är dags att köpa julklappar till barnen. Varför inte satsa på något annat än leksaker som de redan har överflöd av?

Svenska barn har över 500 leksaker var. I kampen mot konsumtionshysterin vill föräldrar hitta alternativ.

Här får du 10 olika tips på annat att ge barnen i julklapp.

Är du trött på alla leksaker som ligger och skräpar? Dyra grejer som barnen leker med i någon dag innan de tröttnar och de göms i någon låda.

Svenska småbarn äger i snitt 538 leksaker var. 1998 konsumerades leksaker i Sverige för 2 850 miljoner kronor och 2008 var den siffran 3 382 miljoner.

Men visst kan det vara svårt när julen närmar sig och man sitter där med barnens önskelistor framför sig.

Här kommer några tips om du vill undvika att köpa leksaker till jul.

LÄS MER: Julpyssel för barn – tips för alla åldrar

1. Julklappstips: Ge bort en kurs

Musik, dans, ridning, målning, teater – det finns massor av roliga kurser att ge till barnen. Ett bra sätt att uppmuntra barnens intressen. Och att aktivera sig i stället för att bara sitta framför datorn,

2. Julklappar som ger tid

Ge av din tid. Barn älskar att umgås och göra saker tillsammans med sina föräldrar. Men tid i dag är något av en bristvara. Ge dem ett datum där du lovar att ägna hela dagen med dem, utan mobiltelefon. Det kan vara en pysseldag hemma, i badhuset, på skridskobanan eller minigolfen. Gosa mycket!

3. Spara pengar blir uppskattad julklapp

Öppna ett spar- eller fondkonto där både ni själva och andra kan sätta in pengar vid bemärkelsedagar. Pengar som barnen sedan kan använda till körkort, sitt första boende eller vad de vill när de blir 18 år. Kommer bli mycket uppskattat den dagen!

4. Fadderbarn ger glädje till fler

Skaffa ett fadderbarn som barnen kan följa under sina uppväxtår genom bilder och brev. Ett bra sätt för barnen att få inblick i hur barn i u-länder har det, att sånt som mat och skola inte alltid är att ta för givet. Har man möjligheten kan man när barnen blir äldre åka och hälsa på.

5. Ge bort en upplevelse

Biobiljett, konsertbiljett, sportevenemang, restaurang- eller leklandsbesök, teaterbiljett. Att ha en nöjesupplevelse att se fram emot gör allt mycket roligare.

6. Juklapps-klassikern: Spel och böcker

Spel, böcker, lego och tekniska experiment är bra för hjärnan, motoriken, koncentrationen och mycket annat. Dessutom är det sådant man kan spara länge då de inte går ur tiden, och kan ärvas eller ges bort.

7. Gör det själv! Hemmagjorda ”checkar”

På dem kan det stå allt från film och popcorn-kväll, spela spel, idrotta, baka, laga mat och läsa ihop, få stanna uppe en timme extra, äta hur mycket glass som helst eller vad helst du tror att barnet skulle uppskatta. Ta ut en semesterdag om det behövs.

8. Återanvänd leksakerna

Vill man inte göra sig av med leksakerna som barnen tröttnat på kan man plocka undan och ställa ned i källaren eller på vinden. Barnen kommer inte ens märka när de försvinner. Varje gång de tas ned blir det som julafton igen. Kanske inte som födelsedagspresent igen, men väl vid andra tillfällen då man vill ge ”presenter” av andra anledningar.

9. Medlemskap – uppskattad julklapp

Ge bort ett årskort eller medlemskort för något nöjesfält, museum, lekland, bokklubb eller liknande. Många unga familjer vill göra såna aktiviteter men har kanske inte råd så ofta. Då kan det vara bra att spara till ett sånt kort, som blir billigare än att betala per gång, och så får barnet gå där hur mycket som helst under ett år.

10. Julklappar som ger friluftsdag

En dag i skogen med svamp - eller bärplockning. Eller bara vandra och lyssna på ljud och leta djur. På med stövlarna, grilla korv, ta med picknick och stäng av alla telefoner. Har man den ekonomiska möjligheten kan ett mysigt alternativ vara att åka på spa en dag och simma, basta och bara mysa.

 

Källa: Huffington Post, Amelia, Veckans Affärer, vemuppfostrarvem.se

 

Vill du ha fler julklappstips? 

HÄR hittar  du julklappstips både till barn och vuxna.