1 av 3: Att fixa den grannaste Disneygranen är inte svårt. Foto: Brand X Pictures
2 av 3: Disa Isaksson, 71, pensionär, Danderyd: "Den ska se ut som den alltid har gjort, det är väldigt viktigt med exakt samma tomtar och julpynt som när barnen var små. Nu firar jag julen hos barnen, de har lite andra idéer, men det går jättebra, vi får alla som vi vill. Men en riktig gran med tjocka grenar. När jag bodde i hus kunde vi eha en jättestor tall inomhus, men det blir lite mindre nu när man bor i lägenhet." Foto: Emmalisa Pauly
3 av 3: Anna Benson är troligtvis så mycket julgransexpert man kan bli.

Julgran – så fixar du en Disneygran hemma

Julgran – drömmer du om en klassisk Disneygran? Med så många julpumlor och meter glitter att Piff och Puff kan gömma sig utan problem?

Expressen ger dig bästa tipsen för att uppfylla denna fantasi.

Josefine Elfström

I Sverige säljs det upp till 3,5 miljoner julgranar varje år. En het trend i år är att ha tall som julgran. Och att i stället för att ha en synlig julgransfot ha en korg som julgranen står i.

Men vill du ha en äkta Disneygran à la Pluto ("Pluto's Christmas tree") med mängder av pynt och belysning bör du satsa på en kungsgran.

Kungsgran och kulor i alla färger

– En klassisk Disneygran är ju som den i "Kalle Ankas jul", med en stor kungsgran och kulor i alla dess färger och glitter, stjärna och belysning. Så mycket som möjligt, säger Anna Benson, som tillsammans med sin bror driver Smålandsgran.se som säljer julgranar och tillbehör på nätet, levererat direkt till dörren.

Anna Benson, författare, konstnär och entreprenör, växte upp i en riktig granfamilj i Småland. Annas pappa har odlat och sålt julgranar i över 40 år. Så familjen kan det här med granar utan och innan.

Behöver mycket vatten första dygnet

Den rekommenderade kungsgranen är så tät som en Disneygran ska vara och formklipps för att bli så perfekt som möjligt.

– Kungsgranen är den absolut finaste granen, tycker jag. Granarnas Rolls-Royce, säger Anna Benson.

Men glöm inte att kungsgranen behöver mycket vatten första dygnen.

– Första dygnen är kritiska, sedan stabiliseras det och du kan resa bort några dagar utan problem, säger Anna Benson.

Fortfarande är dock den vanliga rödgranen populärast. 75 procent av alla svenska hushåll har julgran, 80 procent av dem har rödgran.

Annas bästa julgranstips

  • Fråga när granen är huggen. Försök att få en så färsk gran som möjligt. Är den tagen redan i september finns det risk att den barrar. Det är bra om den är huggen i november.
  • Se till att få ett färskt snitt när du köper den. Då öppnas ledningsbanorna och den blir törstig och kommer att suga åt sig vatten.
  • Låt granen mellanlanda. Det är ännu viktigare ju kallare det är ute. Ställ den i garaget, trappuppgången eller på balkongen, gärna med ett spann vatten. En två meter hög rödgran dricker upp till två liter vatten varje dygn, och en kungsgran upp till fem liter. Och lägg inte i något socker eller liknande, ta bara vanligt vatten.
  • Se till att granen inte står nära en värmekälla.