VARDAGSRUM. Vardagsrummet är ett traditionellt rum med matsalsdel och soffdel. Inrett i krispigt vitt. Här får de varma plädarna skapa stämningen. Foto: Jonas Lundberg

"Julen är en underbar högtid"

Hemma hos Jeanette och Mikael pyntas det med röda textiler, levande ljus, granris och hyacinter. Det doftar jul i hela huset och gästerna bjuds på en härlig gemenskap. 

Anna Truelsen
Familjen Torstensson. Foto: Foto: Jonas Lundberg

Redan på uppfarten till familjen Torstenssons hus i Ulricehamn ser man att här bor en familj som bryr sig om julen. Entrén är vackert smyckad.

 - Jag vill förmedla en känsla av fridfullhet och gemenskap som ska kännas redan i hallen, säger Jeanette.

 I det ombyggda 1800-talshuset bor Jeanette och Mikael med barnen Elin, Gabriel och Hanna. Jeanette hälsar oss välkomna och vi möts av Hanna som bär på den julklädda pudelflickan Gucci. Efter kommer storasyster Elin och storbror Gabriel med pudeln Frida i släptåg.

 - I dag blir det ett smakprov på julmaten, säger Jeanette och visar oss det vackert uppdukade köksbordet med en julröd duk.

 - Jag älskar jul. Det är en underbar högtid. Jag vill att de ska vara som mina barndomsjular hos mormor. Lite av en Fanny och Alexander-jul, säger Jeanette.

Totalförvandling

 Flyttlasset gick från Dalsjöfors till Ulricehamn i början av mars tidigare i år. Och huset har genomgått en totalförvandling i deras vård.

 De har lyckats att skapa ett ljust och hemtrevligt hem, med enkla medel som nya golv och tapeter. Inredningen går i lantlig stil blandat med personliga lösningar och ärvda saker.

 Atmosfären i hemmet känns varm och harmonisk, perfekt för julmys. Varje vrå är pyntad med julblommor, granris och ljus. En och annan tomte pryder hyllorna, men Jeanette berättar att tomtarna mer och mer har fått ge vika för julblommor och pynt från naturen.

 Första advent brukar firas med ett traditionsenligt besök i kyrkan.

 - Det är lite så vi firar jul. Att gemenskap och värme får vara i första rummet. Vi har slutat att köpa julklappar till de vuxna, vi ger bara barnen julklappar.

 Tiden mellan advent och jul fylls med härliga julbestyr i det Tortenssonska huset. Här tillverkas allt från julkort till julgodis och pepparkakor.

 - Förr gjorde jag all julmat och alla julkakor man kan tänka sig. Men det har jag tack och lov slutat med. Nu har jag insett att det går lika bra att köpa skinkan färdigkokt, och köttbullarna på Ica är rätt goda, säger Jeanette och ler.

FAKTA

Hemma hos familjen Torstensson


Här bor: Jeanette och Mikael och barnen Elin, Gabriel och Hanna. Storasyster Marika har flyttat ut.
Huset: Byggt i slutet av 1800-talet på 129 kvadratmeter i Ulricehamn.
Gör: Jeanette utbildar sig till grundskolelärare. Mikael arbetar som operatör.