Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Många är. vi som älskar julen. Men när man tänker efter så finns det en hel del störmoment och väldigt konstiga traditioner vi har.
Foto: Istock
2 AV 2

Värsta sakerna med svenska julen – 13 konstiga traditioner

Julafton närmar sig och överallt pyntas och shoppas det till förbannelse.

Och det är samma sak varje år. Samma pynt, samma traditioner, samma irrationsmoment och samma stress.

Visst är det jättemysigt, men det finns faktiskt också en hel del förståeliga orsaker till att inte gilla julen och de ibland ganska märkliga svenska jultraditionerna – här är de 13 jobbigaste (och konstigaste) sakerna med svenska julen.

1. Alla dessa chokladaskar som aldrig tar slut

Foto: Pressbild

Okej om man fick EN chokladask på julen. Men det blir ju ofta flera och till slut är man så less att man kastar hela kartongen i sopkorgen.
Är det ens någon som tycker att chokladen i chokladaskarna är särskilt goda – egentligen? Dessa chokladaskar som envisas med att dyka upp var än man befinner sig under december månad. Och allra mest självklar att ha hemma är väl ändå Aladdin... chokladasken som orsakade ett ramaskri bland svenska folket när trillingnöten togs bort. Herregud!

2. Jultröjor och andra obekväma kläder

Foto: Istock

Jaha, då var december här och det betyder att folk som i normala fall har stil börjar klä sig i... så kallade ”fula jultröjor”. De kanske var roliga när hypen var som störst, enligt vissa, men de är varken snygga eller tillverkade i skönt material. Stickiga och svettframkallande och inte ett dugg bra för miljön.

3. Julmaten – samma trista rätter år efter år

Foto: CHRISTINE OLSSON/TT NYHETSBYRÅN

Det börjar redan i november med diverse julbord – och så håller vi på hela vägen fram till jul. Och eftersom vi ätit julmat sedan mitten av november är vi otroligt less på det långt innan julafton ens är här.
Vi vet, många gillar julborden, men egentligen... prinskorv, köttbullar, potatis och sill? Att det skulle vara någon festmat som vi trycker i oss år efter år? Flera gånger om året förresten, vi äter ju samma sak på påsk och midsommar. Nej, hjälp vad märkligt att den här sortens mat fortfarande är tradition. I år kanske det är annorlunda, för nu är det nog inte lika många som har ätit julbord – så tänk om 2020 är året då maten på julafton faktiskt känns lite speciell?!

4. Barr! Barr ÖVERALLT!

Foto: Istock

Det här kan man ju knappt prata om utan att känna irritationen smyga sig fram. Finns det egentligen något värre än barr på golvet? Barr som sprider sig från rum till rum fortare än man hinner blinka, hamnar i soffor och på andra ställen med. Stickor i fötter och tassar, halt blir det också. Nä, detta är en anledning god nog att byta till plastgran! (Eller välja en lite mindre barrande gran, om man ska tänka på miljö och plast, plastgran är ju egentligen inte så bra...)

LÄS MER: Välj rätt gran! Så väljer du rätt för ditt hem

5. Alla repriser – som vi såg även förra decenniet

Foto: Istock

Ledighet med lugn och mys framför tv:n. Något de allra flesta av oss ser fram emot efter jobbiga arbetsdagar och stress. Då slår man sig gärna ned i soffan och hoppas att få se lite härliga filmer och annan underhållning. Men vad händer? Repris på repris, samma filmer och program vi redan sett, år efter år. Man skulle nästan kunna tror att det inte har gjorts några nya filmer. Inte nog med att vi äter samma sak år efter år, vi ska tydligen se samma sak på tv också. Ytterligare en märklig sak med jul...

6. Prosit! (Ja, man kan vara allergisk mot julen)

Foto: Adobe Stock

Är du allergiker kan just julen vara bland det mest jobbiga du tvingas stå ut med. Julgranar och hyacinter sätter fart på snor, nysningar och risigt mående. Det kan nog vara svårt för folk utan allergier att förstå. Man vill bara att det ska vara över.

7. All I want for Christmas is... julmusiken?

Foto: Istock

Det börjar redan i november i butikerna. Sedan eskalerar det bara. Jullåtarna, samma jullåtar, spelas, om och om igen. Och i början kryper julstämningen fram och det känns riktigt härligt med Mariah Carey ljuva stämma "I don't want a lot for Christmas, there is just one thing I need..." Men sen börjar öronen nästan blöda av saaaaamma gaaaaamla dängor. Det går inte att slå på en radiokanal utan att höra det!
Och som med så mycket annat i juletider: man är döless på jullåtarna innan julafton ens anlänt.
Om du ändå inte kan låta bli, här är jullåtarna som sätter stämningen!

8. Klockan 15.00: Kalle Anka

Foto: BUENA VISTA

"Kalle Anka och hans vänner önskar god jul"... för vilken gång i ordningen egentligen? Det roliga är att inga, absolut inga, andra än de som växte upp på 60- och 70-talet (kanske någon enstaka 80-talist också) tycker att det är kul. Eller, tycker vi det egentligen? Förmodligen är det någon i sällskapet som skrockar igenkännande till Musse Piggs husvagnssemester, men mormor somnar med öppen mun i soffan och barnen suckar och tycker vi är jättekonstiga: "Det är ju bara gamla tecknade filmer", "Mamma, när är det slut egentligen?", "Varför ska vi se det här?". Ja, visst är det konstigt? Resten av året försöker vi begränsa ungarna med skärmtid, men på julafton ska minsann varenda kotte sitta bänkad framför tv:n klockan tre, vare sig man vill eller inte.

9. Alla sladdar och kablar

Foto: Istock

Nu gäller det att djupandas! Alla som har packat upp en julgransslinga från förra året vet. Hur. Kan. Sladdarna. Ha. Trasslat. Ihop. Sig. IGEN?! Nej, just ja, du märkte dem inte, och inte heller la dem på ett smart sätt när du packade ner dem ifjol? Nä. Man tänker varje år att den här gången ska jag packa ner dem smart... men det gör man ju aldrig.

LÄS MER: Julpyntet som vi älskar att hata – det här kastar vi aldrig

10. Den alldeles för tidiga julottan

Foto: Istock

På förhand känns det alltid så mysigt. Men när väckarklockan ringer på juldagsmorgonen vill man bara dra täcket över huvudet och somna om – man är ju SÅ trött. Många minns julen som natten när man fick vara uppe så länge man ville (och orkade). En tradition som fortsatt håller i sig. Det finns väl inget mysigare än att stanna uppe, dricka glögg och prata med sina nära och kära in på småtimmarna, njuta av lugnet efter all stress som varit. Kan någon då förklara varför man på ledighetens första sovmorgon inte ska få sova ut? Varför plåga sig upp i ottan så man nästan känner sig kräkfärdig bara för att man "ska"? Och mitt i allt detta försöka få med sig trötta, gnälliga och gråtande barn? (Vi förstår er, ungar, det är inte lätt att först få vara uppe sent, sen bli väckt i ottan!) I år blir kanske året då vi i hemlighet drar en lättnadens suck över att vi ändå inte får trängas i kyrkan... vi kan ju låtsas att vi var på en digital julotta?

11. Oönskade julklappar

Foto: Adobe Stock

Julklappar är ju roligt och hör till, även om fler och fler börjar fundera kring det här med onödig shopping och vill minska ned på konsumtionshysterin. Trots det slår julhandeln rekord varje år. Och hur många gånger sitter man inte där med julklappar som man vare sig vill ha eller behöver?! Det är bara att titta på Blocket och Tradera några dagar efter jul – det är skrämmande hur många som säljer sina julklappar. Om du verkligen inte vet något som någon VERKLIGEN vill ha eller behöver – lägg pengarna på välgörenhet i stället och ge bort det i form av ett presentkort. Det är bara jobbigt som mottagare att sitta och låtsas vara glad för något man undrar varför man egentligen fick.

12. Skräp och matrester som aldrig tar slut

Foto: Istock

Skräpens tid är här. Finns det någon månad vi måste köra så mycket skräp till tippen som december månad? Tror inte det. Allt julklappspapper, alla kartonger, presentsnören (som inte ens sorteras som papper!) och alla matrester! Hur mycket mat kastar vi inte varje jul för att det blir gammalt eftersom vi köper alldeles för mycket och sedan inte hinner äta upp allt. Nä, tänk om, dra ned på handlandet och tänk på miljön!

13. Pyntandet – och städningen

Foto: Istock

Är det något som kan skapa stress och ångest under december månad så är det allt som ”måste” fixas. Förutom allt handlande, bakande och matlagande så vill ju många bräcka sina grannar vad gäller pyntande. Och det ska pysslas med barnen. Och sen ska det putsas och fejas för att vara fint när släkt och vänner kommer på besök. Det är ett evigt pysslande, diskande, plockande och dammsugande som pågår 24/7 i en månads tid. Och sen kommer nyår och sen ska det städas efter det och sen börjar man jobba och herregud, när ska man få vila?! Jo, i år! I år firar vi utan stora släktkalas – så i år är väl ändå året då vi kan sänka ribban rätt så rejält? God jul!

LÄS MER: Julpyssel för barn! Roliga tips för alla åldrar

LÄS MER: Julpyntet som vi älskar att hata – det här kastar vi aldrig