Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kungsgran, blågran, silvergran, rödgran, minigran eller plastgran – vilken julgran gillar du bäst?
Kungsgran, blågran, silvergran, rödgran, minigran eller plastgran – vilken julgran gillar du bäst?
Kungsgran, blågran, silvergran, rödgran, minigran eller plastgran – vilken julgran gillar du bäst?
Kungsgran, blågran, silvergran, rödgran, minigran eller plastgran – vilken julgran gillar du bäst? Foto: Adobe Stock

Välj rätt julgran till ditt hem! Här är 6 fina gransorter

Kungsgran, blågran, silvergran, rödgran, minigran, plastgran eller varför inte en tall som julgran?

Ja, vilken gran ska man egentligen köpa? Vilken barrar minst och vilken klarar allergiker av?

Här är den ultimata granguiden som gör det lättare för dig att välja rätt när du ska köpa julgran.

Är du på jakt efter en julgran men vet inte vilken sort du ska välja? Det finns några olika sorters granar – till exempel den klassiska svenska rödgranen som är den absolut vanligaste granen i Sverige, eller den pampiga kungsgranen som är som tagen ur en Disneyfilm. Vilken gran man ska köpa handlar förstås mycket om tycke och smak.

Den bästa granen är troligen den som växt nära dig. För om du ska tänka på miljön ska du köpa en så närodlad gran som möjligt, och ekologisk förstås – så har du gjort ett klimatsmart julgransval. Här hjälper vi dig att välja rätt.

Plastgran – bra för allergiker

I dag finns en uppsjö av plastgranar i olika storlekar, färger och prisklasser. En fördel med plastgranen är att de är bra för allergiker och att de inte behöver vattnas. Dessutom behöver man inte leta julgran varje år, man slipper barr och sparar årligen en summa pengar.

Dock är inte detta alternativ det mest miljövänliga. Den totala miljöpåverkan, med produktion, transporter och mängden giftiga kemikalier vid nedbrytning och förbränning, blir störst med en plastgran. En äkta gran är därför ett mer miljövänligt julgransinköp trots att plastgranen kan användas i många år.

Har du redan en plastgran hemma? Behåll den så länge som möjligt – det är bättre för miljön än att bara slänga den och köpa en ny.

Vill du ha en gran med klassisk doft eller en gran som håller barren kvar och står sig längre? Nedan tipsar vi om flera olika gransorter. Foto: Adobe Stock

LÄS MER: Slipp gran som barrar! Så här sköter du om julgranen bäst

Vilken gran ska jag välja? 6 fina gransorter:

Kungsgran – ”Disneygranen” som inte barrar

Kungsgran.

Kungsgran (Abies nordmannia) är en odlad gran som ibland kallas för Disneygran. Eller granarnas Rolls-Royce. Den tillhör släktet ädelgranar och brukar vara den dyraste av granarna. Kungsgranen barrar knappt alls och är mycket tålig. Den har täta och mjuka grenar med lite längre platta och breda barr. Knopparna är utan kåda och kottarna har en vass spets, upp till 18 centimeter långa.

Kungsgranen saknar i stort sett doft och brukar därför rekommenderas till allergiker. Den sägs även vara snällare mot övriga inomhusväxter. Kungsgranen är inte lika känslig för uttorkning som vanlig gran då den kan samla vatten i den ofta så gigantiska stammen. Har du tur kan den klara sig ända till påsk. Det beror på att barren sitter fast på ett annat sätt (med en typ av sugkopp) på grenen och kvistarna har därmed en förmåga att hålla kvar barren. När den väl är för gammal vissnar den mer likt en blomma.

För att få dem riktigt perfekta formklipps kungsgranen under hela sin uppväxt. Just kungsgranens form blir alltid näst intill perfekt och den växer väldigt jämt och odlas under optimala förhållanden. De första granarna skördas efter åtta till tio år och kan sedan avverkas fram till femton års ålder. Därefter blir de för stora.

Ursprungligen kommer den från Turkiet och Kakasus. De flesta kungsgranar som säljs som julgranar i Sverige importeras från odlingar i Danmark.

LÄS MER: Så sköter du din gran och får den att hålla sig fin längre

Silvergran – tätvuxen och tålig

Silvergran.

Silvergran (Abies alba) är en odlad gran i ädelgransläktet och är mycket vacker. Silvergranen har styva grenar och kan skifta i färg – allt från mörkgrön till silverfärgad. Ibland blandas den ihop med blågranen som är närbesläktad.

Silvergranen är inte silverfärgad som man kan tro av namnet. Det är de vita strimmorna på barrens undersidor som gett granen dess namn. Barren är mellan 1,5-3 centimeter långa och kottarna cirka 10-15 centimeter långa. Till skillnad från rödgranen är den mer tätvuxen. Och barren är oftast långa och inte så stickiga. Den är också betydligt mer tålig i förhållande till rödgranen och barrar inte så lätt.

Efter flera år börjar granen bilda smala cylindriska kottar. Dessa är först rödbruna men övergår i ljusbrunt när de mognar och de kommer sedan årligen. Har du tur så får du med dig några kottar hem om du använder den som julgran.

Granen växer långsamt och på tio år kan den bli cirka tre meter hög. Så småningom blir det ett ståtligt träd med en höjd på mer än femton meter. Färgen skapar en vinterkänsla som påminner om snö och frost. Ursprungligen kommer den från mellan- och sydeuropa.

Rödgran – härlig doft av barr och koda

Rödgran.

Rödgran (Picea abies) är den gran som vi kallar "den vanliga svenska granen" och är ett av de vanligaste träden i Norden.  I Sverige är det vårt vanligaste träd. Rödgran är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Den växer vilt över hela norra Europa. 80 procent av de tre miljoner granar som säljs som julgran är av sorten rödgran. Till viss del används den som täckris och trots korta och smala barr har riset god täckförmåga. Barren är mörkgröna och avger en härlig doft av barr och kåda. Utseendet på rödgranar kan variera – de kan vara tätväxande eller ha mer sparsamt med grenar, både breda och smala.

Vi väljer dem framför allt för doften. Granens utseende beror delvis på jordmån och växtens läge, varav flera sorter har beskrivits: grågran, margran, hänggran, med mera. Detta är samma sorts gran, men växtsättet ger dem olika karaktär.

För julgranskonsumering avverkas de när de är mellan sex till tio år gamla. Rödgranen är lite känsligare än de övriga julgranarna och kan lätt börja barra. Det är viktigt att du vårdar den rätt för maximal livslängd.

Ordet rödgran kommer från Danmark och börjar bli vedertaget även i Sverige i folkmun.

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med pepparkakshuset i år

Blågran – klarar levande ljus

Blågran.

Blågran (Picea pungens) är en gran från västra Nordamerikas bergstrakter. Den tillhör släktet ädelgranar och är en uppskattad julgran i Sverige. Det beror mycket på den blå färgen och den karaktäristiska doften. Men också för de styva grenarna som uppskattas av alla som önskar ha levande ljus i sin julgran.

Variationer av blågran med extra blå färg har med tiden odlats fram i handelsträdgårdar runtom i Europa och Nordamerika. En del blågranar kan till och med vara mer grönaktiga och andra silvergrå. Förutom att färgen varierar och skiljer sig är den ofta mer tätvuxen än rödgranen. De vackra glänsande blå barren är vassa och barrar inte så lätt. Den kan klara minst två månader inomhus om den sköts på rätt sätt.

Liksom silvergranen växer blågranen mycket långsamt. På tio år blir trädet ungefär tre meter högt, men så småningom blir det ett ståtligt träd med en höjd på mer än femton meter.

Blågranen är härdig och kan växa i klimatzon ett till fem i Sverige. Den klarar värme och torka bra, ofta bättre än rödgranen. Blågran har djupare rotsystem. Den kräver dock bättre jord med högre pH-värde och mer näring än vad rödgran och tall behöver. En del tycker dock att blågranens karaktäristiska doft påminner om katturin.

Tall – allergivänlig och hållbar

Tall. Foto: Shutterstock

Att ha en tall (Pinus Contorta) som julgran blir mer populärt. Tallen är bra av bland annat två anledningar – många allergiker klarar av den och den håller länge. Tallen barrar överlag betydligt mindre än vad granen gör och är därför toppen för den som vill ta in ”granen” i god tid före julafton.

Tallen är ett vanligt och imponerande barrträd i norra Europa som kan växa rakt och kvistfritt likt en mast och har en krona med ett fåtal stora grenar. Tallens höjd kan gå upp till över 30 meter. Barren är mer åt det grå eller blågröna hållet och sitter två och två på små kortskott som även har några lågblad i brungrått.

Du kan även ha tallkvistar i en kruka – det blir också ett dekorativt litet julträd.

Sockertoppsgran – minigran i kruka

Sockertoppsgran (Picea glauca conica) är en liten gran som passar att ha i kruka och i juliga samplanteringar. Den här granen passar dig som inte vill ha något stort schabrak inne, men ändå få lite julstämning. Det är en kompakt gran som växer långsamt och har tätt växtsätt och pyramidform. Även den här lilla granen kan dekoreras med ljusslinga och pynt och blir precis lika stämningsfull som en stor julgran – men i miniformat. Sockertoppsgranen har korta, grågröna barr.

Den som vill tänka på miljön, så är gran i kruka ett bra miljöval. Det är nämligen bra för miljön med granar som inte huggs ner, så en gran som är odlad i kruka är bra. Till våren kan du dessutom ställa ut den eller plantera ut ut den om du har trädgård.

LÄS MER: Bind fina kransar i jul – både enkelt och fint

Se även: