Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Jul

Publicerad 7 dec 2017 19:08

Tv-aktuella Ernst Kirchsteiger: ”Då stiger blodtrycket”

Ikväll dyker Ernst Kirchsteiger upp i rutan igen, i populära ”Ernsts jul” på TV4.

Ikväll dyker Ernst Kirchsteiger upp i rutan igen, i populära ”Ernsts jul” på TV4.

1/3

Foto: TV4

För Leva & Bo berättar han om sin privata julafton och vad som betyder mest.

För Leva & Bo berättar han om sin privata julafton och vad som betyder mest.

2/3

Foto: TV4

”Tack vare programmet får jag två jular”, säger Ernst. När Leva & Bo ska göra intervju med Ernst är han mitt uppe i sitt eget julpyssel hemma i huset i Örebro.

”Tack vare programmet får jag två jular”, säger Ernst. När Leva & Bo ska göra intervju med Ernst är han mitt uppe i sitt eget julpyssel hemma i huset i Örebro.

3/3

Foto: TV4

I kväll dyker Ernst Kirchsteiger upp i rutan igen, i populära ”Ernsts jul” på TV4.

För Leva & Bo berättar han om sin privata julafton och vad som betyder mest.

Om att slåss med Värmlandskorvar, vuxenbyxor, främmande skor och kärleken...

Ikväll har ”Ernsts jul” på TV4 premiär på. Ett efterlängtat program hos tittarna där vi får se Ernst Kirchsteiger julpyssla i en rödtimrad patriciervilla i Åsbyviken vid Hjälmaren. Sista programmet spelades in i fredags och nu går han på julledighet.

– Tack vare programmet får jag två jular, säger Ernst som är mitt uppe i sitt eget julpyssel hemma i huset i Örebro när Leva & Bo gör intervjun.

Foto: TV4

 – Jag har precis hållit på att slåss mot en ljusslinga som snott ihop sig och blivit som en grön klump. Och när jag väl lyckades trassla upp allt, ja, då funkade inte lamporna, säger han och skrattar. Allt är som vanligt med andra ord, redan när man närmar sig jullådan anar man att det här kommer inte att sluta lyckligt och blodtrycket stiger. 

– Varje år när jag öppnar lådan blir jag så full i skratt. Är inte den här grisen lite för ful? Men så får den hänga med ett år till i alla fall.

LÄS OCKSÅ: Fyndläge på Hemnet – 10 drömhus som reas ut 

Vuxna sönerna kräver jul på samma ställe varje år

Så hur ska du fira jul i år Ernst?

– Jag ska fira julen här på våran gård på landet utanför Örebro där vi bor. Det har vi gjort ända sedan vi flyttade hit, i hela 32 år faktiskt. Det roliga med detta är att våra vuxna söner fortfarande vill komma hit. Jag och Ulla har flera gånger tänkt sticka i väg någonstans själva men då protesterar barnen genast och det blir sneda miner. De har sina känslor för huset och vill att allt ska vara som förut. Man upplever sin barndom igen.

Ernst menar att julen är den tid då vi får mest kontakt med barnet inom oss. Men att alldeles för många stressar ihjäl sig inför högtiden.

Foto: TV4

”Det mänskliga kapitalet är det absolut viktigaste”

– Det är inte så konstigt om vi inte hinner lika mycket i dag, allt ser annorlunda ut mot förr. Jag tycker man måste lägga firandet på en rimlig nivå. Se det som en fest, vilken som helst, ibland lägger man ned mer tid och ibland mindre, man anpassar det efter situationen, och julen borde vara likadan. 

– Är man sliten ska man ta det lugnare. Det betyder inte att festen blir sämre bara för att man tar det lite lugnare och sänker ambitionerna – tvärtom. Det handlar inte om att trumfa, det är människorna som gör festen och umgänget –  det mänskliga kapitalet är det absolut viktigaste! 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du alltid lägga en bomullstuss i sopkorgen 

Viktigt att vara snäll mot sig själv under julen

Foto: TV4

– Man ska vara snäll mot sig själv under julen. Det finns i dag så mycket bra färdig mat också så man måste verkligen inte göra allting själv. 

Ernst trycker också på att det gäller att fånga de små stunderna som dyker upp, att till exempel ett möte på ett kafé med en kompis och lussebulle kan vara det bästa som händer i december månad. 

Hur julpyntar du där hemma?

– Mycket granris, Ingrid Marie-äpplen och vita och blå hyacinter är viktigt för mig. Det finns fem sinnen och på julen ska man ha med lite av alla tycker jag. Doftsinnet är det tydligaste och starkaste sinnet vi har, och hänger dessutom med långt upp i åren. 

”När de har åkt sätter vi på oss raggsockorna och pratar”

Vad är viktigast på julbordet för dig?

– Utan honungsglaserade revben, stekt inlagd strömming och en präktig och rejäl skinka, samt mammas rödkål, blir det ingen jul. Och just de grejerna vill jag göra själv, det blir nästan jobbigare att avstå tycker jag. De andra i familjen bidrar med annat, min fru Ulla till exempel är otroligt duktig på att baka så här finns alltid massor av bröd och kakor och de tar slut direkt. 

Foto: Stella Pictures

På själva julafton kommer Ernsts två söner med sina respektive och barn och stannar halva dagen, sedan far de vidare till sina respektives familjer. 

– När de har åkt sätter Ulla och jag på oss raggsockorna och bara pratar. Det är den finaste present man kan ge varandra, öron och närvaro, inga mobiler. Man ska vara närvarande i samtalet och nuet. Det tänker jag vara under hela julen, och stänga av mobilen.

LÄS OCKSÅ: Två dubbelsängar i en – kolla in bädden som gör succé på nätet 

”Trött och mör efter att ha slagits med alla Värmlandskorvar”

Ett måste på juldagen är julottan klockan sju på morgonen. Den missar han aldrig, oavsett hur trött han är. 

– Den är både jobbig och skön. När man väcks i ottan så är man så trött och mör efter att ha slagits med alla Värmlandskorvar och vill bara somna om och skippa allt...  men när man väl kommer till kyrkbacken och julkramas med alla då är det helt underbart. Sedan kommer man hem, känner sig lugn och tillfreds och har hela dagen framför sig. 

Foto: TV4

Hur fungerar det med tomte hos er – gissar att att du själv varit det genom åren? 

– Haha, jag har varit tomte en gång och det var inte så lyckat. Jag sa upp mig efter det och sen fick en kompis ta över, och han gjorde det så himla bra – ingen av barnen förstod vem det var. Numera kör vi julklapparna under granen, det blir bäst så. 

På juldagen och annandagen kommer ofta grannar och andra vänner och bekanta på besök hemma hos Ernst och Ulla. Det är något han uppskattar mycket. 

”Plötsligt står det främmande skor i hallen”

– Jag tycker det är väldigt kul att träffa grannar. De kanske är ute och rastar sina hundar och kommer in på en glögg. Det är de informella och oplanerade mötena som är de bästa, när folk bara ramlar in och plötsligt står det främmande skor i hallen.

Resten av mellandagarna ska Ernst bara vara hemma och vara ledig, åka runt och  hälsa på lite folk, och ”ha sköna möten med avslappande människor”, som han säger. 

Foto: Tv4

Och på nyår anordnar han en egen fest hemma i huset.

– Då blir det inte raggsockor utan snarare vuxenbyxa. Jag ska ta fram löjrommen, skaldjuren och bjuda in vänner och titta på fyrverkerierna. Men det är under planeringsstadiet fortfarande. 

LÄS OCKSÅ: Kolla in Ernst Kirchsteigers nya prylar – nu kan de hamna i ditt hem 

”Kom ihåg att säga att ni älskar varandra”

Innan vi skiljs åt vill Ernst förmedla ett viktigt budskap: 

– I dag kan vi köpa allt det vi behöver, så var det inte förr. Det vi behöver i dag är tid med varandra, att bara prata och lyssna. Och göm mobilerna, är mitt råd! Har man möjlighet, säg också att ni älskar varandra, vi säger det aldrig eller alltför sällan. Det ger bara glädje och energi även för den som säger det.