1 av 2: "Numera vill man experimentera mer och det syns också i pyntandet", säger Stefan "Trendstefan" Nilsson om julens inredningstrender. Foto: Magnus Selander
2 av 2: Begagnat ser vi mer av även till julen, enligt trendexperten Stefan, ”Trendstefan” Nilsson. Foto: Magnus Selander

Trendexperten: Här är julens 5 hetaste inredningstrender

Svenskarna köper allt mindre nytt och mer begagnat, enligt en Sifomätning. 

Begagnat ser vi mer av även till julen, enligt trendexperten Stefan, ”Trendstefan” Nilsson.

– Numera vill man experimentera mer och det syns också i pyntandet, säger han – och listar fem trender inför julen.

Att ständig konsumtion av nya varor inte längre håller vet de flesta redan om – och det syns i handeln. Sällanvaruköpen som inredning, kläder och elektronik, visar för första gången negativ tillväxt, enligt Handelns utredningsinstitut.

LÄS MER: Maria gör eget julpynt: "Jag älskar att pynta"

Vi handlar fler begagnade varor än för två år sedan

Enligt en Sifo-undersökning beställd av Tradera och Avfall Sverige känner 36 procent av de svarande en olust inför att konsumera nyproducerade varor och var femte svensk säger att hen handlar fler begagnade varor i dag än för två år sedan. 

Stefan Nilsson Foto: Magnus Selander/Tradera

Trendexperten: Begagnat som gäller i jul

Med julen runt hörnet kommer ”begagnat-trenden” även synas på hur vi julpyntar. 

Trendexperten Stefan Nilsson, även kallad ”Trendstefan”, tror att attityden mot julpiffandet förändrats, det är inte samma varje år länge utan vi hittar gärna på någonting nytt.

– Julen har gått från att ha varit kravfylld till att vara rolig. Ett exempel på det är glöggen, från att ha varit traditionsbunden till att nu kryddas på alla möjliga sätt. Nu får man experimentera – och det syns också i pyntandet, säger han. 

Foto: Magnus Selander/Tradera

Att köpa begagnat blir allt vanligare – hur märks det i julpyntandet?

– Det tror jag kommer att utvecklas allt mer. I dag kan du hänga nästan vad som helst i granen – silverbestick, kristaller från kronan som gått sönder. Allt går, säger han och fortsätter: 

– Mitt tips när man går på second hand-jakt är att hålla ihop granen i ett material. Jag tycker exempelvis att det är fint med halmmaterial.

 

Trendstefans tips för granpyntning

 Håll dig till ett material

 Spraymåla sådant som ser slitet ut i stället för att kasta

 Hitta färgkombinationer i kulorna – rosa är trendigt och snyggt med metallicblå!

 Häng tätt för effekt – gärna tre kulor per gren. 

 

LÄS MER: Nu är det jul på Ikea – med guld, sniglar och dova färger

”Trendstefans” fem jultrender 2018

”Trendstefan” ser fem trender inför julpyntandet: Dusk, Westwood effect, CMYK Smack, Saturday Satori och Baroque baby, flera av dem med inspiration av begagnat:

Westwood effekten – miljövänliga julklappar

Vivienne Westwood. Foto: VICKIE FLORES / ZUMAPRESS.COM ZUMA PRESS

”70-talets punkdrottning Vivienne Westwood har inspirerat flera lifestyle-företeelser under året. Med sitt engagemang för rättvisa och miljö har hon gett en ny kraft åt miljöfrågor men också gett oss tid till att backa bandet och verkligen fundera över vad som är viktigt i livet. 

I den här trenden blir julen ett tillfälle att fundera över saker som miljövänliga julklappar eller det veganska julbordet.

Julgranskulorna drar åt det röda, men kan lika gärna kompletteras med återbrukade hängen. Eller med julkulor med grafiska element som följer protesttrenden.”

Saturday Satori – minimalistiskt och rogivande

Design och form blir mer avskalat och enkelt, närmast minimalistiskt. Foto: Åhléns

”En trend som medvetet drar mot det rogivande och avkopplade. Harmoniska och djupa färger som matt vitt, roséguld, grått, vinrött, svart och så klart naturligt grönt. 

Design och form blir mer avskalat och enkelt, närmast minimalistiskt. Den asiatiska flörten finns självklart här och visst finns julgranshängen med Buddha-figurer.

Hälsan märks också i mat och i vad vi ger varandra i julklapp och julbordet blir fortsatt mer och mer vegetarianskt och veganskt.”

Dusk – vitt och återbrukat

Blir det en halmhatt i julgranen i år? Foto: Magnus Selander/Tradera

”Här hittar man hantverket och lugnet. Hygge, fika och lagom. Den skandinaviska livsstilen är fortsatt gigantisk och fokus är på balans. Genom att fira en ”lagom” stor jul så hinner vi med oss själva och varandra. I den här skandinaviska julen ser vi det vita, men även ljusa träslag, gärna tillsammans med matt mässing. 

Miljöfrågan blir trendig. Återbruk, gammalt och hemmagjort. Varför inte samla ihop tio, femton gamla halmhattar och fästa på väggen som en tvådimensionell julgran? Julgranen kläs med hängen i ljust träslag och med handgjorda keramiska kulor.” 

Baroque Baby – metallicfärger och extravagans

”En historisk jul med stora julinstallationer där ”more is better”. Textilier, halvädla stenar, metallicfärger och massor av blommor. Och självklart renhuvuden, jaktreferenser och extravagans. Varför inte en venetiansk maskeradmask i granen?

I granen hänger vi julkulor som prytts med pärlor, och hängen med kristallarbeten. Mycket färg men grunden är mörkt röd och brun. Addera rosa och mintgrönt för en poppigare ton. Foton på julen från mormors tid kan ramas in och hängas i granen.”

CMYK Smack – färg, färg och mera färg

CMYK Smack leker med färger. Foto: Rusta

”I trenden CMYK Smack leker vi med färger. Rosa, gult, mandarin, ljusblått, och varför inte fortsätta med guld?

Den här trenden betonar färg. Självklart vill man klä julgranen med rosa kulor och kanske matcha med ljusblått glitter. I Storbritannien och USA talas det mycket om att klä julgranen som en regnbåge med koordinerade färgkulor. 

Här finns enhörningar, jultomtar i rymddräkter och så klart årets julkula – lamadjuret. Till julglöggen serverar vi pepparkakor med färgglatt strössel och så klart regnbågsmönstrade munkar.”

LÄS MER: Paketkalender – alla tips för att göra en egen julkalender