Tjugondag Knut åker granen ut! Att slänga ut julgranen i samband med julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner. Foto: Istock

Tjugondag Knut – därför firar vi tjugondedag jul

Tjugondag Knut, eller tjugondedag jul som dagen också heter, infaller den 13 januari. Då är det ofta julgransplundring som tradition.

Men varför firar vi egentligen?

Här får du veta allt du inte visste att du behövde veta!

LEVA&BO Redaktionen

När är tjugondag Knut 2022?

Tjugondag Knut är samma datum varje år – dagen infaller alltid en vecka efter trettonhelgen: den 13 januari, 20 dagar efter jul, och räknas som lutet på julfirandet. "På tjugondag Knut dansas julen ut" (eller "kastas granen ut") är ett talesätt och i Sverige och vissa andra nordiska länder förknippar vi dagen med julgransplundring.

Dags att kasta ut julen

Om inte förr är det på tjugondag Knut dags att plocka ner allt julpynt och kasta ut julgranen. Julen är slut för den här gången och nu går vi mot ljusare tider. Vissa menar dock att kyndelsmässodagen (2 februari) avslutar julen – då avslutas nämligen jultiden på kyrkoåret.

Vid tjugondag Knut är det dags att kasta ut julen om du inte redan har gjort det. Foto: Istock

Varför firas tjugondag jul?

Den så kallade Knutdagen, tjugondag Knut, har sitt namn efter den danska hertigen Knut Lavard (1096-1131). Han mördades utanför Ringstedt i Danmark den 7 januari 1131. Mördaren var hans kusin Magnus. Han såg Knut som en rival om vem som skulle få överta makten efter kung Nils – Magnus far.

Knut blev helgonförklarad och när julfirandet – i slutet av 1600-talet – förlängdes med en vecka flyttades namnet Knut i almanackan från 7 till 13 januari.

Tjugondag Knut kallas även tjugondag jul.

Ledig på tjugondag Knut? Är det en röd dag?

Nej. Tjugondag Knut är ingen allmän helgdag och därmed ingen röd dag.

Julgransplundring hör till tjugondag Knut

När har man julgransplundring? Vad gör man? Och varför? Julgransplundring, även kallad Knutsfest eller Knutsdans, innebär att man klär av och kastar ut julgranen. Man städar också bort alla julsaker – för nu är julen definitivt slut. En julgransplundring hållls enligt tradition den 13 januari men många allmänna julgransplundringar hålls på någon närliggande helgdag. På julgransplundringar blir det dans kring julgranen, lekar, rivning av pepparkakshus, lotteri, fiskdamm, öppning av smällkarameller. Ibland kommer en tomte på besök

Den äldsta skildringen av tjugondagsfirande kommer från forskaren Olof Rudbeck den äldre (1630-1702). Han beskriver ett "gästabudskrig" då julgästerna symboliskt "kördes ut".

Att slänga ut julgranen i samband med en så kallad julgransplundring härstammar från 1800-talets borgerliga traditioner. Den traditionen – med presenter och godis till barnen – lever fortfarande kvar.

Kom ihåg att ta julgranen till en graninsamling! Foto: Istock

Återvinn julgranen!

När man kastar ut julgranen ska det ske enligt lokala bestämmelser. Att kasta granen på fel plats klassas som nedskräpning. Många kommuner har graninsamlingar för att återvinna granen. Kolla vad som gäller i din kommun!

LÄS MER: Kasta inte bort julstjärnan! Så blir den en grön och fin bladväxt 

LÄS MER: Härligt krispiga tulpaner! Knepen som får dem att hålla sig fina längre