Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Jul

Publicerad 4 dec 2015 15:46

Så väljer du rätt julgran för ditt hem

<span>Kungsgran, blågran, silvergran, rödgran, minigran eller plastgran – vilken julgran gillar du bäst?</span>

Kungsgran, blågran, silvergran, rödgran, minigran eller plastgran – vilken julgran gillar du bäst?

1/3

Foto: Colourbox

<span>Hitta rätt gran för ditt hem med granguiden.<br></span>

Hitta rätt gran för ditt hem med granguiden.

2/3

Foto: Colourbox

<span>Fler tips och råd om julgranar hittar du i ”Granboken” av Anna Benson. www.granboken.se</span>

Fler tips och råd om julgranar hittar du i ”Granboken” av Anna Benson. www.granboken.se

3/3

Kungsgran, blågran, silvergran, rödgran, minigran eller varför inte en plastgran?

Här är den ultimata granguiden som gör det lättare för dig att välja rätt när du ska köpa julgran.

Plastgran – Bra för allergiker

Sedan slutet av 1980-talet har plastgranar på många håll ersatt traditionella julgranar. Eftersom de är bra för allergiker och inte behöver vattnas, har de kommit att bli vanligare på ställen som arbetsplatser, förskolor och skolor.

Plastgran

Foto: Mats Liljedahl

Andra fördelar är att man inte behöver leta julgran varje år, slipper barr samt att man årligen sparar en summa pengar.

Plastgranarna är i regel något mindre än riktiga julgranar. Det finns plastgranar i alla möjliga färger såsom rosa och ljusblått. En fördel med plastgranen är att den enkelt kan plockas isär och förvaras i en mindre kartong mellan jularna.

Dock är inte detta alternativ det mest miljövänliga, sett ur ett livscykelperspektiv. Plastgranar tillverkas huvudsakligen i Asien och transporteras tusentals kilometer för att komma till Sverige. En äkta gran är därför ett mer miljövänligt julgransinköp trots att plastgranen kan användas i många år.

 

LÄS OCKSÅ: Plastgran eller äkta gran – här är för- och nackdelarna

 

Så sköter du din julgran på bästa sätt

Kungsgran – ”Disneygranen”

Kungsgran (Abies nordmannia) är en odlad gran som ibland kallas för Disneygran. Eller granarnas Rolls-Royce. Den tillhör släktet ädelgranar och brukar vara den dyraste av granarna.

Kungsgran

Kungsgranen barrar knappt alls och är mycket tålig. Den har täta och mjuka grenar med lite längre platta och breda barr som kan bli 2-4 centimeter långa. Barren är lite läderartade. Knopparna är utan kåda och kottarna har en vass spets, upp till 18 centimeter långa.

Denna art saknar i stort sett doft och brukar därför rekommenderas till allergiker. Den sägs även vara snällare mot övriga inomhusväxter. Kungsgranen är inte lika känslig för uttorkning som vanlig gran då den kan samla vatten i den ofta så gigantiska stammen. Har du tur kan den klara sig ända till påsk. Det beror på att barren sitter fast på ett annat sätt (med en typ av sugkopp) på grenen och kvistarna har därmed en förmåga att hålla kvar barren. När den väl är för gammal vissnar den mer likt en blomma.

Viktigt är att man inte bryter av kungsgranens topp, eftersom den har svårt att återhämta sig efter det. Rotändan kallas för elefantfot och är oftast väldigt stor.

För att få dem riktigt perfekta formklipps kungsgranen under hela sin uppväxt. Just kungsgranens form blir alltid näst intill perfekt och den växer väldigt jämt och odlas under optimala förhållanden. De första granarna skördas efter åtta till tio år och kan sedan avverkas fram till femton års ålder. Därefter blir de för stora.

Ursprungligen kommer den från Turkiet och Kakasus. De flesta kungsgranar som säljs som julgranar i Sverige importeras från odlingar i Danmark.

 

LÄS OCKSÅ: Pynta och dekorera med kvistar och grönt

 

Silvergran – Tätvuxen och tålig

Silvergran (Abies alba) är en odlad gran i ädelgransläktet och är mycket vacker. Silvergranen har styva grenar och kan skifta i färg – att från mörkgrön till silverfärgad. Ibland blandas den ihop med blågranen som är närbesläktad.

SIlvergran

Silvergranen är inte silverfärgad som man kan tro av namnet. Det är de vita strimmorna på barrens undersidor som gett granen dess namn. Barren är mellan 1,5-3 centimeter långa och kottarna cirka 10-15 centimeter långa. Till skillnad från rödgranen är den mer tätvuxen. Och barren är oftast långa och inte så stickiga. Den är också betydligt mer tålig i förhållande till rödgranen och barrar inte så lätt.

Efter flera år börjar granen bilda smala cylindriska kottar. Dessa är först rödbruna men övergår i ljusbrunt när de mognar och de kommer sedan årligen. Har du tur så får du med dig några kottar hem om du använder den som julgran.

Granen växer långsamt och på tio år kan den bli cirka tre meter hög. Så småningom blir det ett ståtligt träd med en höjd på mer än femton meter. Färgen skapar en vinterkänsla som påminner om snö och frost. Ursprungligen kommer den från mellan- och sydeuropa.

 

LÄS OCKSÅ: Klä granen i eget klassiskt pynt

 

Rödgran – Härlig doft av barr och koda

Rödgran (Picea abies) är den gran som vi kallar "den vanliga svenska granen" och är ett av de vanligaste träden i Norden. I Sverige är det vårt vanligaste träd, trots att den etablerade sig sent här. Men redan vid början av vår tidräkning hade granen lyckats erövra nästan hela landet.

Rödgran

Rödgran är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Den växer vilt över hela norra Europa. 80 procent av de tre miljoner granar som säljs som julgran är av sorten rödgran. Till viss del används den som täckris och trots korta och smala barr har riset god täckförmåga. Barren är mörkgröna och avger en härlig doft av barr och kåda. Utseendet på rödgranar kan variera – de kan vara tätväxande eller ha mer sparsamt med grenar, både breda och smala.

Vi väljer dem framför allt för doften. Granens utseende beror delvis på jordmån och växtens läge, varav flera sorter har beskrivits: grågran, margran, hänggran, med mera. Detta är samma sorts gran, men växtsättet ger dem olika karaktär.

För julgranskonsumering avverkas de när de är mellan sex till tio år gamla. Rödgranen är lite känsligare än de övriga julgranarna och kan lätt börja barra. Det är viktigt att du vårdar den rätt för maximal livslängd.

Ordet rödgran kommer från Danmark och börjar bli vedertaget även i Sverige i folkmun.

 

LÄS OCKSÅ: Så viker du fina granar att fästa på julkorten


Blågran – Klarar levande ljus

Blågran (Picea pungens) är en gran från västra Nordamerikas bergstrakter.

Blågran tillhör släktet ädelgranar och är en uppskattad julgran i Sverige. Det beror mycket på den blå färgen och den karaktäristiska doften. Men också för de styva grenarna som uppskattas av alla som önskar ha levande ljus i sin julgran.

Blågran

Variationer av blågran med extra blå färg har med tiden odlats fram i handelsträdgårdar runtom i Europa och Nordamerika. En del blågranar kan till och med vara mer grönaktiga och andra silvergrå. Förutom att färgen varierar och skiljer sig är den ofta mer tätvuxen än rödgranen. De vackra glänsande blå barren är vassa och barrar inte så lätt. Den kan klara minst två månader inomhus om den sköts på rätt sätt.

Liksom silvergranen växer blågranen mycket långsamt. På tio år blir trädet ungefär tre meter högt, men så småningom blir det ett ståtligt träd med en höjd på mer än femton meter.

Blågranen är härdig och kan växa i klimatzon ett till fem i Sverige. Den klarar värme och torka bra, ofta bättre än rödgranen. Blågran har djupare rotsystem. Den kräver dock bättre jord med högre pH-värde och mer näring än vad rödgran och tall behöver. En del tycker dock att blågranens karaktäristiska doft påminner om katturin...

 

LÄS OCKSÅ: Busenkelt att göra sin egen julkrans – av en tumstock


Minigran – Barnens favorit

Minigran

Den här julgranen är barnens favorit. Många barn får växa upp med en minigran i sitt rum, att själva pynta och klä efter sitt eget tycke. Pynt som kanske inte alltid är lika passande på den stora julgranen.

Vanligtvis är minigranen en klassisk rödgran, men det säljs även kungsgranar i miniformat. Man räknar att de ska vara mellan 50-100 centimeter höga. Det finns också så kallade bordsgranar som var mer populära förr och som är ännu mindre än en minigran. Dessa passar perfekt om du har ont om plats såväl i hemmet som på arbetsplatsen. Många butiker har bordsgranar kring jul om de inte gör ett arrangemang av granris.

 

LÄS OCKSÅ: Så sköter du din julgran på bästa sätt