Så sköter du om din julgran på bästa sätt

Det gäller att ta hand om granen på rätt sätt för att den ska hålla sig grön och grann. Första två dygnen inomhus är mest kritiska. En kungsgran kan dricka upp till 5 liter vatten första två dygnen.

Foto: Istock

1 av 2: Det gäller att ta hand om granen på rätt sätt för att den ska hålla sig grön och grann. Första två dygnen inomhus är mest kritiska. En kungsgran kan dricka upp till 5 liter vatten första två dygnen.

Anna Benson har skrivit ”Granboken” och är expert på hur granar ska skötas om.

Foto: Magnus Ragnvid

2 av 2: Anna Benson har skrivit ”Granboken” och är expert på hur granar ska skötas om.

Hur ska en julgran skötas om på bästa sätt? Det finns en hel vetenskap bakom granskötsel och vad man ska tänka på för att få den att hålla så lång tid som möjligt – utan att barra.

LEVA&BO har kollat med granexperten och författaren Anna Benson vad det viktigaste är för att få en gran som håller sig grön och grann.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Anna Benson ger oss 5 steg för att få en fin julgran:

1. Välj en så färsk gran som möjligt (huggen så sent som möjligt). Antingen hugger du själv precis innan du tar in den. November är sent och bra om man köper gran.

2. Låt granen gradvis vänja sig vid husvärmen (låt den mellanlanda i ett dygn ungefär) – ställ den i ett garage, eller ett spann med ljummet vatten. Chocka den inte, då faller barren! Ju längre norrut du bor (ju kallare det är), desto viktigare är det här steget.

3. Ställ inte granen nära en värmekälla så som öppen spis eller element. Och akta golvvärme.

4. Ge den mycket vatten (en kungsgran kan dricka upp till 5 liter vatten första dygnet). En gran får aldrig vara utan vatten.

5. Ge granen en färsk snittyta (öppna ledningsbanorna så att den kan ta upp vattnet) precis innan du tar in den.

LÄS MER: Så väljer du rätt julgran för ditt hem

Foto: Istock

Se till att granen är färsk när du köper den.

När är det dags att köpa gran?

– De allra flesta köper julgran kring första advent, lucia och precis dagarna innan julafton. Men det går så klart att köpa när som helst. Viktigt bara är att säkerställa att den är färsk när man får den, så den inte är huggen i oktober. Bäst är ju om man kan hugga den själv, då får man en färsk såväl ekologisk gran.

När ska man ta in granen?

– Man kan som tidigast ta in granen redan i november. En del vill ha gran redan till första advent, en del till lucia och en del precis dagen innan julafton. Så länge man följer de fem gyllene stegen (ovan) så bör granen överleva utan problem.

Hur mycket ska man vattna granen?

– Det skiljer sig mycket och man ska inte vara rädd om granen inte dricker alls. Första två dygnen är mest kritiska. En kungsgran kan dricka upp till 5 liter vatten första två dygnen.

Var är den bästa platsen för granen att stå?

– Helst lite svalt. Men inomhus går givetvis bra om det inte är nära en värmekälla. Stäng gärna av elementet. Har du golvvärme, som ofta är en bov i många hem i dag så rekommenderar jag att du isolerar med en julgransmatta.

Foto: Istock

Ställ inte granen alldeles intill ett element eller vid öppna spisen.

Hur kommer det sig att vissa granar barrar med än andra?

– Rödgran är extra känslig och barren är ”uppbyggda” på ett helt annat sätt än till exempel hos kungsgranen som är mer som en blomma och vissnar med barren på.  Barren sitter som en sugpropp.

Vilket är det vanligaste misstaget folk gör med sina julgranar?

– Att man missar något av de fem stegen (se ovan). Oftast glömmer man nog att vattna den. Men är den inte färsk spelar det ingen roll.

Hur återvinner man julgranen?

– En julgran innehåller en massa energi och man säger att en två meter gran motsvarar energin det krävs för att driva fyra tvättar i en tvättmaskin. De allra flesta kommuner är bra på att anordna upphämtningsplatser och där ska man slänga granen för då kommer den till ett kraftverk där den omvandlas till energi. Annars kan man givetvis själv se till att köra den dit.

Är det inte bättre med plastgran?

– Verkligen inte! En stor miljöbomb! Dessutom är kungsgran allergivänlig.

Kan man redan i förväg avgöra om granen kommer klara sig länge?

– Nej, man kan inte se det. Givetvis om de har börjat barra och har en massa bruna barr så skulle jag inte välja att ta in den men man kan inte se det på grönhet som en del påstår då det är beroende på hur den har växt, näring, solljus och så vidare.

LÄS MER: Här är de 10 bästa julmarknaderna i Sverige 

LÄS MER: Skapa magi med en nissedörr – 24 tips på olika nissebus

LÄS MER: Julpyssel för barn! Tipsen för alla åldrar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande