Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Gör flera hus och ställ på en bricka tillsammans med granris och bomull.
Gör flera hus och ställ på en bricka tillsammans med granris och bomull.
Gör flera hus och ställ på en bricka tillsammans med granris och bomull.
1. Börja med att rulla in burken i bakplåtspapper. Fäst den med tejp.2. Gör en kon av kartongen och täck även den med bakplåtspapper. (bilden)
1. Börja med att rulla in burken i bakplåtspapper. Fäst den med tejp.2. Gör en kon av kartongen och täck även den med bakplåtspapper. (bilden)
1. Börja med att rulla in burken i bakplåtspapper. Fäst den med tejp.2. Gör en kon av kartongen och täck även den med bakplåtspapper. (bilden)
3. Kavla ut degen med en kavel på ett bord med mycket mjöl.
3. Kavla ut degen med en kavel på ett bord med mycket mjöl.
3. Kavla ut degen med en kavel på ett bord med mycket mjöl.
4. Mät på burken hur hög den är och skär sedan ut en sida med passande bredd.
4. Mät på burken hur hög den är och skär sedan ut en sida med passande bredd.
4. Mät på burken hur hög den är och skär sedan ut en sida med passande bredd.
5. Rulla sedan upp degen runt burken. Jobba ihop skarven försiktigt.
5. Rulla sedan upp degen runt burken. Jobba ihop skarven försiktigt.
5. Rulla sedan upp degen runt burken. Jobba ihop skarven försiktigt.
6. Nu sitter degen runt burken, för att den inte ska kana av i ugnen så täcker vi den med bakplåtspapper som vi virar runt degen.
6. Nu sitter degen runt burken, för att den inte ska kana av i ugnen så täcker vi den med bakplåtspapper som vi virar runt degen.
6. Nu sitter degen runt burken, för att den inte ska kana av i ugnen så täcker vi den med bakplåtspapper som vi virar runt degen.
7. Spänn och fäst papperet med tejp.
7. Spänn och fäst papperet med tejp.
7. Spänn och fäst papperet med tejp.
8. Kavla ut mer deg och klä konen som ska bli tak med deg. Jobba samman skarven.
8. Kavla ut mer deg och klä konen som ska bli tak med deg. Jobba samman skarven.
8. Kavla ut mer deg och klä konen som ska bli tak med deg. Jobba samman skarven.
9. Skär bort all överflödig deg.
9. Skär bort all överflödig deg.
9. Skär bort all överflödig deg.
10. Baka nu av delarna i ugnen på 185 grader cirka 15-30 minuter. De ska vara riktigt hårda och bruna. Lossa sedan burken genom att trycka och knacka försiktigt med kaveln i botten. (bilden)11. Lossa även taket från formen och låt delarna svalna.
10. Baka nu av delarna i ugnen på 185 grader cirka 15-30 minuter. De ska vara riktigt hårda och bruna. Lossa sedan burken genom att trycka och knacka försiktigt med kaveln i botten. (bilden)11. Lossa även taket från formen och låt delarna svalna.
10. Baka nu av delarna i ugnen på 185 grader cirka 15-30 minuter. De ska vara riktigt hårda och bruna. Lossa sedan burken genom att trycka och knacka försiktigt med kaveln i botten. (bilden)11. Lossa även taket från formen och låt delarna svalna.
12. Så här ser de ut när de är klara. Det gör inget om de är lite ojämna och fula här och var, de ska ju täckas med vacker kristyr! Om de är väldigt ojämna eller att taken inte passar så kan man riva kanterna på ett rivjärn försiktigt och på så vis jämna till lite.
12. Så här ser de ut när de är klara. Det gör inget om de är lite ojämna och fula här och var, de ska ju täckas med vacker kristyr! Om de är väldigt ojämna eller att taken inte passar så kan man riva kanterna på ett rivjärn försiktigt och på så vis jämna till lite.
12. Så här ser de ut när de är klara. Det gör inget om de är lite ojämna och fula här och var, de ska ju täckas med vacker kristyr! Om de är väldigt ojämna eller att taken inte passar så kan man riva kanterna på ett rivjärn försiktigt och på så vis jämna till lite.
13. Medan delarna svalnar är det dags att göra kristyr. Vispa 2 äggvitor, 8 dl florsocker och en halv kapsyl ättiksprit till ett fast, vitt fluff med elvisp. Dela kristyren i tre delar och färga den med karamellfärg. Fyll spritspåsar med kristyren.
13. Medan delarna svalnar är det dags att göra kristyr. Vispa 2 äggvitor, 8 dl florsocker och en halv kapsyl ättiksprit till ett fast, vitt fluff med elvisp. Dela kristyren i tre delar och färga den med karamellfärg. Fyll spritspåsar med kristyren.
13. Medan delarna svalnar är det dags att göra kristyr. Vispa 2 äggvitor, 8 dl florsocker och en halv kapsyl ättiksprit till ett fast, vitt fluff med elvisp. Dela kristyren i tre delar och färga den med karamellfärg. Fyll spritspåsar med kristyren.
14. Spritsa varje del på pepparkakshuset.
14. Spritsa varje del på pepparkakshuset.
14. Spritsa varje del på pepparkakshuset.
15. Sedan är det bara att sätta på taken och pudra florsocker. Klart!
15. Sedan är det bara att sätta på taken och pudra florsocker. Klart!
15. Sedan är det bara att sätta på taken och pudra florsocker. Klart!
1 AV 14
Gör flera hus och ställ på en bricka tillsammans med granris och bomull.
Foto: Sebastian Broberg
2 AV 14
1. Börja med att rulla in burken i bakplåtspapper. Fäst den med tejp.2. Gör en kon av kartongen och täck även den med bakplåtspapper. (bilden)
Foto: Sebastian Broberg
3 AV 14
3. Kavla ut degen med en kavel på ett bord med mycket mjöl.
Foto: Sebastian Broberg
4 AV 14
4. Mät på burken hur hög den är och skär sedan ut en sida med passande bredd.
Foto: Sebastian Broberg
5 AV 14
5. Rulla sedan upp degen runt burken. Jobba ihop skarven försiktigt.
Foto: Sebastian Broberg
6 AV 14
6. Nu sitter degen runt burken, för att den inte ska kana av i ugnen så täcker vi den med bakplåtspapper som vi virar runt degen.
Foto: Sebastian Broberg
7 AV 14
7. Spänn och fäst papperet med tejp.
Foto: Sebastian Broberg
8 AV 14
8. Kavla ut mer deg och klä konen som ska bli tak med deg. Jobba samman skarven.
Foto: Sebastian Broberg
9 AV 14
9. Skär bort all överflödig deg.
Foto: Sebastian Broberg
10 AV 14
10. Baka nu av delarna i ugnen på 185 grader cirka 15-30 minuter. De ska vara riktigt hårda och bruna. Lossa sedan burken genom att trycka och knacka försiktigt med kaveln i botten. (bilden)11. Lossa även taket från formen och låt delarna svalna.
Foto: Sebastian Broberg
11 AV 14
12. Så här ser de ut när de är klara. Det gör inget om de är lite ojämna och fula här och var, de ska ju täckas med vacker kristyr! Om de är väldigt ojämna eller att taken inte passar så kan man riva kanterna på ett rivjärn försiktigt och på så vis jämna till lite.
Foto: Sebastian Broberg
12 AV 14
13. Medan delarna svalnar är det dags att göra kristyr. Vispa 2 äggvitor, 8 dl florsocker och en halv kapsyl ättiksprit till ett fast, vitt fluff med elvisp. Dela kristyren i tre delar och färga den med karamellfärg. Fyll spritspåsar med kristyren.
Foto: Sebastian Broberg
13 AV 14
14. Spritsa varje del på pepparkakshuset.
Foto: Sebastian Broberg
14 AV 14
15. Sedan är det bara att sätta på taken och pudra florsocker. Klart!
Foto: Sebastian Broberg

Pepparkakshus – så bygger du ett runt hus

Bygga pepparkakshus brukar vara julens stora utmaning. Några brända plåtar och fingrar senare brukar dock pepparkaksdrömmen kännas rätt avlägsen.

Men med dessa runda varianter behövs det inte ens fogas med varmt socker och med lite tålamod har du snart finfina pepparkakshus!

Frida Anthin Broberg

Gör ett runt pepparkakshus och imponera på gästerna. Det behöver faktiskt inte ens vara särskilt svårt.

Kom ihåg att göra din egen pepparkaksdeg med lite extra mjöl för ökad stadga och baka husen i lite högre temperatur i ugnen så att de blir riktigt hårda. Vispa kristyren vit och fluffig med elvisp så att den nästan blir som maräng – då börjar den inte rinna och kladda.

 

Du behöver:

● pepparkaksdeg

● mjöl

● kavel

● glasburk

● bakplåtspapper på rulle

● sax

● maskeringstejp

● kartong att göra en kon av (som ska bli tak)

 

Ta hjälp av bilderna, och gör så här:

Börja med att rulla in burken i bakplåtspapper. Fäst den med tejp.2. Gör en kon av kartongen och täck även den med bakplåtspapper. Foto: Sebastian Broberg

 

 

Kavla ut degen med en kavel på ett bord med mycket mjöl. Foto: Sebastian Broberg

 

Mät på burken hur hög den är och skär sedan ut en sida med passande bredd. Foto: Sebastian Broberg

 

Rulla sedan upp degen runt burken. Jobba ihop skarven försiktigt. Foto: Sebastian Broberg

 

Nu sitter degen runt burken, för att den inte ska kana av i ugnen så täcker vi den med bakplåtspapper som vi virar runt degen. Foto: Sebastian Broberg

 

Spänn och fäst papperet med tejp. Foto: Sebastian Broberg

 

Kavla ut mer deg och klä konen som ska bli tak med deg. Jobba samman skarven. Foto: Sebastian Broberg

 

Skär bort all överflödig deg. Foto: Sebastian Broberg

 

Baka nu av delarna i ugnen på 185 grader cirka 15-30 minuter. De ska vara riktigt hårda och bruna. Lossa sedan burken genom att trycka och knacka försiktigt med kaveln i botten. Lossa även taket från formen och låt delarna svalna. Foto: Sebastian Broberg

 

Så här ser de ut när de är klara. Det gör inget om de är lite ojämna och fula här och var, de ska ju täckas med vacker kristyr! Om de är väldigt ojämna eller att taken inte passar så kan man riva kanterna på ett rivjärn försiktigt och på så vis jämna till lite. Foto: Sebastian Broberg

 

Medan delarna svalnar är det dags att göra kristyr. Vispa 2 äggvitor, 8 dl florsocker och en halv kapsyl ättiksprit till ett fast, vitt fluff med elvisp. Dela kristyren i tre delar och färga den med karamellfärg. Fyll spritspåsar med kristyren. Foto: Sebastian Broberg

 

Spritsa varje del på pepparkakshuset. Foto: Sebastian Broberg

 

Sedan är det bara att sätta på taken och pudra florsocker. Klart! Foto: Sebastian Broberg

 

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med årets pepparkakshus