Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Jul

Publicerad 12 dec 2014 13:50

Pepparkakshus – så bygger du ett runt hus

Gör flera hus och ställ på en bricka tillsammans med granris och bomull.

Gör flera hus och ställ på en bricka tillsammans med granris och bomull.

1/14

Foto: Sebastian Broberg

1. Börja med att rulla in burken i bakplåtspapper. Fäst den med tejp.<br>2. Gör en kon av kartongen och täck även den med bakplåtspapper. (bilden)

1. Börja med att rulla in burken i bakplåtspapper. Fäst den med tejp.
2. Gör en kon av kartongen och täck även den med bakplåtspapper. (bilden)

2/14

Foto: Sebastian Broberg

3. Kavla ut degen med en kavel på ett bord med mycket mjöl.

3. Kavla ut degen med en kavel på ett bord med mycket mjöl.

3/14

Foto: Sebastian Broberg

4. Mät på burken hur hög den är och skär sedan ut en sida med passande bredd.

4. Mät på burken hur hög den är och skär sedan ut en sida med passande bredd.

4/14

Foto: Sebastian Broberg

5. Rulla sedan upp degen runt burken. Jobba ihop skarven försiktigt.

5. Rulla sedan upp degen runt burken. Jobba ihop skarven försiktigt.

5/14

Foto: Sebastian Broberg

6. Nu sitter degen runt burken, för att den inte ska kana av i ugnen så täcker vi den med bakplåtspapper som vi virar runt degen.

6. Nu sitter degen runt burken, för att den inte ska kana av i ugnen så täcker vi den med bakplåtspapper som vi virar runt degen.

6/14

Foto: Sebastian Broberg

7. Spänn och fäst papperet med tejp.

7. Spänn och fäst papperet med tejp.

7/14

Foto: Sebastian Broberg

8. Kavla ut mer deg och klä konen som ska bli tak med deg. Jobba samman skarven.

8. Kavla ut mer deg och klä konen som ska bli tak med deg. Jobba samman skarven.

8/14

Foto: Sebastian Broberg

9. Skär bort all överflödig deg.

9. Skär bort all överflödig deg.

9/14

Foto: Sebastian Broberg

10. Baka nu av delarna i ugnen på 185 grader cirka 15-30 minuter. De ska vara riktigt hårda och bruna. Lossa sedan burken genom att trycka och knacka försiktigt med kaveln i botten. (bilden)<br>11. Lossa även taket från formen och låt delarna svalna.

10. Baka nu av delarna i ugnen på 185 grader cirka 15-30 minuter. De ska vara riktigt hårda och bruna. Lossa sedan burken genom att trycka och knacka försiktigt med kaveln i botten. (bilden)
11. Lossa även taket från formen och låt delarna svalna.

10/14

Foto: Sebastian Broberg

12. Så här ser de ut när de är klara. Det gör inget om de är lite ojämna och fula här och var, de ska ju täckas med vacker kristyr! Om de är väldigt ojämna eller att taken inte passar så kan man riva kanterna på ett rivjärn försiktigt och på så vis jämna till lite.

12. Så här ser de ut när de är klara. Det gör inget om de är lite ojämna och fula här och var, de ska ju täckas med vacker kristyr! Om de är väldigt ojämna eller att taken inte passar så kan man riva kanterna på ett rivjärn försiktigt och på så vis jämna till lite.

11/14

Foto: Sebastian Broberg

13. Medan delarna svalnar är det dags att göra kristyr. Vispa 2 äggvitor, 8 dl florsocker och en halv kapsyl ättiksprit till ett fast, vitt fluff med elvisp. Dela kristyren i tre delar och färga den med karamellfärg. Fyll spritspåsar med kristyren.

13. Medan delarna svalnar är det dags att göra kristyr. Vispa 2 äggvitor, 8 dl florsocker och en halv kapsyl ättiksprit till ett fast, vitt fluff med elvisp. Dela kristyren i tre delar och färga den med karamellfärg. Fyll spritspåsar med kristyren.

12/14

Foto: Sebastian Broberg

14. Spritsa varje del på pepparkakshuset.

14. Spritsa varje del på pepparkakshuset.

13/14

Foto: Sebastian Broberg

15. Sedan är det bara att sätta på taken och pudra florsocker. Klart!

15. Sedan är det bara att sätta på taken och pudra florsocker. Klart!

14/14

Foto: Sebastian Broberg

Bygga pepparkakshus brukar vara julens stora utmaning. Några brända plåtar och fingrar senare brukar dock pepparkaksdrömmen kännas rätt avlägsen.

Men med dessa runda varianter behövs det inte ens fogas med varmt socker och med lite tålamod har du snart finfina pepparkakshus!

Tips!

Gör din egen pepparkaksdeg med lite extra mjöl för ökad stadga och baka husen i lite högre temperatur i ugnen så att de blir riktigt hårda. Vispa kristyren vit och fluffig med elvisp så att den nästan blir som maräng - då börjar den inte rinna och kladda.

 

Du behöver:

● pepparkaksdeg

● mjöl

● kavel

● glasburk

● bakplåtspapper på rulle

● sax

● maskeringstejp

● kartong att göra en kon av (som ska bli tak)

 

Ta hjälp av bilderna ovan, och gör så här:

1. Börja med att rulla in burken i bakplåtspapper. Fäst den med tejp.

2. Gör en kon av kartongen och täck även den med bakplåtspapper.

3. Kavla ut degen med en kavel på ett bord med mycket mjöl.

4. Mät på burken hur hög den är och skär sedan ut en sida med ­passande bredd.

5. Rulla sedan upp degen runt burken. Jobba ihop skarven försiktigt.

6. Nu sitter degen runt burken, för att den inte ska kana av i ugnen så täcker vi den med bakplåtspapper som vi virar runt degen.

7. Spänn och fäst papperet med tejp.

8. Kavla ut mer deg och klä konen som ska bli tak med deg. Jobba samman skarven.

9. Skär bort all överflödig deg.

10. Baka nu av delarna i ugnen på 185 grader cirka 15-30 minuter, de ska vara riktigt hårda och bruna. Lossa sedan burken genom att trycka och knacka försiktigt med kaveln i botten.

11. Lossa även taket från formen och låt delarna svalna.

12. Så här ser de ut när de är klara. Det gör inget om de är lite ojämna och fula här och var, de ska ju täckas med vacker kristyr! Om de är väldigt ojämna eller att taken inte passar så kan man riva kanterna på ett rivjärn försiktigt och på så vis jämna till lite.

13. Medan delarna svalnar är det dags att göra kristyr. Vispa 2 äggvitor, 8 dl florsocker och en halv kapsyl ättiksprit till ett fast, vitt fluff med elvisp. Dela kristyren i tre delar och färga den med karamellfärg. Fyll spritspåsar med kristyren.

14. Spritsa varje del på pepparks­huset.

15. Sedan är det bara att sätta på taken och pudra florsocker. Klart!