Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns ingen anledning alls att vänta med julpyntet, enligt en studie i England mår man bättre av att börja tidigt.
Det finns ingen anledning alls att vänta med julpyntet, enligt en studie i England mår man bättre av att börja tidigt.
Det finns ingen anledning alls att vänta med julpyntet, enligt en studie i England mår man bättre av att börja tidigt.
Det finns ingen anledning alls att vänta med julpyntet, enligt en studie i England mår man bättre av att börja tidigt. Foto: Stock Adobe

Studie visar: Börja julpynta tidigt och bli lyckligare

Går du också och längtar efter att få börja julpynta? När är det egentligen okej att ta fram adventsljusstaken, tomtarna och julgranen?

Sluta vänta – börja julpynta redan nu och bli gladare.

Det finns till och med en studie som visar att du blir lyckligare ju tidigare du börjar!

Efter halloween är det fritt fram att plocka fram adventsljusstakar och sätta ljusslingor på balkongen och till och med klä granen! Eller? Nej, enligt många är det långt ifrån okej att börja så tidigt. Och varje år är det samma diskussion på nätet, bland vänner, kolleger och bekanta. När är det egentligen acceptabelt att ta fram julpyntet? Och hur tidigt vill man se julhandeln starta i butiker utan att bli irriterad?

En del tycker att det är strikt första advent som gäller, andra vill börja redan i mitten av november, och för ytterligare andra är det dagen innan julafton, och inget annat, som gäller för att ta in och klä julgranen.

Fram med ljusstakar, julblommor och stjärnor och du blir gladare! Foto: Shutterstock

Julpynt väcker barndomsminnen

Kanske kan debatten få ett slut nu. En undersökning som den brittiska sajten Unilad gjorde för några år sedan visar nämligen att de som julpyntar tidigt är mycket gladare än de som väntar. Psykoanalytikern McKeown förklarar att julpyntet väcker starka känslor från barndomen och dess jular. Vad som händer är alltså att vi blir som barn på nytt när vi julpyntar och då mår vi bättre. 

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada, och julpynt väcker starka barndomskänslor. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till de magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna, säger McKeown till Unilad.

Vi blir helt enkelt nostalgiska och återupplever tidigare minnen då livet var relativt bekymmerlöst och mycket enklare.

Tjuvstarta med glögg och pepparkakor – rätt eller fel? Foto: Shutterstock

Ett sätt att signalera tillgänglighet för grannar

Faktum är att de som muttrar över julhysteri och helst inte vill pynta överhuvudtaget inte verkar vara lika lyckliga som de som längtar efter advent och knappt kan bärga sig att ta fram julen.

När man gjorde undersökningen fick deltagarna även titta på hus med och utan julpynt och de som var julpyntade ansåg alla vara mer ”vänliga och sammanhållande”. 

Utöver det signalerar vi olika saker med vårat julpyntande, vi framstår som ”normala” och vänliga inför grannar och förbipasserande.

Så, du som sätter i gång med pyntet tidigt – grattis, du verkar vara en vinnare!

Se även: