Ny studie: Julpynta tidigt – bli mycket lyckligare

Har du börjat julpynta redan eller tillhör du dem som väntar in i det sista?

Foto: Fotolia

1 av 3: Har du börjat julpynta redan eller tillhör du dem som väntar in i det sista?

Finns ingen anledning alls att vänta med julyntet, enligt en ny studie i England mår man bättre av att börja tidigt...

Foto: Fotolia

2 av 3: Finns ingen anledning alls att vänta med julyntet, enligt en ny studie i England mår man bättre av att börja tidigt...

... man blir till och med lyckligare! Läs här varför.

Foto: Fotolia

3 av 3: ... man blir till och med lyckligare! Läs här varför.

Går du också och längtar efter att få börja julpynta?

Sluta vänta – börja julpynta redan nu och bli gladare.

Enligt ny studie blir du lyckligare ju tidigare du börjar!

Ämnen i artikel:

Varje år är det samma diskussion på nätet, bland vänner, kolleger och bekanta. När är det egentligen okej att börja julpynta? Och hur tidigt vill man se julhandeln starta i butiker utan att bli irriterad? Åsikterna går brett isär, och det kan till och med sluta i bråk. En del tycker att det är strikt första advent som gäller, andra vill börja redan i mitten av november, och för ytterligare andra är det dagen innan julafton, och inget annat, som gäller för att ta in och klä julgranen. 

Foto: Fotolia

Kanske kan debatten få ett slut nu, en gång för alla. En alldeles ny undersökning visar nämligen att de som julpyntar tidigt är mycket gladare än de som väntar. Det är brittiska sajten Unilad som gjort undersökningen, och psykoanalytikern Steve McKeown förklarar att julpyntet väcker starka känslor från barndomen och dess jular. Vad som händer är alltså att vi blir som barn på nytt när vi julpyntar och då mår vi bättre. 

LÄS OCKSÅ: Så gör du din egen paketkalender – 22 inspirationsbilder 

”En stig till de magiska barndomskänslorna”

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada, och julpynt väcker starka barndomskänslor, säger McKeown till Unilad. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till de magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna.

Foto: Fotolia

Vi blir helt enkelt nostalgiska och återupplever tidigare minnen då kanske livet var relativt bekymmerlöst och mycket enklare. Enligt psykoterapeuten Amy Morin gör nostalgi att vi också lättare kan förstå vår egen identitet.

LÄS OCKSÅ: Mysigaste julmarknaderna att besöka i år – vi har listan!

Ett sätt att signalera tillgänglighet för grannar

– Det kan vara en bitterljuv känsla. Kanske julhelgen påminner en om när en älskad anhörig fortfarande levde, eller att synen av julgranen påminner om hur livet var när man fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat en närstående kan julen bli en påminnelse av de fina stunder man har haft ihop, och att julpynta tidigt kan få en att känna sig nära den personen, säger Morin till Unilad.

Foto: Fotolia

När man gjorde undersökningen fick deltagarna titta på hus med och utan julpynt och de som var julpyntade ansåg alla vara mer ”vänliga och sammanhållande”. 

Utöver det så signalerar vi olika saker med vårat julpyntande, vi framstår som ”normala” och vänliga inför grannar och förbipasserande. Enligt en julpyntsstudie i Journal of Enviromental Psychology så används dekorationer som ett sätt att signalera just ”tillgänglighet för grannarna”.

Källa: Unilad

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande