1 av 2: Det finns ingen anledning alls att vänta med julpyntet, enligt en studie i England mår man bättre av att börja tidigt. Foto: Istock
2 av 2: En anledning till att många blir lycklig av julpynt är för att det väcker känslor från barndomens jular. Foto: Istock

Studie visar: Börja julpynta tidigt och bli lyckligare

Går du också och längtar efter att få börja julpynta?

Sluta vänta – börja julpynta redan nu och bli gladare.

Det finns till och med en studie som visar att du blir lyckligare ju tidigare du börjar!

Varje år är det samma diskussion på nätet, bland vänner, kolleger och bekanta. När är det egentligen okej att börja julpynta? Och hur tidigt vill man se julhandeln starta i butiker utan att bli irriterad? En del tycker att det är strikt första advent som gäller, andra vill börja redan i mitten av november, och för ytterligare andra är det dagen innan julafton, och inget annat, som gäller för att ta in och klä julgranen. 

Kanske kan debatten få ett slut nu. En undersökning visar nämligen att de som julpyntar tidigt är mycket gladare än de som väntar. Det är brittiska sajten Unilad som gjort undersökningen, och psykoanalytikern Steve McKeown förklarar att julpyntet väcker starka känslor från barndomen och dess jular. Vad som händer är alltså att vi blir som barn på nytt när vi julpyntar och då mår vi bättre. 

”En stig till de magiska barndomskänslorna”

– I en värld full av stress och ångest gillar folk att associera med saker som gör dem glada, och julpynt väcker starka barndomskänslor, säger McKeown till Unilad. Dekorationerna är bara ett ankare eller en stig till de magiska barndomskänslorna av förväntan. Så att sätta upp julpyntet tidigt förlänger förväntningarna.

Vi blir helt enkelt nostalgiska och återupplever tidigare minnen då livet var relativt bekymmerlöst och mycket enklare. Enligt psykoterapeuten Amy Morin gör nostalgi att vi också lättare kan förstå vår egen identitet.

Att plocka fram julpyntet är inget fel – tvärtom kan det få dig att bli gladare! Foto: Istock

Ett sätt att signalera tillgänglighet för grannar

– Det kan vara en bitterljuv känsla. Kanske julhelgen påminner en om när en älskad anhörig fortfarande levde, eller att synen av julgranen påminner om hur livet var när man fortfarande trodde på tomten. För människor som har förlorat en närstående kan julen bli en påminnelse av de fina stunder man har haft ihop, och att julpynta tidigt kan få en att känna sig nära den personen, säger Morin till Unilad.

När man gjorde undersökningen fick deltagarna titta på hus med och utan julpynt och de som var julpyntade ansåg alla vara mer ”vänliga och sammanhållande”. 

Utöver det så signalerar vi olika saker med vårat julpyntande, vi framstår som ”normala” och vänliga inför grannar och förbipasserande. Enligt en julpyntsstudie i Journal of Enviromental Psychology så används dekorationer som ett sätt att signalera just ”tillgänglighet för grannarna”.

LÄS MER: Adventskalendrar 2020 – här hittar du julens finaste för vuxna

LÄS MER: Alla tips du behöver för att göra en egen paketkalender 

LÄS MER: Skapa magi med en nissedörr! 24 tips på roliga bus

Favorit i repris: Efter sambons skrattanfall: ”Något jävla skit hade jag gjort fel, det förstod jag”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande