Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Alexandra Malmqvist Olsson och hennes familj har firat novent sedan 2014. "Vi älskar julen så det är en perfekt anledning till att tjuvstarta med myset", säger hon.
Foto: Privat
2 AV 3
Precis som advent räknar ner till julafton så räknar novent ner helgerna till advent.
Foto: Alexandra Malmqvist Olsson
3 AV 3
Ett perfekt koncept för den som gillar att pynta och göra mysigt med härliga julförberedelser. Och kanske en chans att minska stressen då man har två månader för fix i stället för en innan julen.
Foto: Shutterstock

Alexandra firar novent – högtiden som maxar julmyset

Gillar du julen så pass mycket att du vill fira att det snart är dags att börja fira? Då kanske högtiden novent är någonting för dig. 

Då firar man nämligen helgerna fram advent.

– Vi älskar julen så det är en perfekt anledning till att tjuvstarta med myset, säger Alexandra Malmqvist Olsson som njutit av novent i flera år. 

Alexandra Malmqvist Olsson och hennes familj har firat novent sedan 2014 – en blandning av november och advent. De kom på konceptet för att få ta del av så mycket julstämning som möjligt.

– Det är min mamma som kommit på det. Hon älskar jul jättemycket. Sen har vi syskon också firat det för att det är så mysigt, och en bra ursäkt att få ha framme lite jul i november också, säger Alexandra, som bor i Umeå med sin familj medan mamman bor i Stockholm.

Novent har blivit så uppmärksammat att det numera till och med räknas som ett nyord.

Räkna ner till advent – med bakvänd adventsstake

Precis som advent räknar ner till julafton så räknar novent ner helgerna till advent. Du tänder ljus varje söndag, men åt fel håll. Du börjar alltså med att tända ljuset längst till höger. Sedan möts novent och advent på det fjärde ljuset (första ljuset från vänster) som blir starten på advent! Adventstaken blir alltså noventstake och första advent blir sista novent.

– Det är så många regler kring vad man får göra kring jul, när man får ställa fram julgranen och så vidare. Men egentligen borde man mysa på mycket tidigare och inte ha så mycket regler kring allt, utan bara tänka på vad som är trevligt och mysigt! 

Noventstaken tänds från höger. Sedan möts novent och advent på det fjärde ljuset, som blir starten på advent. Foto: Alexandra Malmqvist Olsson

Lyser upp en annars så mörk novembermånad

Och det är mer myset än julen som Alexandra och hennes familj är ute efter. Det är inte massa tomtar och rött pynt som åker fram direkt i november, utan mer gröna och vita toner och ljusslingor. 

– November är en jättetråkig månad, det är så mörkt här uppe i Umeå. Får vi snö så blir man glad, men så försvinner den snabbt och så blir man ledsen. Men då får man i alla fall ha mysigt inne och plocka fram pynt och bli glad av det, säger hon.

Ett perfekt koncept för den som gillar att pynta och göra mysigt med härliga julförberedelser alltså. Och kanske en chans att minska stressen då man har två månader för fix i stället för en innan julen. 

Tilltaget uppskattas av hela familjen med man och tre söner, troligen:

– Min tonåring tycker förstås att det bara är töntigt säger han, men jag tror han egentligen tycker att det är mysigt ändå. Vi bakar pepparkakor och det gillar han nog, säger Alexandra Malmqvist Olsson. 

För att hålla koll frågar de sin mamma när det är dags att börja. 2021 är det 7 november som gäller – tre veckor före första advent alltså.

Firandet har spridit sig till andra som älskar julen

Det tidiga julfirandet har spridit sig även utanför familjen. På Instagram finns flera inlägg från förra årets noventsfirare under hashtagen #novent. Eftersom det finns något på spanska som heter novent använder sig Alexandra dock av ordet novent och vilket år det är, #novent2020 och #novent2021 alltså. Och numera är alltså novent även ett riktigt ord, enligt Institutet för språk och folkminnen.

– Jag har skrivit om det här på mitt Instagram och det är flera som har hakat på. Det tycker jag är roligt. Folk vill ha en ursäkt att flytta fram julen och ha mysigt i november!

LÄS MER: Julpynta tidigt – och bli mycket lyckligare

LÄS MER: Julpyssel för barn! Roliga tips för alla åldrar