Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Nissedörr har blivit den nya adventskalendern i många hem. För ett par år sedan blev det så stort att flera butiker sålde slut på nissedörrar . Foto: Instagram: @nisseflyttarin

Nissedörr, nissebrev och nissebus – här är julens måste för alla barn

Att ha en nissedörr hemma i december har blivit väldigt populärt.

En nisse har flyttat in och plötsligt händer konstiga saker hemma.

Här får du reda på allt om nissedörrar, appen där tomtenissen visar sig, hur du kan pyssla ihop en egen nissedörr – och får exempel på roliga nissebrev att skriva till barnen.

Vill du göra tiden fram till julafton magisk och förväntansfull för barnen? Då är en nissedörr perfekt! Det bästa är att du väljer själv hur mycket energi du vill lägga på det. Kanske händer något vid nissedörren på helgen eller varje advent, kanske lämnar nissen en present ibland, kanske skriver nissen ett brev till barnen varje dag – eller kanske går du all in och fixar och pysslar så att nissen har busat eller lämnat spår efter sig varje morgon. Oavsett kommer barnen garanterat tycka att det är spännande och längta till nästa spår av tomtenissen.

Nissedörr – vad är det?

En nissedörr är en liten dörr som sätts upp ovanför golvlisten, ofta tillsammans med en stege upp till dörren, en liten brevlåda intill och kanske en julgran, släde och något annat utanför dörren. Allt i miniatyr förstås. Nissedörr kommer från den amerikanska traditionen ”Elf on the shelf”, där nissen gömmer sig och dyker upp på en ny plats varje morgon.

Konceptet är så här: En nisse har flyttat in. 1 december eller första advent är vanliga inflyttningsdatum. Nisse bor bakom nissedörren men syns aldrig till. Däremot lämnar han spår efter sig, ofta varje morgon, i form av bland annat brev, presenter och oskyldiga små bus – hela vägen fram till jul.

https://www.instagram.com/p/B41hfXDjHJp/?utm_source=ig_embed%3Fhidecaption%3Dtruehttps://www.instagram.com/p/CVOHS42ol__/

Nissehyss eller nisseuppdrag

Vissa nissar gör små roliga bus varje dag. Här hittar du 24 tips på roliga hyss!

Var kan man köpa en färdig nissedörr med stege och tillbehör?

Att ha en nissedörr hemma har blivit väldigt populärt – så numera går det att köpa nissedörrar i olika utformanden i flera butiker. Det finns budgetvarianter, liksom lite lyxiga varianter. Ofta köper man ett färdigt set med dörr, stege, brevlåda, gran med mera, men det finns också set där man får måla sina egna prylar till nissedörren. Dessutom går det att köpa separata miniatyrprylar till nissen, såsom bakset, kastruller, släde, skidor och mycket mer. Nissedörrar går att köpa hos till exempel Rusta, Panduro och Adlibris.

Numera finns mängder av fina färdiga nissedörrar att köpa i olika butiker. För den som hellre knåpar ihop en egen nissedörr finns flera kit att köpa. Foto: Sanna Lindberg / Rusta

Hur gör man en egen nissedörr? Smarta och lätta tips! (Använd glasspinnar!)

Det går förstås att göra en egen nissedörr och få den som man vill, i stället för att köpa en färdig. Och det behöver inte vara särskilt avancerat. Du kan använda nästan vad som helst – exempelvis papp, trä, trolldeg eller glasspinnar. Trolldeg är bra att använda för att göra små tillbehör som träskor, en stol till nissen eller kanske en släde. Det finns flera hemsidor med steg för steg-guider till hur du pysslar ihop en nissedörr.

Hur sätter man upp och fäster nissedörren?

Nissedörren sätts oftast upp på golvlisten. Den fästs lättast med häftmassa. I färdiga set med nissedörr, stege, brevlåda och så vidare följer det ofta med häftmassa som ska hålla upp de små sakerna.

Tips och exempel på nissebrev

Många skriver nissebrev, alltså ett brev som nissen lämnar vid dörren till barnen. Det kan vara en hälsning, en ledtråd på ett bus som nissen gjort under natten eller ett uppdrag som barnen ska göra.

Ibland är det svårt att komma på 24 brev från nissen. Då kan du ta hjälp – titta i våra tre klipp nedan så får du tips på brev och bus hela vägen till julafton. Det finns också sajter som har gratis nissebrev att ladda ner, och den som vill ha lite finare kvalitet kan också köpa nissebrev och få färdigtryckta brev hemskickade.

App till nissedörr – Santa Spy Cam

Hos de flesta är nissen osynlig och kommer bara fram på natten när barnen sover. Men med appen Santa Spy Cam går det att ”bevisa” för barnen att nissen faktiskt har varit på besök under natten. I appen finns flera animerade nissar och tomtar som man kan klippa in på en bild som man tagit på sin nissedörr. Sedan är det bara att visa bilder och filmer för förvånade barn.

Nissedörr till halloween

En del sätter upp sin nissedörr redan till halloween och låter nissebusen vara av den läskigare sorten. Här hittar du tips och inspiration till att halloweenpynta nissedörren – och ett gäng läskiga nissebus!

Se även: