Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Jul

Publicerad 19 dec 2017 19:00

Mandelmann: "Roligare att koka knäck än att städa"

"Inför jul ska man göra så mycket man hinner och har lust med. Det är roligare att koka knäck än att städa", säger Marie Mandelmann.

"Inför jul ska man göra så mycket man hinner och har lust med. Det är roligare att koka knäck än att städa", säger Marie Mandelmann.

1/2

Foto: Jorgen lindskog

Marie och Gustav leder  Mandelmann leder TV4:s julaftonsfirande.

Marie och Gustav leder Mandelmann leder TV4:s julaftonsfirande.

2/2

Foto: TV4

De ser julen som en chans att ta det lite lugnare - och kokar hellre knäck än julstädar. Marie och Gustav Mandelmann har gjort succé med sina tv-program om livet som självhushållande bönder på gården Djupadal. Vi fick en pratstund med Marie Mandelmann inför julstöket.

Vad händer på gården just nu? 

– Gustav är ute och samlar in djuren, de ska bo närmare huset nu över vintern så att det blir lättare att utfordra dem. Själv försöker jag bli frisk från min snuva.

LÄS OCKSÅ: Eric Saade: "Jag älskar att kolla på fotboll när jag badar" 

Vad är julstämning för er?

– Jul är en tid när man får ta det lugnt! Annars är det ju fullt ös hela hösten. Men när man väl har fått in allt i ladorna och bunkrat upp kan man sätta sig ner, läsa en bok och umgås. Vi brukar ha julfrukost på gården med grannar och vänner. Folk tar med sig musikinstrument och vi dansar runt granen. Det brukar bli en riktig fest utan att det behöver bli så pretentiöst. Folk kan komma i morgonrock!

Familjen Mandelmann som vi är vana att se dem – hemma på gården Djupadal på Österlen.

Foto: Lasse Svensson

Ni är ju självhushållare - gör ni julklapparna själva också?

– Nja, 17-åriga sonen är inte alltid så intresserad av det jag gjort, så vi har bestämt en budget på 300 kronor var. Men var och en får ge en present till en familjemedlem, så att alla får något. Det kan vara en bok eller material att göra något av själv. Eller så bakar vi kakor. Gustav älskar kakor.

I år ska ni fira jul med tv-tittarna, hur känns det?

– Vi är fortfarande överrumplade över all uppskattning fån tittarna och priserna på Kristallen-galan. Just nu tänker vi nog att det är märkligt att folk inte tröttnar på oss. Vi är ju bara de vi är. Samtidigt är det väldigt roligt!

LÄS OCKSÅ: Hemma hos Uno Svenningsson är tv:n viktigast 

Vad har ni gjort med Kristallen-pokalerna?

– Just nu står de i fönstret. Men de är faktiskt finast utomhus, så de kan kanske bli en vacker trädgårdsinstallation till sommaren.

Lyckas ni undvika att stressa?

– Det går upp och ner. Själv blev jag mest stressad av mitt Facebook-konto. Jag var tvungen att stänga ner för att jag helt enkelt inte hann med. Jag tror på att försöka ingå ett avtal med sig själv om hur mycket tid man ska ägna åt sociala medier. 

Av: Nina Sederholm