Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Klä granen – en av julens höjdpunkter! Här tipsar vi om hur du får granen fint pyntad.
Klä granen – en av julens höjdpunkter! Här tipsar vi om hur du får granen fint pyntad.
Klä granen – en av julens höjdpunkter! Här tipsar vi om hur du får granen fint pyntad.
Klassisk och avskalad julgran där mycket av trädet syns är populärt.
Klassisk och avskalad julgran där mycket av trädet syns är populärt.
Klassisk och avskalad julgran där mycket av trädet syns är populärt.
1 AV 2
Klä granen – en av julens höjdpunkter! Här tipsar vi om hur du får granen fint pyntad.
Foto: Istock
2 AV 2
Klassisk och avskalad julgran där mycket av trädet syns är populärt.
Foto: CARINA OLANDER

Klä granen! Tips för en perfekt pyntad julgran

Hur klär man en gran snyggt egentligen?

Det finns flera sätt. Antingen kan man bestämma sig för en stil eller ett färgtema och köra stenhårt på den – eller så låter man barnen gå all in med smällkarameller och diverse mer eller mindre fint julgranspynt för en riktigt personlig gran.

Oavsett finns det några steg att följa och tips att tänka på för en fint pyntad julgran.

Alla vill väl ha en perfekt julgran? Då menar vi inte perfekt på ett specifikt sätt, utan perfekt för dig – oavsett om du väljer att pynta med bara vitt och beige eller om din julgran får allt från halmpynt och glittriga julgranskulor till porslinsrobotar och barnens förskolepyssel. Men för att bli perfekt finns ändå några grundregler.

För det första gäller det att hitta en julgran du gillar. Är det en klassisk svensk rödgran, en pampig kungsgran eller kanske en minigran? Det finns flera sorters granar att välja bland. För det andra behöver du sköta om din gran på rätt sätt, för inget julgranspynt är så magiskt att det kan rädda en gran som tappat alla barr på en vecka.

Ett knep för att få en fin julgran är att matcha den färg- eller stilmässigt med den övriga inredningen. Foto: JONAS LUNDBERG

När klär man granen?

Vissa klär granen strikt dagen före julafton, medan andra tycker att det är dags vid lucia eller redan till först advent för att hinna njuta av granen så länge som möjligt. Inget är fel, forskning har till och med visat att den som börjar pynta tidigt blir lyckligare. Men tar du in din gran tidigt gäller det att sköta om den så att den håller sig fin hela vägen till jul.

Hur pyntar man en julgran?

Att klä julgranen är för många ett näst intill heligt tillfälle förknippat med mys och mycket julstämning. I verkligheten kan det även bli ett riktigt stressmoment när julgransbelysningen är trasslig och den ärvda julkulan kraschar i golvet och familjen blir osams eftersom någon tänker less is more och någon annan inte har någon känsla alls. Men ta det lugnt! Det finns både bättre och sämre sätt att pynta en gran på. Börja med planeringen – hur vill du att granen ska se ut? Gör sedan allt i rätt ordning så sparar du både tid och tålamod och får en vacker gran i fridens tecken.

Att pynta granen kan vara en av de roligaste förberedelserna för jul. Foto: Istock

1. Välj rätt julgransfot till granen

Julgransfoten är viktig – fel fot gör nämligen inte att granen inte står stabilt. Tänk därför på att välja en julgransfot som passar den storlek på gran du har tänkt dig, så att det till exempel inte blir en fot som inte klarar en hög gran.

Se till att granen är rak innan du fixerar den i foten. Därefter kan du fylla på med vatten. Glöm inte eventuell julgransmatta!

2. Vilken julgransbelysning ska jag ha?

När granen är på plats börjar det roliga – att klä den. Börja med julgransbelysningen! Många julgransslingor har en rund ring att trä över granens topp, men har den inte det är regeln att alltid börja från toppen och därefter gå runt granen sakta nedåt. Kom ihåg att se till att änden är närmast eluttaget. (Det kan du lösa genom att snurra på granen.) Behöver du köpa ny belysning gör du bäst i att välja en med grön sladd om du inte vill att den ska synas – eller sladdlösa ljus, vilket kanske är det finaste för att sippa se sladden.

Placera ljusen en bit in på grenen, så får granen ett fint djup när den lyser.

4. Pynta! Hänga upp julgranspynt

Det är nu du ska pynta i stilen du tänkt dig. Klassisk med mycket rött, amerikanskt ”more is more” eller kanske en frostig gran med mycket silver? Vill du ha en gran som inte känns för spretig i sitt utseende kan du sortera ditt pynt i ungefär tre olika storlekar och max tre olika färger. Genom att göra så får du en gran som inte känns för rörig, utan som i stället ger en känsla av att allt hänger ihop.

5. Glitter – eller i stället för glitter i granen

När det kommer till glitter gäller samma sak som med belysningen – börja uppifrån och jobba dig nedåt i granen, om det är en klassisk glittergirlang. Glitter i form av lametta blir också väldigt fint och stämningsfullt i granen, häng upp glittret längst ut på grenarna.

Vill du ha något annat än klassiskt glitter kan du ha till exempel en fin girlang i papper, en med små kulor eller vimplar, en gammeldags girlang med svenska flaggor eller kanske en girlang med torkade apelsinskivor?

6. Stjärnan som passar bäst

Grädden på moset, kronan på verket eller pricken över i:et – nu är det dags att toppa granen! Välj något som matchar resten av julgranen, en julgransstjärna, spira eller rosett blir fint. Tänk också på att storleken på den är viktig, den ska inte tynga ner granen eller nudda taket. Att helt skipa stjärna är också fint, beroende på om du vill ha en avskalad gran eller inte.

En klassisk och enkel svensk gran med långa ljus, röda kulor och lite glitter. Foto: Camilla Isaksson
En stjärna eller spira i toppen på granen blir vackert. Foto: Camilla Isaksson
Den här granen är bland annat pyntad med band, rosetter och tygblommor. Foto: CAMILLA ISAKSSON
I stället för julgransmatta – ett tåg som kör runt granen. Foto: Michael Förster

Teman till en snyggt pyntad julgran

Minimalistiskt: Låt granen visa sitt gröna jag och klä den ytterst sparsmakat. Lite ljus eller en vimpel och några enstaka hängen räcker.

 

Naturligt: Satsa på en gran i mjuka, ljus toner och pynt av trä, halm och papper.

 

Amerikanskt: Gå all in med en gran fullproppad av pynt, som änglar, stora kulor och rosetter.

 

Klassisk svensk: Rött, guld och halmprydnader, kanske några svenska flaggor i en vimpel eller lite klassiskt glitter.

 

Fruktig gran: Det här är en stil som kan bli riktigt fin. Pryd granen med apelsinskivor, häng upp knippen med kanelstänger, lägg eukalyptuskvistar på grankvistarna och trä ett pärlband av rönnbär runt granen.

 

Frostigt vitt: Klä granen i enbart vita och krämiga toner. Den som vill kan även spreja fejksnö på grenarna för en ännu frostigare känsla.

 

Trendig gran: Trendigaste julgranen 2022 måste väl ändå vara den utan nyinköpt julpynt? En ekologiskt närodlad gran (alternativt plastgranen du redan använt i många år) med julgransbelysning och pynt du redan har hemma.

LÄS MER: Maxad jul! Influencern Lisa har fyra julgranar

Se även: