1 AV 2
Nu är december här och vi är många som längtar efter att få pynta julgranen.
Foto: Getty Images
2 AV 2
Gör allt i rätt ordning så slipper du stress, irritation och bråk!
Foto: Getty Images

Klä granen som ett proffs – 6 enkla steg

December är här och vi ser fram emot att pynta granen.

Det kan bli ett stressmoment om man gör det på fel sätt.

Gör allt i rätt ordning så slipper du stress och irritation!

December månad är här och nu går tiden fort. Det ska julpyntas, tändas ljus, drickas glögg, slås in paket och kanske det viktigaste: julgranen ska kläs. Det enda som skiljer oss åt är när vi väljer att ta hem och in en gran, och om den är äkta eller plast.

LÄS OCKSÅ: Julstrumpan gör världssuccé – gjord av det svenskaste vi har 

Foto: Getty Images

Julgranspyntandet är förknippat med mys och härlig stämning men i verkligheten kan det bli ett verkligt stressmoment där vi till och med, om inte blir osams i alla fall blir irriterade. För det finns både bra och sämre sätt att pynta granen på. Om du gör det i rätt ordning sparar du både på tid, tålamod och onödiga tjafs. Och får en vacker gran i fridens tecken.

Följ de här magiska stegen så kommer allt gå som en dans:

1. Julgransfoten

Det allra första man måste se till är att granen är rak innan man fixerar den i foten. Fyll därefter på med friskt vatten. Glöm inte julgransmattan, och att vattna regelbundet.

LÄS OCKSÅ: Så undviker du en barrande julgran – expertens tips  

Foto: Getty Images

2. Belysningen

Här är regeln att man börjar från toppen och går därefter runt granen sakta nedåt. Kom ihåg att se till att änden är närmast elkontakten. Det löser du annars enkelt genom att snurra på granen. Vill du att belysningen ska framhävas mer kan du skaffa en kamouflerad/grön sladd. I dag finns dessutom sladdlös belysning till granen, kanske det allra finaste för att slippa den trista sladden.

LÄS OCKSÅ: Julstrumpan som blev en vinstrumpa – succé hos vinälskaren

3. Girlanger/glitter

Precis som med belysningen börjar du uppifrån och arbetat dig nedåt. 

Foto: Getty Images

4. Dekorationerna

Det här är det som är roligast och även ger möjlighet att skapa en egen personlig gran. Enfärgat, mixat, kulor blandat med annat, eller varför inte hänga upp något helt annat eller oväntat... som till exempel leksaker eller köksredskap? Men vill du skapa en känsla av att allt hålls samman ska du välja i max tre olika färger och storlekar, exempelvis klassiska julgranskulor som inte går i för många färger.

LÄS OCKSÅ: Knasigaste julgranarna – få inspiration 

5. Stjärnan

Foto: Getty Images

Sist av allt, kronan på verket och pricken över i:et är så klart stjärnan eller spiran. 

6. Kjolen/klapparna

Det har blivit populärt att gömma stammen längst ned med en så kallad ”trädkjol”. Vill du inte köpa en kan du antingen sy en själv eller helt enkelt dra runt några fårskinn eller en bit säckväv. Därefter placerar du ut julklapparna på mattan under. 

Källa: My Domaine