Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 4
Del 2 av 3: Ett hyss varje dag till julafton – vi har samlat 24 tips
2 AV 4
Nissedörr har blivit den nya adventskalendern i många hem. För ett par år sedan blev det så stort att flera butiker sålde slut på nissedörrar .
Foto: Instagram: @nisseflyttarin
3 AV 4
Nissedörrarna fungerar som en julkalender, där nissen kan ge små presenter, skriva brev eller göra bus.
Foto: Instagram: @nissenflyttarin
4 AV 4
För den som hellre knåpar ihop en egen nissedörr i stället för att köpa en färdig finns flera kit att köpa.
Foto: Mats Liljedahl / Rusta

24 tips på roliga nissebus i jul – så skapar du magi för barnen

Att ha en nissedörr hemma i december har blivit väldigt populärt.

En nisse har flyttat in och plötsligt händer konstiga saker hemma.

Här får du reda på allt om nissedörrar, appen där tomtenissen visar sig – och får tips på 24 roliga nissebus för både små och äldre barn!

Vill du göra tiden fram till julafton magisk och förväntansfull för barnen? Då är en nissedörr perfekt! Det bästa är att du väljer själv hur mycket energi du vill lägga på det. Kanske händer något vid nissedörren på helgen eller varje advent, kanske skriver nissen ett brev till barnen varje dag – eller kanske går du all in och fixar och pysslar så att nissen har busat eller lämnat spår efter sig varje morgon. Oavsett kommer barnen garanterat tycka att det är spännande och längta till nästa spår av tomtenissen.

Nissedörr – vad är det?

En nissedörr är en liten dörr som sätts upp ovanför golvlisten, ofta tillsammans med en stege upp till dörren, en liten brevlåda intill och kanske en julgran, släde och något annat utanför dörren. Allt i miniatyr förstås. Nissedörr kommer från den amerikanska traditionen Elf on the shelf, där nissen gömmer sig och dyker upp på en ny plats varje morgon.

Konceptet är så här: En nisse har flyttat in. 1 december eller första advent är vanliga inflyttningsdatum. Nisse bor bakom nissedörren men syns aldrig till. Däremot lämnar han spår efter sig, ofta varje morgon, i form av bland annat brev, presenter och oskyldiga små bus – hela vägen fram till jul.

https://www.instagram.com/p/B41hfXDjHJp/?utm_source=ig_embed?hidecaption=true

Var kan man köpa en färdig nissedörr med stege och tillbehör?

Att ha en nissedörr hemma har blivit väldigt populärt – så numera går det att köpa nissedörrar i olika utformanden i flera butiker. Det finns budgetvarianter, liksom lite lyxiga varianter. Ofta köper man ett färdigt set med dörr, stege, brevlåda, gran med mera, men det finns också set där man får måla sina egna prylar till nissedörren. Dessutom går det att köpa separata miniatyrprylar till nissen, såsom bakset, kastruller, släde, skidor och mycket mer. Nissedörrar går att köpa hos till exempel Rusta, Panduro och Adlibris.

Hur gör man en egen nissedörr? Smarta och lätta tips! (Använd glasspinnar!)

Det går förstås att göra en egen nissedörr och få den som man vill, i stället för att köpa en färdig. Och det behöver inte vara särskilt avancerat. Du kan använda nästan vad som helst – exempelvis papp, trä, trolldeg eller glasspinnar. Trolldeg är bra att använda för att göra små tillbehör som träskor, en stol till nissen eller kanske en släde. Det finns flera hemsidor med steg för steg-guider till hur du pysslar ihop en nissedörr.

LÄS MER: Så enkelt gör du egen trolldeg

Hur sätter man upp och fäster nissedörren?

Nissedörren sätts oftast upp på golvlisten. Den fästs lättast med häftmassa. I färdiga set med nissedörr, stege, brevlåda och så vidare följer det ofta med häftmassa som ska hålla upp de små sakerna.

Tips och exempel på nissebrev

Många skriver nissebrev, alltså ett brev som nissen lämnar vid dörren till barnen. Det kan vara en hälsning, en ledtråd på ett bus som nissen gjort under natten eller ett uppdrag som barnen ska göra.

Ibland är det svårt att komma på 24 brev från nissen. Då kan du ta hjälp – titta i våra tre klipp i den här artikeln så får du tips på brev och bus hela vägen till julafton. Det finns också sajter som har gratis nissebrev att ladda ner, och den som vill ha lite finare kvalitet kan också köpa nissebrev och få färdigtryckta brev hemskickade.

App till nissedörr – Santa Spy Cam

Hos de flesta är nissen osynlig och kommer bara fram på natten när barnen sover. Men med appen Santa Spy Cam går det att ”bevisa” för barnen att nissen faktiskt har varit på besök under natten. I appen finns flera animerade nissar och tomtar som man kan klippa in på en bild som man tagit på sin nissedörr. Sedan är det bara att visa bilder och filmer för förvånade barn.

LÄS MER: Adventskalender 2021 – här hittar du årets finaste julkalendrar för vuxna 

Tips på 24 nissebus för både stora och små barn – ett hyss för varje dag fram till julafton

Varje morgon (eller så ofta man vill eller orkar) har nissen gjort något bus eller hyss hemma – eller kanske lämnat ett brev. Det är förstås roliga saker saker som barnen kommer skratta åt. Bara fantasin sätter gränser! Här är 24 idéer till bus – de räcker för varje dag från 1 december hela vägen fram till julafton. Behöver du ännu fler tips? Då har vi ytterligare 24 idéer, titta bara i videoklippen i artikeln! Busen kan förstås anpassas efter barnens ålder.

1. En nisse har flyttat in! Han har skrivit ett brev till barnen där han berättar att han hoppas att det är okej att han får bo här ett tag. Som tack har han tejpat upp en hage inomhus där barnen kan roa sig ett tag.
2. Nissen har målat ansikten på clementiner.
3. Nisse har färgat mjölken röd i mjölkpaketet. Barnen kommer bli jätteförvånade! (Använd röd hushållsfärg som går att förtära!)
4. Den här morgonen har nissen gjort en bilbana på golvet – av frystejp.
5. Gosedjuren har tagit på sig barnens kläder! Underkläderna är på huvudet, strumporna på tassarna...

Varför inte busa till det med en annorlunda snögubbe? Foto: Instagram: @nissenflyttarin

6. Nisse har gjort en tokig snögubbe. Av toalettpappersrullar, morot, plastögon och en tomteluva.
7. I dag har nissen bestämt att barnen ska få baka pepparkakor! Nisse har redan tjuvstartat, så det ligger lite mjöl och pepparkaksformar på köksbordet.
8. I dag får barnen bestämma middagen, har Nisse skrivit i ett brev.
9. Nu har Nisse busat rejält. Fil är uthällt på köksgolvet. I filen sitter russin som föreställer knappar, en liten morotsbit som näsa och ett par ögon – nissen har visst gjort en snögubbe påett nytt sätt.
10. Adventsljusstaken har inga ljus. Nisse har bytt ut ljusen till morötter.

LÄS MER: Julpyssel för barn! Tipsa för alla åldrar

Vad har nissen haft för sig här? Foto: Instagram: @nissenflyttarin

11. Nisse har lekt snöbollskrig under natten (små bollar av papper ligger på golvet).
12. I natt har nissen har kokat tomtegröt, så i dag får hela familjen grötfrukost.
13. Luciamorgon! Favoritgosedjuren har plötsligt glitter i håret och står på rad, redo att gå luciatåg.
14. Nisse har packat en ryggsäck för utflykt för hela familjen.
15. I natt har visst Nisse varit ute på en skidtur i köket – det är skidspår i mjöl på golvet!
16. Nissen har hjälpt barnen med kläderna den här morgonen och lagt ut kläder på golvet, utlagt som de ska sitta på kroppen.
17. Nisse har varit uppe och läst hela natten och har ställt upp alla husets pixiböcker på en rad.
18. Nisse har bytt ut toalettpappret mot luciaglitter!

Torka sig med glitter...? Kanske något till lucia? Foto: Instagram: @nissenflyttarin

19. Skattjakt! Nisse har gömt en skatt (kanske ett russinpaket) och har ritat en skattkarta till barnen.
20. Alla julkulor från granen är borta! Nissen har gömt dem.
21. Nisse tyckte att barnen behövde lite extra god frukost i dag och har stekt (godis)ägg till frukosten!
22. Nu verkar nissen verkligen längta till julafton och dans kring granen. Han har nämligen ställt skor runt julgranen!
23. Hoppsan! Nissen har klätt julgranen med blöjor?!
24. Nissen har skrivit ett brev till barnen där han tackar för att han fått bo hos familjen i år men att det nu är dags att flytta tillbaka till Nordpolen. Han skriver att han kommer sakna barnen och hoppas att de gillat alla bus. (Utanför nissens dörr har han lagt en var sin julklapp till barnen.)

På Instagramkontot @nissenflyttarin och @nissekalendern finns massor av bra tips på nissebus!

LÄS MER: Alla tips du behöver för att göra en egen paketkalender 

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med årets pepparkakshus