Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Att göra en paketkalender till barnen eller sin partner är roligt – och ganska tidskrävande! Spara tid genom att låta oss komma på innehållet.Att göra en paketkalender till barnen eller sin partner är roligt – och ganska tidskrävande! Spara tid genom att låta oss komma på innehållet.Att göra en paketkalender till barnen eller sin partner är roligt – och ganska tidskrävande! Spara tid genom att låta oss komma på innehållet.
1 AV 2
Ett enkelt och fint pyssel i juletid
2 AV 2
Att göra en paketkalender till barnen eller sin partner är roligt – och ganska tidskrävande! Spara tid genom att låta oss komma på innehållet.
Foto: Shutterstock

Saker att lägga i paketkalendern – till både barn och vuxna

Vad ska man lägga i en paketkalender egentligen?

Leksaker, småsaker, aktiviteter, uppdrag – det finns massor att göra som både blir billigt och roligt.

Här har vi tips och förslag på saker att ha i paketkalendern, innehåll som passar både småbarn, äldre barn, ungdomar och vuxna.

Fler och fler både gör och vill ha en paketkalender (även kallad julklappskalender eller paketadventskalender) med ett paket bakom varje lucka, 24 presenter alltså. Det finns mängder av färdiga adventskalendrar att köpa, men många vill göra en egen adventskalender till sina barn eller sin partner.

Det behöver inte kosta mycket pengar med en paketkalender. Med lite fantasi går det att komma billigt undan. Och egentligen är det ju inte värdet som räknas, det är själva upplevelsen att få gå till kalendern och öppna ett nytt paket varje dag. Här får du tips och idéer för både barn och vuxna när det kommer till billiga presenter, leksaker och småsaker att stoppa i. Och du, kom ihåg att du kan gå till en second handbutik för att handla!

Roliga idéer till innehåll i paketkalendern

Köp saker som hör ihop och kan delas upp i två eller fler paket, till exempel en docka i ett och dockkläder i ett annat.
Låt paketkalendern ha ett tema. Kanske 24 pyssliga paket – lim, glitterfärg, piprensare, sax, glasspinnar, knappar, paljetter och så vidare. Eller öl för den vuxna ölälskaren – ett ölglas bakom första luckan och olika ölsorter i resten.
Gör paketkalendern till en del av en julklapp på julafton. Till exempel lego som ska byggas ihop. I varje lucka får barnet en eller några nya bitar. Det här blir spännande under hela december för att se vad det ska bli och på julafton blir hela samlingen komplett, med manual och allt.
Låt varje dag bli en skattjakt – ärligt talat kul även för vuxna. Man får helt enkelt leta efter paketet. Perfekt för dig som inte orkar pyssla ihop själva kalendern.

Tips på billiga, roliga och bra småsaker att lägga i paketkalender för barn

Saker som barnet ändå kan tänkas behöva:
Hårspännen/hårsnoddar
Reflex
Underkläder eller strumpor
Vantar
Tandborste
Målarbok
Kritor/tuschpennor
Penna och skrivbok
Plåster

En paketkalender behöver inte innehålla många dyra eller stora prylar. En chokladbit kan räcka en dag!En paketkalender behöver inte innehålla många dyra eller stora prylar. En chokladbit kan räcka en dag!En paketkalender behöver inte innehålla många dyra eller stora prylar. En chokladbit kan räcka en dag!
En paketkalender behöver inte innehålla många dyra eller stora prylar. En chokladbit kan räcka en dag! Foto: Shutterstock

Roliga och billiga småsaker:
Serietidning
Tablettask
Marsipangris
Badskum eller badbomb
Badanka eller annat till badet
Ett paket russin
Låtsastatueringar
Roliga sudd
Studsboll
Fotbollskort/spelkort
Slime (så här gör du eget)
Jojo
Litet gosedjur
Leksaksbil
Vantar
Lego
Biobiljetter
Såpbubblor(så här gör du egna såpbubblor)
Klistermärken
Fin/rolig tvål (så här gör du egen)
Smågodis
Pyssel

Uppdrag och aktiviteter i paketkalendern

Har du tröttnat på saker och inte har någon lust att ge bort 24 mer eller mindre onödiga småprylar? Då är det en bra idé att ha en aktivitet eller uppdrag bakom luckorna. Här är några tips!

Gå till badhuset
Baka chokladbollar
Baka pepparkakor eller lussebullar
Bestämma maten
Skriva ansökelista
Spela ett roligt spel
Ha en mysig filmkväll
Bygga hinderbana
Slå in julklappar
Gå till en ny lekpark
Gå på museum
Gör egen glass
Ha en pysselförmiddag
Äta baklängesmiddag – desserten först och förrätten sist
Göra julgodis
Klä granen
Säga någonting snällt till någon
Göra något snällt för någon
Hjälpa en kompis med något

Idéer på prylar till paketkalender för vuxna (kanske till pojkvän eller flickvän?) 

Biobiljett
Marsipangris
Öl (om mottagaren älskar öl kan du göra en kalender med bara olika sorters öl)
Te/kaffe
Trisslott
Kärlekshälsningar (kanske en för varje dag?)
Fin choklad – kanske en kalender med bara choklad, olika bitar eller chokladkakor varje dag
Smågodis
Pocketbok
Fina pennor
Upplevelser: Spadag, restaurangmiddag, få sin favoritmiddag, ”i dag fixar jag allt med barn och mat, du kan ta det lugnt”

Se även: