1 av 3: Så här enkelt fixar du julkransen sjlälv
2 av 3: Skapa julstämning med gröna blad, kryddväxter, mossa, kvistar och granris. Foto: Sonja Dahlgren
3 av 3: Passa på att ta in naturen, bind en härlig krans att hänga på dörren och piffa till dukningen med grönt. Foto: Sonja Dahlgren

Pynta och dekorera med kvistar och grönt

Skapa julstämning med gröna blad, kryddväxter, mossa, kvistar och granris.

Passa på att ta in naturen, bind en härlig krans att hänga på dörren och piffa till dukningen med det som står kvar i örtagården.

Att pynta behöver inte vara speciellt svårt. Ta det du hittar i trädgården eller i skogen – kvistar, mossa och gröna blad blir vackert både på bordet och i fönstret!

1. Bind en fin julkrans

Foto: Sonja Dahlgren

Välkomna besökare med en krans som piffats med vacker brysselkål och rödlök. Köp en buxbomskrans och linda fast några kvistar vinterbär med spoltråd. Trä tjock ståltråd genom kål och lök, stick ståltråden genom kransen och tvinna fast. Häng i några grankottar som en pendel på kransen.

2. Ta in naturen

Foto: Sonja Dahlgren

Gå på skattjakt i trädgården och skogen och plocka in vackert vintergröna blad, tallris, mossa och pinnar med lav. Naturen är full med vackra former och härliga strukturer, njut av dem även när vi är inomhus till julen.

3. Duka med blad

Foto: Sonja Dahlgren

Med hjälp av ett par kvistar från trädgården skapar du ett konstverk för gästerna. Duka med udda tallrikar och glas, lägg till en vacker linneservett och låt ett knippe med rosmarin och ormbunke kröna varje kuvert. Vackert och väldoftande.

LÄS MER: Här hittar du massor av roligt, fint och enkelt julpyssel

4. Tall i burk

Foto: Sonja Dahlgren

Leta i naturen efter små tallplantor. Dra upp hela skott med rötterna, skölj av jorden och ställ det lilla miniträdet i en glasburk – både dekorativt och trendigt.

5. Plantera i korgen

Foto: Sonja Dahlgren

En plantering med vita hyacinter och mycket grönska blir både fint och praktiskt i en korg med handtag. Hyacinterna trivs lika bra inne som ute på trappen och kan flyttas runt. Lyft upp löken med jord från plastkrukan och bädda in i mossa som håller fukten. Stick ner grankvistar runt om.

6. Sötaste minigranen

Foto: Sonja Dahlgren

Plocka in en söt sockertoppsgran i en enkel zinkkruka och låt den förgylla fönsterbrädan. En festlig girland tillverkas enkelt genom att vika washitejp dubbel på ett snöre och klippa till små vimplar.

7. Doft av rosmarin

Foto: Sonja Dahlgren

Rosmarin fortsätter att stå fint året runt i frostfria utrymmen och är perfekt att ta in i juletid. På mossa blir några grenar en väldoftande ljusmanschett, eller gör en minikrans som får pryda små klappar eller placeringskort. Doften är ljuvlig!

LÄS MER: Här är fler tips på hur du binder vackra julkransar

LÄS MER: Behöver du julklappstips? Här hittar du massor av inspiration

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!