Proffsen: Så bakar du det häftigaste pepparkakshuset
Slott, tågstation och herrgård ... bara fantasin sätter gränser när pepparkaksproffsen Ellen och Marja sätter i gång med sina årliga husbyggen.
Här delar de med sig av sina bästa tips!
Ellen Hansson har sedan barnsben bejakat sin kreativa ådra på olika sätt, och när det kommer till hennes årliga byggen av pepparkakhus släpper hon loss totalt.
- Att bygga pepparkakshus är mysigt och skapar julstämning, dessutom blir det lite av en inredningsdetalj när det är klart. Men visst känner jag att jag måste toppa mig själv varje år ..., säger Ellen.
Ellen Hansson
Ålder: 29. Familj: Sambon Per, 35, och barnen Henry, 5, och Ivan, 1.
Bor: I Orust.
Gör: Är frisör, men just nu föräldraledig.
Instagram: @ellen.hanssons
Förra året påbörjade hon pepparkaksbygget bara en dag efter att hon kommit hem från BB med yngsta sonen Ivan.
- Både jag och min sambo var hemma, så det var helt perfekt!
Dela upp bygget på flera dagar
Med stor detaljrikedom och minutiöst planerande är det spektakulära små byggnader hon lyckas få till.
- Att bygga ett hus tar några dagar, och det gäller att lusten finns där också.
Att stressa är nämligen ingen idé, menar Ellen, som har hittat ett upplägg som funkar:
- Första dagen skissar jag på mallarna och bakar husets alla delar, en annan dag gör jag detaljer och spritsar fönster innan jag till sist monterar ihop huset.
Stilrena konstruktioner och detaljrika spritsningar har varit genomgående teman på Ellens hus. I år funderar hon däremot på att satsa på något annorlunda.
- Något lite mer färgglatt och lekfullt vore kul för barnens skull.
Ellens tips när du ska bygga pepparkakshus:
Spritsa och dekorera husets alla sidor liggande, låt sedan torka ordentligt innan du monterar ihop väggarna. Om du spritsar när huset står upp är risken stor för att kristyren rinner.
Stressa inte, då är risken stor för att det kollapsar.
Vill du baka alla delar själv? Tänk på att degen blir mycket större och tjockare än vad skisserna är. När du bakat delarna, lägg dem på en sval yta och lägg en tyngd ovanpå, som en skärbräda, annars böjer sig kakkanterna när de kommer ut från ugnen.
Ellens kristyr för att dekorera pepparkakshus:
Du behöver:
1 rumstempererad äggvita
Cirka 300 g florsocker utan stärkelse
1 tsk pressad citronsaft
Gör så här:
1. ”Slå sönder” vitan i ett par sekunder innan du siktar i florsocker. Rör för hand eller med degkrokar.
2. När du fått en mjuk slät kristyr, häll i citronsaft.
3. Fyll på med mer florsocker tills du fått en bra konsistens.
Ellens tips för att lyckas med kristyren:
Vill du spritsa med mönstertyll, göra blommor eller ”volanger” så behövs en tjockare kristyr. När du lyft upp visparna ur kristyren ska ”topparna” stanna kvar och inte flyta ut. Det ska se ut som mjukglass. För att spritsa fönster eller linjer är det bra om kristyren är lite lösare.
Blev kristyren för tjock? Rädda den genom att droppa i lite mer citronsaft.
Ska du använda kristyren senare? Täck den ordentligt med en fuktig handduk, då bildas inte hårda kristaller på kristyren.
Merja Erkstam: ”Det ska vara roligt att bygga pepparkakshus”
Att bygga pepparkakshus var först något som Merja Erkstam gjorde för barnens skull. När barnen sedan växte ifrån aktiviteten fortsatte Merja med mer utmanande projekt, och i dag är hon en av Sveriges bästa pepparkakshus-byggare.
- Jag tycker det går lika bra att bygga med köpt pepparkaksdeg, men för två år sedan gjorde jag för första gången en ”husdeg” och märkte att den höll mycket bättre. Först i slutet av januari slog vi sönder det med en hammare!
Merja Erkstam
Ålder: 49.
Familj: Man och fem barn.
Bor: I Knivsta.
Gör: Är processtekniker och egenföretagare.
Instagram: @silverodlan1
Rom byggdes ju inte på en dag, och inte heller Merjas pepparkakshus. Att stressa sig igenom ett bygge är raka vägen till kak-katastrof, menar även hon.
- Det ska vara roligt att bygga pepparkakshus, så det viktigaste är att inte stressa. Jag brukar lägga upp det så att jag bakar alla delar en dag, dekorerar alla sidor en dag och bygger ihop själva huset en annan dag.
Det viktigaste är att inte stressa
I år är det ett stort, växthusliknande bygge som står på agendan.
- Pinterest är min bästa källa till inspiration. Jag utmanar mig mer och mer för varje år. I år ska jag bygga ett stort hus med tinnar och torn, med mycket fönster av gelatinblad. Mitt mål är att det ska bli det finaste hus jag byggt hittills!
Hur behåller du lugnet under bygget?
- Man får bara låta varje moment ta sin tid. Inte stressa.
LÄS MER: Baka ett pepparkakshus – som ser ut som ett växthus
Merjas tips när du ska bygga pepparkakshus:
Kavla degen direkt på bakplåtspapperet, annars går delarna sönder när du ska lyfta över degen på plåten.
Använd limpistol om du inte ska äta huset. Nackdelen med smält socker är dessutom att det färgar kristyren ljusbrun.
Köp aldrig kristyr på tub, den du gör själv får mycket bättre konsistens.
Sätt godis i skarvarna, det täcker bra om passningen inte blir perfekt.
Merjas recept på pepparkakshusdeg:
Du behöver:
250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
Knappt 1 msk mald kardemumma
1 msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
13 dl vetemjöl + mjöl till utbakningen
1 msk bikarbonat
Gör så här:
1. Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull.
2. Lägg sockret tillsammans med kryddorna i en bunke.
3. Slå över smöret med sirapen och rör om väl.
4. Häll i vattnet och rör om igen. Låt blandningen svalna till rumstemperatur.
5. Blanda vetemjöl med bikarbonaten och rör ner i smeten.
6. Arbeta ihop till en lös deg, lättast om du använder en trägaffel.
7. Låt degen vila svalt i ett till två dygn. Degen ska sedan kavlas till 3 m m tjocklek och gräddas i ugnen i 175 ° i ca 15-20 min.
8. Skär ut dina delar och montera dem med smält socker och dekorera med kristyr och godis.
LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med pepparkakshuset