1 av 3: Ett enkelt och fint pyssel i juletid
2 av 3: Vill du göra en helt egen paketkalender? Här nedan får du massor av tips hur du kan göra. Många tror att det kostar massor av pengar med en paketkalender. Det är långt ifrån sant. Innehållet kan variera i oändlighet! Foto: Mia Zettermark
3 av 3: Det finns många fina sätt att presentera paketkalendern, till exempel genom att hänga upp paketen på ett snöre på väggen. Foto: Istock

Paketkalender – alla tips för att göra en egen julkalender

Paketkalender är för många viktigare än julklapparna – ett paket för varje dag från första december till julafton.

Du kan både köpa en färdig och göra din egen julklappskalender där hemma.

Men hur gör man och vad ska man ha i paketen? Här får du alla tips du behöver på billiga och roliga prylar att lägga i paketen – och hur du kan skapa din egen paketkalender som kan användas år efter år.

I stället för en klassisk julkalender i papper är det fler och fler som både gör och vill ha en paketkalender (även kallad julklappskalender) med ett paket bakom varje lucka i stället, 24 presenter alltså.

Många tror att det kostar massor av pengar med en paketkalender. Det är långt ifrån sant. Lägger man bara ned lite tid och planering och använder fantasin kan man komma väldigt billigt undan. Och det är ju inte värdet som räknas, det är själva upplevelsen av att få gå till kalendern och öppna ett nytt paket varje dag. Här får du tips för både barn och vuxna på roliga, snygga, coola, annorlunda paketkalendrar, liksom billiga presenter, leksaker och småsaker att stoppa i.

LÄS MER: Här är 22 olika tips på roliga paketkalendrar att göra själv!

En paketkalender går att göra hur enkel eller avancerad man vill. Foto: Istock

Tips på saker att lägga i julklappskalendern

Paketkalender för barn – tips på billiga småsaker

Serietidning
Tablettask
Marsipangris
Badskum
Aktivitet: ”I dag ska vi gå till badhuset”, ”I dag ska vi baka chokladbollar” eller ”I dag får du bestämma maten”
Badanka eller annat till badet
Ett paket russin
Låtsastatueringar
Hårspännen/hårsnoddar
Roliga suddigum
Studsboll
Reflex
Fotbollskort/spelkort
Slime (så här gör du eget)
Jojo
Målarbok
Kritor/tuschpennor
Litet gosedjur
Leksaksbil
Vantar
Lego
Tandborste
Biobiljetter
Såpbubblor (så här gör du egna såpbubblor)
Klistermärken
Fin/rolig tvål
Smågodis

En paketkalender gör garanterat succé hos barnen! (Säkert hos vuxna med!) Foto: Istock

Idéer på prylar till paketkalender för vuxna (kanske till pojkvän eller flickvän?) 

Biobiljett
Marsipangris
Olika drycker
Te/kaffe
Trisslott
Kärlekshälsningar (kanske en för varje dag?)
Fin choklad
Smågodis
Upplevelser: Spadag, restaurangmiddag, få sin favoritmiddag, "i dag fixar jag allt med barn och mat, du kan ta det lugnt"

Var kan jag köpa en färdig paketkalender?

Det finns båda tomma (där du kan stoppa i dina egna presenter) och färdiga (det vill säga där det redan ligger presenter) julklappskalendrar. De tomma kan du köpa hos exempelvis Ikea och Åhléns.

Vill du köpa en färdig paketkalender finns det en uppsjö av butiker som säljer såna numera. Både H&M, Babyland, Åhléns, Designtorget, Adlibris, The Body Shop, Ellos, Guldfynd, Kicks, Glitter eller sajter som RoyalDesign.se, Paketkalender.se, Coolstuff.se, Partytajm.se, Julklappstipsen.se, Bluebox.se, Slojd-detaljer.se, Pandashop.se, Bangerhead.se.

HÄR hittar du massor av aventskalendrar – julens bästa kalendrar för vuxna!

Kalender med snöre är enkelt att göra. Foto: Istock

Tips när du ska göra en egen paketkalender – fixa en med ringar, fickor, snören eller galgar:

Att göra sin egen paketkalender behöver inte vara så svårt. Du sätter ribban själv, för hur mycket tid och pengar du vill lägga. Och fantasin så klart. Annars finns inga regler alls. 

Den klassiska med tygstycke och påsydda fickor på kan man både sy/limma själv eller köpa färdig och sedan stoppa små paket i. Det går bra med ett tygstycke som man syr fast ringar på också. Häng paketen där. 

Annars kan du spänna upp snören på väggen och hänga presentpåsar på med klädnypor.

Snöre på vägg eller annan plats med hängande paket i snören.

Dekorera en galge och häng paket på med vackra snören/band. Galgen kan du hänga på väggen, klädskåpet eller var du vill. 

Dekorera en galge och häng paket på med vackra snören. Galgen kan du hänga på väggen, klädskåpet eller var du vill. SE KLIPPET OVAN HUR DU GÖR! Foto: Mia Zettermark

Toalettrullar är praktiska. Fyll dem med grejer och slå in. Som smällkarameller och häng upp. Eller så täcker du för hålen och limmar/tejpar ihop rullarna staplade på varandra som ett litet hus. Gör taket av kartong. Skriv siffror på rullarna.

Tändsticksaskar staplade och limmade kan bli en paketkalender i miniformat. Perfekt som hemgjord chokladkalender eller små lappar som berättar överraskningar.

Enklare än så här går det knappast att göra en paketkalender. Ta vanliga vita kuvert och limma upp på en kartongbit. Dekorera kuverten eller använd olikfärgade. Här kan man lägga små kort eller lappar med överraskande meddelanden. Aktiviteter, upplevelser, beröm eller annat vackert, valfri mat den dagen eller varför inte en ledtråd som leder dem till där det ”riktiga” paketet ligger?

Använd klädnypor för att skapa en anordning som du kan återanvända år efter år! Foto: Istock

Små korgar eller burkar är också perfekta att fylla med klappar. Arrangera och stapla som en julgran. Konservburkar funkar också bra, måla i valfri färg eller klä med papper eller tyg. 

Har du gamla telefonkataloger eller tidningar kan du göra strutar (tidningspapper är dekorativt!) och fylla med överraskningar. Häng upp i vackra presentsnören. 

Har du ont om tid eller dålig fantasi är detta ett utmärkt alternativ. En plåt med muffinsformar i som du fyller med (små) grejer och sedan linmmar/tejpar en rund lapp med en siffra.

En ”minilådsbyrå” typ en sådan som finns på Ikea, Panduro har någon liknande byggsats. Dekorera lådorna med siffror och färg och klistermärken. 

Ta en bit vävtapet och spika upp på en trälist. Måla en jättestor gran och klipp ut "kulor" i vaxduk med olika färger, sy på små mässingsringar att knyta fast paketen i. 

Det här är också ett smart knep för att kunna hänga upp paketen på ett enkelt och snyggt sätt. Foto: Istock

LÄS MER: Skapa magi med en nissedörr! Här är 24 tips på roliga bus 

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med årets pepparkakshus