Malin Håkansson har byggt ett pepparkakshus som är 70 centimeter brett och 70 centimeter högt och varenda detalj på huset går att äta. Foto: Privat

Malins otroliga pepparkakshus – med torn och 85 pepparkaksbitar

Malin Håkansson är egentligen nybörjare på att skapa egna pepparkakshus.

Ändå har hon lyckats med det här stora och uppmärksammade skrytbygget där precis allt går att äta.

– Jag är jättestolt över det, säger hon.

I mitten av oktober började Malin Håkansson göra mallar i kartong till årets pepparkakshus. En månad senare gjorde hon första degen och i mitten av november började hon montera huset. 1 december stod det färdigt – 70 centimeter brett och 70 centimeter högt, gjort av ungefär 85 olika pepparkaksbitar.

– Det har gått ganska smärtfritt i år, det var inte så många misstag. Det var betydligt fler förra året, säger Malin Håkansson.

Hennes ambition var att göra ett stort hus med många delar och mycket ljus i. Och allt skulle vara ätbart. Förutom pepparkaksdeg är huset gjort av massor av kristyr, en del strössel i olika färger, staketet är torkad frosting och huset är limmat med socker. Några fönsterglas är gjorda av uppkokat socker, glykossirap och vatten, medan de färgade glasen är gjorda av hårda karameller som smälts i ugn.

Malin Håkansson är, trots det imponerande huset, nybörjare på att göra egna pepparkakshus. Foto: Privat
Den som tittar noga ser att de svarta stolparna i staketet är lakritsstänger. Foto: Privat

 

Har bara gjort ett eget hus tidigare

Huset har massor av delar och vackra detaljer. Malin berättar att hon är pysslig och gillar att göra saker i miniatyr.

– Man går in i en helt annan värld och har fullt fokus på något helt annat, säger hon.

Det är lätt att tro att hon har gjort häftiga pepparkakshus av egna mallar i många år, men det här är bara hennes andra egenritade hus. Tidigare har hon använt färdiga mallar eller till och med köpt färdigbakade delar. Men redan har det blivit en snackis före jul när vänner och bekanta undrar vad det ska bli för hus i år.

– Jag gillar att få inspiration från riktiga hus och tänka hur det kan bli som pepparkaka. Jag tittar mycket på Pinterest, sparar bilder och sen blir det en mix av hus. Jag gillar viktorianska, stora hus som har mycket detaljer. Jag kallade förra årets hus för viktorianskt åbäke, men det här är ännu större, säger Malin.

Husets fönster är ätbart glas som Malin gjort själv. Foto: Privat

”Man vill ju se sina egna barns ögon glittra”

Och husets storlek har hela tiden varit det svåraste under bygget.

– Att hela tiden tänka på att jag ska få igenom ljus, om jag vågar göra tillräckligt stora hål på baksidan, så att det släpper igenom ljus men att huset ändå håller. Det vet man ju inte förrän det sitter ihop, så man får gå på känsla och våga limma ihop. Det är mycket konstruktion och tänka till kring alla bitar. Och så behöver man ha tålamod.

Reaktionerna från vänner och bekanta är många. Många tycker att huset är fantastiskt och Malin har fått mycket beröm från folk som tycker att det är häftigt.

– Det är så klart jättekul att höra. Och man vill ju se sina egna barns ögon glittra. När till och med de blir stolta vet man att det är bra.

Nu får huset stå framme till februari. Då får barnen krascha huset med ett baseballträ.

– Men det är svårt att skiljas från det, säger Malin Håkansson.

När alla bitar var färdiga gick den undan att sätta ihop huset, men mallarna började ritas redan i mitten av oktober. Foto: Privat
Allt på huset är ätbart. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/B5a9-CahPjy/

LÄS MER: Bästa tipsen för att lyckas med pepparkakshuset 

LÄS MER: Proffsen: Så bakar du det häftigaste pepparkakshuset

LÄS MER: Så bakar du ett pepparkakshus som ser ut som ett växthus