Bästa tipsen när du ska bygga pepparkakshus

Att bygga pepparkakshus är roligt och skapar stämning hemma, inte minst med doften. Här får du alla tips du behöver.

Foto: Getty Images

1 av 8: Att bygga pepparkakshus är roligt och skapar stämning hemma, inte minst med doften. Här får du alla tips du behöver.

Ett tips är att dekorera huset innan du monterar det.

Foto: Colourbox

2 av 8: Ett tips är att dekorera huset innan du monterar det.

<p>Sämlt socker används traditionellt till monteringen. Men den är het, så vill du göra något mer barnanpassat – ta hjälp av kristyr eller baking glue i stället. Det smälta sockret gör dock att huset håller ihop bättre.<br></p>

Foto: Colourbox

3 av 8: <p>Sämlt socker används traditionellt till monteringen. Men den är het, så vill du göra något mer barnanpassat – ta hjälp av kristyr eller baking glue i stället. Det smälta sockret gör dock att huset håller ihop bättre.<br></p>

<p>Montera huset på en pepparkaksplatta eller på en bricka så är det lätt att flytta.</p>

Foto: Colourbox

4 av 8: <p>Montera huset på en pepparkaksplatta eller på en bricka så är det lätt att flytta.</p>

<p>Endast fantasin sätter gränser för hur du vill dekorera ditt hus.<br></p>

Foto: Colourbox

5 av 8: <p>Endast fantasin sätter gränser för hur du vill dekorera ditt hus.<br></p>

Är man van pepparkakshusbyggare kanske man vågar sig på lite mer avancerade byggen.

Foto: Colourbox

6 av 8: Är man van pepparkakshusbyggare kanske man vågar sig på lite mer avancerade byggen.

<p>Om inte så kanske man kan ge sig på att piffa sitt bygge med ett litet staket.<br></p>

Foto: Colourbox

7 av 8: <p>Om inte så kanske man kan ge sig på att piffa sitt bygge med ett litet staket.<br></p>

<p>Eller varför inte göra ett runt pepparkakshus?</p>

Foto: Sebastian Broberg

8 av 8: <p>Eller varför inte göra ett runt pepparkakshus?</p>

Pepparkakshus förgyller julen.

Med hjälp av pepparkaksdeg och kristyr kan du skapa de mest mysiga och mäktiga hus.

Så här ska du göra för att lyckas med dina pepparkakshus.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Göra pepparkaksdeg

Följ degreceptet noga. Degen till pepparkakshus ska vara betydligt hårdare än till pepparkakor. Ett hus gjort på vanlig deg spricker lätt. Dessutom suger den åt sig fukt och säckar lätt ihop. Tillsätt därför lite extra mjöl så blir delarna hårda.

LÄS MER: Här finns recept på klassiks pepparkaksdeg

Göra egen kristyr

Bästa och finaste kristyren gör du genom att vispa upp två äggvitor och blanda ner 5-6 deciliter florsocker och 1 tesked ättiksprit.

Kristyren ska vara mycket fluffig, ungefär som marängsmet. Vispa på låg hastighet med en elvisp. Om du vill färga kristyren ska du bara använda ett par droppar hushållsfärg.

 

Kavla pepparkaksdeg

Kavla degen tunt – cirka två millimeter – och jämntjockt. För att hindra att degen fastnar i bakbordet ska du vara generös med mjölet. Du ska också vända och snurra på degen under kavlingen.

LÄS MER: Så här ska du INTE bygga pepparkakshus

Mall till pepparkakshus

Använd formar eller mallar. Rita upp på smörpaper och klipp ut mallar som du lägger på pepparkaksdegen. Skär med en krusad degsporre ifall du använder mallar. Då får du en bra kontaktyta. Om du missat något kan du skära i degen – med brödsåg – även när den är gräddad.

Grädda pepparkakshus

Grädda delarna helst i varmluftsugn och på en plåt med silipatduk (värmetålig gummiduk). Bakplåtspapper kan lyfta på grund av draget, men fungerar bra i ugn utan varmluftsfläkt. Temperaturen ska vara 200 grader. Gräddningen tar mellan fem och sex minuter i varmluftsugn och mellan åtta och nio minuter i vanlig ugn.

Foto: Veronica Lundström Kristensen

Montera pepparkakshus med smält socker eller kristyr

En smält sockerblandning används traditionellt till monteringen. Men den är het och svår att arbeta med tillsammans med småbarn. Montera gärna huset med hjälp av kristyren i stället så slipper du bränna dig. Den är smidig och enkel att jobba med. Den torkar på fem minuter och blir lika stadig som det heta sockret.

Göra fönster till pepparkakshus

Gelatinblad passar perfekt att använda som fönsterglas. Bryt lagom stora bitar och limma fast på pepparkakshusets insida med kristyr. Du kan också göra fönster med hjälp av krossade och färgglada karameller. Strö ut karamellkrosset i hålrummen för fönstren innan du gräddar degen.

 

Dekorera pepparkakshus

Spritsa gärna små blommor med färgad kristyr. Använd tyllar i olika form och storlek. Det går också bra att rulla en strut av smörpapper eller använda en fryspåse och klippa ett litet hål längst ner. Använd kristyren för att montera godis, silverkulor och annat. Tänk på att inte använda för tungt godis.

LÄS MER: Så bygger du ett runt pepparkakshus

Foto: Veronica Lundström Kristensen

Göra pepparkakshus – 10 tips!

1. Tänk på att rita upp bra mallar. Det är viktigt för att slutresultatet ska bli lyckat. Om du gör pepparkakshus för första gången ska du inte använda en avancerad ritning utan hålla det enkelt. Ta ett smörpapper och klipp ut de olika husdelarna. Då kan du se hur huset bäst ska fogas ihop sedan.

2. Var noga med att arbeta samman pepparkaksdegen. Den kan annars bli för lös. Det är också viktigt att ha ett bra grundrecept så att degen blir smidig och inte torr. Annars riskerar den att spricka när du kavlar.

3. Grädda små delar på en plåt och stora på en annan för att undvika att bränna de små delarna. Jämna till kanterna medan degen fortfarande är nygräddad. Använd en vass kniv. Om du gräddar delarna i två omgångar får du raka kanter och delarna blir lättare att passa ihop när du ska montera huset.

4. Ta det lugnt med monteringen. Ta ett steg i taget och låt fogen mellan delarna stelna ordentligt innan du sätter på nästa.

5. Om du tycker att det är svårt att skära ut fönster kan du strunta i det och spritsa fönstren med kristyr i stället. Ananrs gör en liten ljusslinga inne i pepparkakshuset det extra festligt.

6. Dekorera huset innan du monterar det. Det är lättare än att försöka spritsa lodrätt. När huset är moterat kan man fylla i kristyr där det behövs och spritsa små istappar.

7. Montera huset på en bricka eller skärbräda så att det är lätt att flytta.

8. Om du inte tänker äta upp pepparkakshuset är det smidigaste att montera det med hjälp av en limpistol.

9. Förvarar du pepparkakshuset torrt så håller det längst.

10. Använd en sil och pudra florsocker över huset när det är klar så ser det ut som att det har snöat!

 

LÄS MER: Tina gjorde ett pepparkakshus av 10 000 pärlor 

Vill du har mer tips och inspiration på julpyssel? Titta här!

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer