Bygga pepparkakshus – tips och knep som gör dig till proffs
Pepparkakshus förgyller julen och sprider en härlig, stämningsfull doft.
Med hjälp av smarta knep och extra hållbar pepparkaksdeg och kristyr kan du baka, bygga och dekorera de mest mysiga och mäktiga hus.
Här är massor och av tips för att lyckas med årets pepparkakshus.
Många tänker att det är svårt att göra pepparkakshus – men att baka, montera och dekorera pepparkakshus måste inte vara krångligt. Med några knep det kan bli ett fantastiskt gulligt och stämningsfullt hus. Och ärligt talat, ett pepparkakshus behöver inte vara perfekt – oavsett om det är lite skevt eller trasigt på någon kant kommer det bli fint när du har dekorerat det. Dessutom är halva grejen med att göra pepparkakshus att det är roligt.
Vad behövs då? Du behöver en bra deg, mallar till huset (eller färdiga delar), socker eller limpistol att limma ihop huset med, kristyr och kanske godis att dekorera med. Sedan är det bara att köra i gång.
Snygga pepparkakshus
LÄS MER: Sanna har byggt ett helt kvarter av pepparkakshus
Deg till pepparkakshus
Det är viktigt att ha ett bra grundrecept så att degen blir smidig och inte torr. Annars riskerar den att spricka när du kavlar. Men degen till pepparkakshus ska vara betydligt hårdare än till pepparkakor. Tillsätt därför lite extra mjöl så blir delarna hårda. Var noga med att arbeta samman pepparkaksdegen ordentligt så att den inte blir för lös.
Kavla degen tunt, cirka två millimeter, och jämntjockt. För att hindra att degen fastnar i bakbordet ska du vara generös med mjölet. Du ska också vända och snurra på degen under kavlingen. Det bästa är att kavla ut degen på bakplåtspapper, för att slippa försöka flytta degen till plåten utan att den går sönder.
Tips till gräddningen! Grädda små delar på en plåt och stora på en annan för att undvika att bränna de små delarna. Jämna till kanterna medan degen fortfarande är nygräddad. Använd en vass kniv. Om du gräddar delarna i två omgångar får du raka kanter och delarna blir lättare att passa ihop när du ska montera huset.
HÄR hittar du bra recept på pepparkaksdeg!
Fina mallar till pepparkakshus
Det finns flera färdiga mallar på nätet som går att skriva ut och använda. Men du kan också göra egna mallar, vilket både är roligt och gör huset personligare. Det behöver inte vara svårt. Men tänk på att rita upp bra och raka mallar – det är viktigt för att slutresultatet ska bli lyckat. Blir det bra kan du använda dem år efter år. Om du gör pepparkakshus för första gången ska du inte använda en för avancerad ritning utan hålla det enkelt.
Använd linjal och rita helst upp mallen på tjockare papper och klipp sedan ut mallarna som du lägger på pepparkaksdegen. Skär ut delarna och flytta dem försiktigt till plåten.
LÄS MER: Så bakar du ett pepparkakshus som ser ut som ett växthus
Kristyr till pepparkakshuset – världens bästa recept
Om du vill få en tjock, fluffig och härlig kristyr som är lätt att spritsa och som håller sig vit och fin länge finns det bara ett recept att använda – du ska få det bästa receptet här. Mängden är till ett normalstort till stort hus, så dubblera receptet om du ska dekorera flera hus eller även vill dekorera pepparkakor.
Du behöver: 1 äggvita, 4 dl florsocker, 1 tsk ättiksprit.
Gör så här: Vispa upp äggvitorna. Blanda ner florsockret och ättikspriten och vispa med låg hastighet med en elvisp. Kristyren ska bli fluffig, ungefär som marängsmet. Är den för lös tillsätter du mer florsocker. Om du vill färga kristyren ska du bara använda ett par droppar hushållsfärg.
Pepparkakshus med fönster: 3 enkla tips
Om du väljer att ha fönster på ditt pepparkakshus kommer en liten ljusslinga inne i pepparkakshuset bli extra festligt. Fönster ska finnas i mallen du använder till huset. Det går jättebra att bara ha fyrkantiga eller runda hål i huset som fönster, men det finns andra sätt att göra också.
1. Gelatinblad passar perfekt att använda som fönsterglas. Bryt lagom stora bitar och limma fast på pepparkakshusets insida med kristyr eller smält socker.
2. Du kan också göra fönster med hjälp av krossade och färgglada karameller. Strö ut karamellkrosset i hålrummen för fönstren innan du gräddar degen.
3. Om du tycker det är svårt att skära ut fönster i mallen kan du strunta i fönster och i stället spritsa fönster med kristyr.
LÄS MER: Julpyssel för barn – tips för alla åldrar
Lim till att montera pepparkakshus – smält socker, kristyr eller limpistol?
Smält socker är det absolut lättaste att montera pepparkakshus med. Det blir som ett stenhårt lim. Häll vanligt strösocker i stekpanna på spisen, rör ofta så att det inte bränns. Sockret ska bli flytande och brunt som sirap. Men var försiktig när du smälter sockret i stekpannan – det är nämligen inte bara ett bra lim, det blir kokhett också. Inga barn ska vara i närheten av detta!
Kristyr kan du använda om du gör ett litet hus, men gör du ett större är risken att det inte sitter tillräckligt hårt och att huset faller sönder.
Limpistol går också bra att använda som lim, även om det inte blir riktigt lika stabilt som smält socker. Fördelen med limpistol är att det är enkelt att använda – men kom ihåg att bara använda det om du inte ska äta pepparkakshuset.
Sätta ihop pepparkakshusets delar – hur gör man när man ska montera?
Ta det lugnt med monteringen. Ta ett steg i taget och låt fogen mellan delarna stelna ordentligt innan du sätter på nästa. Montera på en bricka eller skärbräda, så är det lätt att flytta.
Om du använder smält socker som lim: Doppa kanterna som ska sitta ihop och tryck samman. Håll fast till sockret stelnar – vilket det gör fort, så det gäller att vara snabb. Det smidigaste är att vara två personer så att den ena kan hålla delarna tills de stelnar.
Det absolut smidigaste är att doppa delarna i det smälta sockret, men om det är någon del som redan är monterad och behöver mer lim kan du ta en sked och försiktigt hälla eller stryka på huset.
Dekorera pepparkakshuset
Klassiskt har det varit vit kristyr och nonstop som gäller på pepparkakshuset. Men det går att använda betydligt mer än så, till exempel skållade mandlar, lakritsstänger, geléhallon, polkagrisar, silverkulor – bara fantasin sätter gränser. Tänk på att inte använda för tungt godis, då riskerar taket att rasa in.
När du ska dekorera huset med kristyren – använd en fryspåse och klipp ett litet hål i ena hörnet, eller gör en strut av bakplåtspapper. Om huset ska dekoreras före eller efter det monterats råder det delade meningar om. Vissa tycker att det är enklare att dekorera före monteringen eftersom det lätt blir snyggare, medan andra föredrar att sätta ihop huset först för att inte riskera att förstöra dekorationen.
Avsluta med att pudra florsocker över huset, så ser det ut som om det har snöat på det.
Har du gjort ett extra fint pepparkakshus? Hör gärna av dig!
LÄS MER: Proffsen: Så bakar du ett maffigt pepparkakshus
LÄS MER: Testa att bygga ett runt pepparkakshus – så gör du
LÄS MER: Pyssla med pepparkakor – så gör du doftande pynt