Att baka ett fint och doftande pepparkakshus hör julen till. Och det finns en del knep för att lyckas med bygget. Foto: Shutterstock

Bästa tipsen för att bli proffs på att bygga pepparkakshus

Pepparkakshus förgyller julen och sprider en härlig, stämningsfull doft.

Med hjälp av smarta knep och extra hållbar pepparkaksdeg och kristyr kan du baka, bygga och dekorera de mest mysiga och mäktiga hus.

Här är massor och av tips för att lyckas med årets pepparkakshus.

Hur bygger man pepparkakshus?

Många tänker att det är svårt att göra pepparkakshus – men att baka, bygga och dekorera pepparkakshus måste inte vara krångligt. Med några knep det kan bli ett fantastiskt gullig och stämningsfullt hus. Och ärligt talat, ett pepparkakshus behöver inte vara perfekt – oavsett om det är lite skevt eller trasigt på någon kant kommer det bli fint när du har dekorerat det.

Vad behövs då? Du behöver en bra deg, mallar till huset, socker att limma ihop huset med, kristyr och kanske godis att dekorera med. Sedan är det bara att köra i gång.

Deg till pepparkakshus

Det är viktigt att ha ett bra grundrecept så att degen blir smidig och inte torr. Annars riskerar den att spricka när du kavlar. Men degen till pepparkakshus ska vara betydligt hårdare än till pepparkakor. Tillsätt därför lite extra mjöl så blir delarna hårda. Var noga med att arbeta samman pepparkaksdegen ordentligt så att den inte blir för lös. 

Kavla degen tunt, cirka två millimeter, och jämntjockt. För att hindra att degen fastnar i bakbordet ska du vara generös med mjölet. Du ska också vända och snurra på degen under kavlingen. Det bästa är att kavla ut degen på bakplåtspapper, för att slippa försöka flytta degen till plåten utan att den går sönder.

Tips till gräddningen! Grädda små delar på en plåt och stora på en annan för att undvika att bränna de små delarna. Jämna till kanterna medan degen fortfarande är nygräddad. Använd en vass kniv. Om du gräddar delarna i två omgångar får du raka kanter och delarna blir lättare att passa ihop när du ska montera huset.

HÄR hittar du bra recept på pepparkaksdeg!

Fina mallar till pepparkakshus

Det finns flera färdiga mallar på nätet som går att skriva ut och använda. Men du kan också göra egna mallar, vilket både är roligt och gör huset personligare. Tänk på att rita upp bra mallar – det är viktigt för att slutresultatet ska bli lyckat. Blir det bra kan du använda dem år efter år. Om du gör pepparkakshus för första gången ska du inte använda en avancerad ritning utan hålla det enkelt.

Använd linjal och rita helst upp mallen på tjockare papper och klipp sedan ut mallarna som du lägger på pepparkaksdegen. Skär ut delarna och flytta dem försiktigt till plåten.

LÄS MER: Så bakar du ett pepparkakshus – som ser ut som ett växthus 

Kristyr till pepparkakshuset – världens bästa recept

Om du vill få en tjock, fluffig och härlig kristyr som är lätt att spritsa och som håller sig vit och fin länge ska du få det bästa receptet här. Mängden till ett hus, så dubblera receptet om du ska dekorera flera hus eller även vill dekorera pepparkakor.

Du behöver: 1 äggvita, 2,5-3 dl florsocker, 1/2 tsk ättiksprit.
Gör så här: Vispa upp äggvitorna. Blanda ner florsockret och ättikspriten och vispa med låg hastighet med en elvisp. Kristyren ska bli fluffig, ungefär som marängsmet. Är den för lös tillsätter du mer florsocker. Om du vill färga kristyren ska du bara använda ett par droppar hushållsfärg.

Pepparkakshus med fönster: 3 tips

Om du väljer att ha fönster på ditt pepparkakshus kommer en liten ljusslinga inne i pepparkakshuset bli extra festligt. Fönster ska finnas i mallen du använder till huset. Ofta blir bara hål för fönstren, men det finns andra sätt att göra också.

1. Gelatinblad passar perfekt att använda som fönsterglas. Bryt lagom stora bitar och limma fast på pepparkakshusets insida med kristyr.

2. Du kan också göra fönster med hjälp av krossade och färgglada karameller. Strö ut karamellkrosset i hålrummen för fönstren innan du gräddar degen.

3. Om du tycker det är svårt att skära ut fönster i mallen kan du strunta i fönster och i stället spritsa fönster med kristyr.

LÄS MER: Julpyssel för barn – tips för alla åldrar 

Lim till att montera pepparkakshus – smält socker, kristyr eller limpistol?

Smält socker är det absolut lättaste att montera pepparkakshus med. Det blir som ett stenhårt lim. Häll vanligt strösocker i stekpanna på spisen, rör ofta så att det inte bränns. Sockret ska bli brunt som sirap. Men var försiktig när du smälter sockret i stekpannan – det blir nämligen kokhett. Inga barn ska vara i närheten av detta!

Kristyr kan du använda om du gör ett litet hus. Limpistol går också bra att använda som lim, även om det inte blir riktigt lika stabilt som smält socker. Fördelen med limpistol är att det är enkelt att använda – men kom ihåg att bara använda det om du inte ska äta pepparkakshuset.

Vissa föredrar att montera pepparkakshuset först, sen dekorera. Andra föredrar att dekorera huset innan det sätts ihop. Foto: Istock

Sätta ihop pepparkakshusets delar – hur gör man?

Ta det lugnt med monteringen. Ta ett steg i taget och låt fogen mellan delarna stelna ordentligt innan du sätter på nästa. Montera på en bricka eller skärbräda, så är det lätt att flytta.

Om du använder smält socker som lim: Doppa kanterna som ska sitta ihop och tryck samman. Håll fast till sockret stelnar – vilket det gör fort, så det gäller att vara snabb. Det smidigaste är att vara två personer så att den ena kan hålla delarna tills de stelnar.

Det absolut smidigaste är att doppa delarna i det smälta sockret, men om det är någon del som redan är monterad och behöver mer lim kan du ta en sked och försiktigt hälla eller stryka på huset.

Dekorera pepparkakshuset

Klassiskt har det varit vit kristyr och nonstop som gäller på pepparkakshuset. Men det går att använda betydligt mer än så, till exempel skållade mandlar, lakritsstänger, geléhallon, polkagrisar, silverkulor – bara fantasin sätter gränser. Tänk på att inte använda för tungt godis, då riskerar taket att rasa in.

När du ska dekorera huset med kristyren – gör en strut av bakplåtspapper, eller använd en fryspåse och klipp ett litet hål i ena hörnet. Om huset ska dekoreras före eller efter det monterats råder det delade meningar om. Vissa tycker att det är enklare att dekorera före ihopsättningen eftersom det blir snyggare, medan andra föredrar att sätta ihop huset först för att inte riskera att förstöra dekorationen.

Avsluta med att pudra florsocker över huset, så ser det ut som om det har snöat på det.

Bara fantasin sätter gränser när det handlar om att dekorera pepparkakshuset. Foto: Veronica Lundström Kristensen

Har du gjort ett extra fint pepparkakshus? Hör gärna av dig! 

LÄS MER: Få inspiration! 19 fina pepparkakshus med kristyr och godis

LÄS MER: 24 tips på roliga nissebus till din nissedör

LÄS MER: Testa att bygga ett runt pepparkakshus – så gör du 

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!