Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det blev några kvällar hemma i garaget. Men slutresultatet blev också något utöver det vanliga. Spana in Linneas magiska julren!Det blev några kvällar hemma i garaget. Men slutresultatet blev också något utöver det vanliga. Spana in Linneas magiska julren!Det blev några kvällar hemma i garaget. Men slutresultatet blev också något utöver det vanliga. Spana in Linneas magiska julren!
Linnea Myrskog, 19, drömmer om att jobba som arkitekt i framtiden.Linnea Myrskog, 19, drömmer om att jobba som arkitekt i framtiden.Linnea Myrskog, 19, drömmer om att jobba som arkitekt i framtiden.
"Det krävs lite tålamod", säger Linnea om arbetet med renen. Men i slutändan är det värt det. Just nu står renen hemma på gården."Det krävs lite tålamod", säger Linnea om arbetet med renen. Men i slutändan är det värt det. Just nu står renen hemma på gården."Det krävs lite tålamod", säger Linnea om arbetet med renen. Men i slutändan är det värt det. Just nu står renen hemma på gården.
1 AV 4
Linnea, 19: "Det gick åt 1880 led-lampor"
2 AV 4
Det blev några kvällar hemma i garaget. Men slutresultatet blev också något utöver det vanliga. Spana in Linneas magiska julren!
Foto: Privat
3 AV 4
Linnea Myrskog, 19, drömmer om att jobba som arkitekt i framtiden.
Foto: Privat
4 AV 4
"Det krävs lite tålamod", säger Linnea om arbetet med renen. Men i slutändan är det värt det. Just nu står renen hemma på gården.
Foto: Privat

19-åriga Linneas magiska julren gör succé

Renen väcker uppståndelse både på Facebook - och hemma på gården i Kronoby i finska Österbotten. Bakom den står 19-åriga Linnea Myrskog.

Se Linneas fantastiska arbete i videon ovan.

När 19-åriga Linnea Myrskog, 19, från Kronoby i finska Österbotten delade med sig av sin hemmagjorda julren i Facebook-gruppen Återbruka Mera lät reaktionerna inte vänta på sig. Över 5 000 personer har i skrivande stund tryckt på gilla-knappen och många har skrivit uppmuntrade ord:

"Himmel så fin!! Vilket fint jobb!! 🌹"

"Men alltså ...det är ju helt otroligt! Hade jag inte sett videon hade jag inte trott att det var på riktigt. NICE!!"

"Wow, hur snyggt som helst!👍 Sådana där kan du sälja dyrt..😉"

LÄS OCKSÅ: Massor med tips på julpyssel

"På julafton stod en ren på gården"

Liknande konstverk i form av renar, älgar och hjortar finns i flera svenska och finska städer. Det var under ett besök i finska Borgå som pyssliga Linnea såg liknande renar - och fick sin idé.

– Jag tänkte att jag borde kunna bygga en liknande själv. Samtidigt hade jag funderat på vad jag skulle ge mamma och pappa i julklapp. Så på julafton stod en ren på gården – och nu i år blev det en till.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2017719488349599&set=pcb.10157189373363641&type=3&theater&ifg=1

LÄS OCKSÅ: "Nisse flyttar in" – årets gulligaste julsnackis 

Linnea: Svårt att slita sig från garaget

Julrenen är tillverkad av återanvänt hönsnät och burgaller – samt 1 880 stycken led-lampor. Förutom material krävs tålamod och ett visst öga för formgivning, säger 19-åringen från Österbotten.

Hur mycket tid har du lagt ner?

– Det har blivit ett par kvällar i garaget. Kanske 15 timmar med kroppen och ett par till för huvudet och hornen.

Vad är svårast?

– Att slita sig från garaget när man väl börjat, säger Linnea med ett skratt och fortsätter:

– Nej, men att få hornen stabila är nog det mest kritiska.

LÄS OCKSÅ: Julklappstips! Fina julklappar under 200 kronor 

"Det är flera som har visat intresse och ställt frågor"

Linnea, som tog studenten i våras, drömmer om att i framtiden jobba som arkitekt eller något annat inom form. 

Just nu står nämnda julren tillsammans med förra årets ren hemma på gården i Kronoby – men det kan hända att den flyttar inom kort. Flera som passerat renarna med bil har visat sig vara intresserade. Också på Facebook har många hört av sig.

– Jag har faktiskt fått ett bud på den. Det är flera som har visat intresse och ställt frågor.

Dags att börja massproducera!

– Haha, ja. Varför inte?!