Julpyntet som vi älskar att hata – det här kastar vi aldrig
Har du också sparat gammalt julpynt sedan urminnes tider, julpynt som aldrig bytts ut? Lysande plasttomtar, trasigt glitter, fula smällkarameller och gamla dammiga julmattor – som du tar fram år efter år efter år – utan att egentligen reflektera över om du gillar det eller inte?
Här är olika sorters julpynt som har gjort sitt för längesen – men som du bara inte kan göra dig av med.
1. Den dammiga julkrubban
Den åker fram år efter år. Egentligen är du varken religiös eller hyser några starka känslor för historien om när Jesusbarnet kom till världen och Jesusbarnet är dessutom försvunnet sedan några år – men krubban ska fram! Julkrubban hör till julen och så är det med det. Visste du förresten att en julkrubba kan kosta flera tusenlappar att köpa ny? Låter det osannolikt? Inte alls, googla och du kommer se massor av specialsidor med dyra krubbor. De flesta ser precis likadana ut som de som går för några hundralappar, så du kanske till och med kan tjäna en slant på att sälja din om du ändå funderar på varför du tar fram den? Hitta Jesusbarnet först bara!
2. De fula jultröjorna
Det kändes lite nytt och småkul 2015 och gjorde väl succé något år senare. Sen började det kännas lite gjort. De fula jultröjornas tid är förbi, helt klart, men samtidigt har ju alla en en sån nu för tiden – och faktum är att vi känner oss lite lustiga när vi är klädda i en ful jultröja. Men nä, du är betydligt mer unik om du skippar jultröjan och har några andra kläder som är fina på riktigt. Om du absolut måste ha en ful jultröja för att företaget du jobbar på har någon digital julfest eller temadag – leta rätt på den där tröjan du tryckte längst in i garderoben ifjol, eller låna en om du inte har en egen. Att köpa en ny som du använder en, eller max två gånger om året borde vara absolut förbjudet – tänk på miljön!
3. Gammalt trasigt glitter
Glitter är juligt, trevligt och vackert. Det är vanligast i granen men kan även användas som dekoration på julbordet och andra ställen. Och till barnens luciafirande förstås! Om du hör till de som plockar upp samma trasselboll med glitter ur julkartongen varje år och undrar varför du inte bara unnar dig lite nytt, fräscht glitter – haha, du är inte ensam! Men äh, skippa det nya glittret, det är ändå ingen som ser att det börjar gå i bitar när det är upphängt och glittrar så stämningsfullt i granen.
4. Lysande plasttomtar inne och ute
Vi ser de lysande plasttomtarna i massa färger blinka i både fönster, på balkongen och i trädgården... Man promenerar förbi ett hus och plötsligt lyser ett obehagligt blått sken upp från fönstret – en lysande plasttomte! Egentligen är nog de flesta överens om att det är lite för mycket, och som Gunilla Persson i ”Svenska Hollywoodfruar” skulle ha sagt: ”Det är varken stil eller klass.” Men det är nog det som börjar bli lite roligt! Vi tycker egentligen inte att det är någon klass på de där lysande plasttomtarna – men ibland är det så skönt att strunta i om det passar in i övriga inredningen! Kör på bara!
5. Prassliga smällkarameller och tomtar av toarullar
Smällkarameller är roliga att göra – om man är barn. Och visst kan man förstå att man vill ta fram barnens pynt år efter år, tänk när de var tre år och kom hem med den där otroligt söta toapappersrullen som tydligen skulle föreställa en tomte, och oj vad vi minns den där första färgglada smällkaramellen. Visserligen har fransarna lossnat för längesen, papperet hänger lite på svaj – och den där toarullen har tappat skägget flera gånger. Ja, nostalgin vet inga gränser och hjärtat kan bara inte med att kasta bort barnens gamla julpyssel. Och har barnen flyttat hemifrån är det nästan ännu värre. Hörni, man får kasta. Tips: föreviga pyntet på en bild innan det åker till återvinningen.
6. Det väldigt oklara pyntet du inte minns varför du köpte
När köpte jag den här? Varför? Hur tänkte jag då? Var jag full? Ja, såna frågor är lätt att ställa sig när jullådan åker fram och det är dags att packa upp julpyntet. Där hittar du bland annat någon form av ljusstake, en tomte gjorde av en kotte och piprensare stående på någon träbit – och det här är alltså inte barnens egensnickrade pynt, du har betalat för det!? Jaja, lika bra att ställa fram, det är ju en tomte och det är jul. Det blir nog fint med ett tänt ljus i.
7. Blinkande (och låtande!) julbelysning
Visst, belysning och utsmyckning hör julen till. Sen finns det de som överdimensionerar och inte alls tänker på grannarna, som tvingas se hur tomten lyses upp av olikblinkande lampor ”the american way”, och ännu värre, med musik i takt med blinkarna. Vill du hålla god grannsämja, låt bli. Men... sen är det ju också lite härligt med folk som går all in, det går ju inte att förneka! Så överlåt spektaklet till grannen och ta med familjen på en kvällsutflykt och få en lagom dos njutning av det på håll i stället.
8. Adventsljusstake i furu (och med trasiga plastmanschetter)
Det finns såå många vackra adventsljusstakar att köpa, i alla färger och material – men ändå tar vi fram samma gamla ljusstake som hade sina glansdagar på 80- och 90-talet. Vi håller så hårt i vår gamla furuljusstake med plastmanschetter som saknar kottar här och där – ”för den har vi ju alltid haft!” Den som söker på adventsljusstake på begagnatsajter kommer se hundratals annonser från folk som inget hellre vill än att bli av med de gamla trista ljusstakarna. Men furu är ju på väg tillbaka, så det är väl bara att fortsätta plocka fram de gamla adventsljusstakarna som ingen gillar – vilket år som helst kommer alla vilja ha dem!
Går det att byta ut de gamla glödlamporna till led tar den medvetne inredningsintresserade så klart och piffar upp adventsljusstaken med en trendig vitolja eller ljusgrå kulör och byter de trasiga platsmanschetterna mot något härligt naturmaterial virat runt ljusen. #återbruk #diyadventsljusstake #sustainablechristmas
Om inte är det hög tid att den får fira jul på återvinningen i år…
9. Jultextil – byta gardiner och lägga fram bordslöpare
Plötsligt är det december och då är det minsann dags att byta ut kuddar och filtar i soffan (rött ska det vara), byta ut bordsduken till en röd bordslöpare med vita krusiduller på – och hänga upp röda gardiner med tomtar i vart och vartannat fönster. Varför? Jo, det är ju jul! Kuddarna går väl an, men bordslöpare...? Och gardinerna... Egentligen tycker du inte att de är särskilt fina, och du har i flera år sagt ”jag kanske ska strunta i julgardinerna i år”, men så kommer december och det är ju trots allt jul – och de ”älskade” tomtegardinerna åker upp igen!
10. Glöggmuggar i miniatyr
Två matskedar glögg, en mandel och ett russin, och oj oj, akta så det inte skvimpar över nu! Ja, men på riktigt – hur många är det inte som är trötta på glöggkoppar? De må vara otroligt söta, de små glasen och kopparna, och det brukar ge massor av julstämning när de plockas fram till första advent – men man får ju fylla på tio gånger innan man är nöjd. Och resten av året står de bara där i skåpet och blir dammiga. Men glöggmuggar ska vi ha, och på uppesittarkvällen passar de faktiskt utmärkt, för då är det julstämning minsann! Sen är vi rätt glada att få ställa tillbaka dem längst in i skåpet igen.
LÄS MER: Värsta sakerna med den svenska julen – 13 konstiga traditioner
LÄS MER: Så pysslar du ihop din egen adventsstjärna – på fyra olika sätt