Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Julpyntet som är helt ute – 10 prylar du borde göra dig av med

Har du också sparat gammalt julpynt sedan urminnes tider, julpynt som aldrig bytts ut?

Lysande plasttomtar, trasigt glitter, fula smällkarameller och julmattor – som du tar fram år efter år efter år – utan att egentligen reflektera över om det är fint eller inte?

Här är 10 olika sorters julpynt som är helt ute och som du genast kan kasta bort!

 

OBS! Artikeln är skriven med glimten i ögat och bör läsas därefter.

Andra har också läst

Foto: Getty Images

1. Julkrubba

Handen på hjärtat, är du religiös? Varför annars envisas med att ha en krubba i hemmet under just julen? Det är både gammaldags och omodernt. Och hur i herrans namn kan man betala mellan 6 000 och 10 000 kronor för en krubba som ser ut precis som de som bara kostar några hundralappar, om man nu måste ha en? Låter det osannolikt? Inte alls, googla och du kommer se massor av specialsidor på dyra krubbor, och det betyder ju att det finns köpare.


Foto: Fotolia

2. Gammalt trasigt glitter

Glitter är juligt, trevligt och vackert. Det är vanligast i granen men kan även användas som dekoration på julbordet och andra ställen. Om du hör till dem som plockar upp samma trasselboll med glitter ur julkartongen varje år – se då för Guds skull till att det är helt och fräscht! Glitter som börjat gå i bitar och tappat delar är inte snyggt på något sätt, det ser bara trashigt ut. Då är det bättre att vara utan. Dessutom, glitter är inte ens dyrt att köpa.

Foto: lamp24.se

3. Lysande plasttomtar

Vi ser de lysande plasttomtarna i massa färger blinka i både fönster, på balkongen och i trädgården... Man promenerar förbi ett hus och plötsligt lyser ett obehagligt blått sken upp från fönstet – en lysande plasttomte! Det blir för mycket helt enkelt. Som Gunilla Persson i ”Hollywoodfruar” skulle ha sagt: ”Det är varken stil eller klass”. Man kan kanske komma undan med EN tomte eller ren, men hallå, inte hela trädgården full! Det värsta är att de här tomtarna verkar börja trenda så vi lär väl se ännu fler av dem.


Foto: Getty Images

4. Färgad plastgran

Vi förstår om man väljer plastgran i stället för äkta av olika skäl. Man kan vara allergisk eller ha husdjur som katter och då är inte äkta gran att tänka på så klart. Men kom igen, ska man ha en plastgran vill man väl åtminstone ha en grön sådan, en julgran som i alla fall till utseende liknar en riktig gran? Rosa, vit eller blå gran är bara tacky och ger ju ingen julstämning alls.


Foto: Wikipedia

5. Smällkarameller

Smällkarameller är roliga att göra – om man är barn. Och visst kan man förstå att man vill använda barnens pynt, men måste de hänga med resten av livet, trots att de är både knöliga, trasiga och gör att det bara ser stökigt och hafsigt ut? Fransarna har lossnat för längesen och papperet hänger på svajen. Det är faktiskt okej att kasta bort dem efter ett tag!

Foto: Getty Images

6. Blinkande och låtande julbelysning

Visst, belysning och utsmyckning hör julen till. Men man behöver faktiskt inte överdimensionera. Tänk på grannarna! Hela huset täckt av olikblinkade lampor ”the american way”, och ännu värre, med musik i takt med blinkningarna – då förstår vi om grannarna blir förbannade. Vill du hålla god grannsämja, låt bli.


Foto: Getty Images

7. Adventssljusstake i furu

Låt oss börja med att säga att 1970-talet är förbi, vi lever på 2000-talet sedan länge. Ingenting, absolut ingenting, med furu är snyggt eller trendigt. Det finns så otroligt mycket vackra adventsljusstakar i alla färger och material, så varför välja en i furu? Googla på adventsljusstake och du kommer att se hundratals annonser på Tradera från folk som inget hellre vill än att bli av med dem – ett tecken på att det inte är så snyggt längre.


Foto: broarne.se

8. Snösprej och märken på fönster

Att spreja fönstret med snösprej eller sätta fast snöstjärnor och annat är sååå ute. Varför ska man fejka snö när vi har äkta? Och du kan ju inte ens titta ut och se den riktiga snön (vi vet, det kanske inte är en vit jul i alla delar av Sverige, men känns det inte konstigt att fejka snö oavsett?!). Det ser dessutom stökigt ut och är svårt att få bort. Behöver man använda rakblad för att skrapa rent fönstret från fejksnö-rester kan man ägna den tiden åt julmys i stället.

Foto: Indiska.com

9. Bordslöpare

Vad är grejen med dessa bordslöpare? Och gärna med tomtar eller andra mönster på. Eller än värre, två som ligger parallellt med varandra. Det är varken snyggt eller praktiskt, och det ser bara stökigt och konstigt ut. Vad hände med den vanliga hederliga  bordsduken, undrar vi?


Foto: cellbes.se

10. Fula julgardiner

Plötsligt är det december och då ska tydligen röda gardiner med tomtar upp i vart och vartannat fönster. Varför byta till tomtegardiner när det finns finare? Eller vänta: varför byta till julgardiner överhuvudtaget? Känns det inte lite onödigt att lägga energi och tid på att byta gardiner som ändå bara ska sitta uppe under några veckor? Man måste inte heller ha röda gardiner eller gardiner med tomtar på bara för att det är julafton. Förmodligen har du redan fina gardiner hemma, låt dem vara kvar! Julgardiner har aldrig varit och kommer aldrig att vara snyggt.